Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα - Όλες οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων - Στους 139 οι νεκροί από κορωνοϊό

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα - Όλες οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων - Στους 139 οι νεκροί από κορωνοϊό
Με υποχρεωτική χρήση μάσκας η επόμενη ημέρα σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς
(upd) Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, όταν και αναμένεται να επανεκκινήσει τη δραστηριότητα της σχεδόν το 10% των επιχειρήσεων που αναγκαστικά έβαλε «λουκέτο» για περίπου δύο μήνες, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο πώς το «άνοιγμα» αυτό θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας στην χώρα.
Με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 139, το μεγάλο ερώτημα αλλά και αγωνία – τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων και των πολιτών – είναι τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η πρώτη χαλάρωση των μέτρων τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα και σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, κατά την οποία κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η τήρηση των αποστάσεων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς ή κατά τις συναλλαγές σε κλειστούς χώρους.
Με συγκεκριμένους κανόνες για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες από τις 11 Μαϊου, ημερομηνία κατά την οποία επιστρέφουν στις τάξεις -με τμήματα χωρισμένα στα δύο, όμως, ώστε οι μαθητές να μην ξεπερνούν τους 15 ανά τάξη.
Τα τμήματα θα λειτουργούν σε δύο ζώνες, εκ περιτροπής, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική τόσο μέσα στις τάξεις όσο και στα σχολικά λεωφορεία.
Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά και οι τάξεις θα αερίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ενώ θα υπάρχει αναμετάδοση του μαθήματος για τους μαθητές εκείνους που θα έχουν ειδικό λόγο να μην βρίσκονται στην αίθουσα. 
Προ της έναρξης των μαθημάτων η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της θα λάβει οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια από τον ΕΟΔΥ. 
Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
- Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

-Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
- Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Το πρώτο βήμα στις 4/5

Το πρώτο βήμα σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πραγματικότητα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 4/5.
Όπως ανακοινώθηκε, στις 4/5 ανοίγουν:
- βιβλιοπωλεία,
 - καταστήματα οπτικών,
 - καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,
- καταστήματα πώλησης φυτών,
- ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού),
- Καταστήματα πώλησης υποδημάτων,
- καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας,
- κουρεία, κομμωτήρια και
- κέντρα αισθητικής.
Επιπλέον, από τις 4/5 επαναρχίζουν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Ωράριο και κανόνες λειτουργίας

Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί ενώ το ωράριο σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 21:00 τα Σάββατα.
Σημειώνεται πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες ενώ πέρα από τον κανόνα της απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο, θα ισχύουν και κανόνες ως προς το πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται εντός των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε ένα κατάστημα έως 20 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα, από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ενώ άνω των 100 τ.μ. θα μπορούν να βρίσκονται 12 άτομα και 1 άτομο ανά 15 τ.μ.
Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
Από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ των περιφερειών ενώ παραμένει η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών ειδών ενώ θα ισχύσει και νέο ωράριο εργασίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρία κύματα (στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00) ενώ οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα – εξαιρούνται τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνοι – θα πηγαίνουν στις δουλειές τους σε δύο κύματα, στις 09:00 και στις 10:00.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις από τις 4/5

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 καταργούνται οι περιορισμοί με την αποστολή SMS στον αριθμό 13033 και γραπτών βεβαιώσεων.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός του νομού, αλλά παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και οι μετακινήσεις σε νησιά.
Παράλληλα, και για την αποφυγή συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες, συστήνεται η χρήση ΙΧ και για αυτό το λόγο αναστέλλεται η ισχύς του Δακτυλίου για όλο τον Μάιο.
Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική, ενώ προβλέπεται αύξηση στη συχνότητα των δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής από τις 07:00 έως τις 10:00 το πρωί και από τις 14:00 έως τις 17:00 το απόγευμα.
Image

Το δεύτερο στάδιο: 11/5

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 11 Μαΐου θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
-    Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και λειτουργούν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της ίδιας τάξης
-    Ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
-    Λειτουργούν οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών
-    Επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές
Και εδώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις αποστάσεις καθώς και το ωράριο.

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Image

Πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων

Για όσους – είτε επιχειρήσεις είτε πολίτες/καταναλωτές - δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, προβλέπονται πρόστιμα.
Οι επιχειρήσεις που θα σπάσουν την καραντίνα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων.
Παράλληλα, στα 150 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους δεν θα φορούν μάσκα εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς και σε όποιους άλλους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση τους.

Αλλαγές στα μέσα μεταφοράς

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν στους κανόνες όσον αφορά την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Συγκεκριμένα,
- Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.
Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
- Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
- Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:
- Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και θα κατέβει στα 6 λεπτά.
- Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι τα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
- Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα πάνε το επόμενο διάστημα στα 1.000.
Επιπρόσθετα για να διευκολυνθούν οι πολίτες ανακοινώθηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για το Μάιο και η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ.
Για τα ταξί εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Στους 139 ο συνολικός αριθμός των νεκρών

Στα 2.576 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε δέκα νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες (29/4).
Εξάλλου, 41 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ, με τη διάμεση ηλικία τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.
https://pbs.twimg.com/media/EWyLwW1X0AE5tga?format=jpg&name=small
Παράλληλα, 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.
Image
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, με συνέπεια οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό να ανέρχονται πλέον στους 139.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στην χρήση της μάσκας, «απαντώντας» εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε, επειδή μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται από τον γενικό πληθυσμό.
Image
«Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, τότε όχι.
«Tότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν.
Image
Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν.
Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» εξήγησε.
«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας -μιλαμε για πάνινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι.
Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας, σημείωσε, κάνοντας λόγο για πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών.
Χρειάζονται οδηγίες -θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ- για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών, σημείωσε.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη νέα φλεγμονώδη νόσο, που «χτυπάει» τα παιδιά.
Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα.
Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω κα πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη -«δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».
«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Μέχρι τις 4 Μαΐου ισχύουν κανονικά τα μέτρα διευκρίνισε σήμερα (29/4) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος έκανε νέα έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα να μην πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης και στο μέτρο της χρήσης προστατευτικής μάσκας μετά την άρση των μέτρων διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
Τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση με τη συμβολή όλων, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας, που προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Τόνισε πως η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο και υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας.
«Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους, ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής» σημείωσε περαιτέρω.
Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης