Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Αμετάβλητη η βαθμολογία AA της Μ. Βρετανίας - Σταθερό το οutlook

Standard & Poor’s: Αμετάβλητη η βαθμολογία AA της Μ. Βρετανίας - Σταθερό το οutlook
Αμετάβλητη άφησε τη βαθμολογία ΑΑ του Ηνωμένου Βασιλείου η Standar & Poor's, σταθερό παρέμεινε το outlook
Αμετάβλητη άφησε τη βαθμολογία της Μεγάλης Βρετανίας ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, με το outlook να παραμένει σταθερό.
Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναπτύξει μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας COVID-19.
Το 2020, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 6,5%, ενώ τα δημόσια οικονομικά θα επιδεινωθούν.
Tο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ το 2020, πριν υποχωρήσει στο 95% κατά τη διάρκεια του 2023.
Ωστόσο, η οικονομία θα ανακάμψει, υποστηρίζει η Standard&Poor’s, που επιβεβαιώνει τις την πιστοληπτική αξιολόγηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στο «AA / A-1 +», με τις προοπτικές να παραμένουν σταθερές.
Ορισμένες απώλειες θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μία από τις πιο ευέλικτες αγορές εργασίας στην Ευρώπη, όπου το κόστος των απολύσεων είναι από τα χαμηλότερα.
Κατά συνέπεια, αναμένουμε ότι η ανεργία θα αυξηθεί έως το 2020 από χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν, προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει το 2021, αν και η παραγωγή θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί μέχρι το 2023.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα διευρυνθεί σε σχεδόν 12% του ΑΕΠ το 2020.
Η πρόβλεψή μας ενσωματώνει χαμηλότερη πρόσληψη εσόδων και τα κυβερνητικά μέτρα που σχετίζονται με το COVID-19.
Τελικά, το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης, εάν και σε ποιο βαθμό τα μέτρα για την πρόληψη της απώλειας παραγωγικής ικανότητας ήταν αποτελεσματικά, και την υιοθέτηση προγραμμάτων για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.
Σύμφωνα με την άποψή μας ότι θα δούμε τη σταδιακή άρση των κοινωνικών περιορισμών και την οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος, προβλέπουμε ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί το 2021.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ το 2020, πριν υποχωρήσει στο 95% κατά τη διάρκεια του ορίζοντα πρόβλεψης έως το 2023.
Η BoE μείωσε το βασικό της επιτόκιο σε ιστορικό χαμηλό στο 0,1% και αύξησε τις αγορές δευτερογενούς αγοράς κρατικού και εταιρικού χρέους κατά 10% του ΑΕΠ.
Η BoE έχει επίσης αυξήσει προσωρινά τον λογαριασμό υπερανάληψης της κυβέρνησης, μέσω του προγράμματος «Ways and Means facility».
Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποκτήσει γρήγορη πρόσβαση στη ρευστότητα κατά την ανταπόκρισή της στο COVID-19 και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ισχυρής νομισματικής ευελιξίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα μακροοικονομικά χαρακτηριστικά της βρετανικής οικονομίας είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Με πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια (3,8% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, σε απόλυτους όρους, μετά από αυτό των ΗΠΑ
Οποιαδήποτε μείωση της όρεξης των μη κατοίκων να χρηματοδοτήσουν αυτό το έλλειμμα, θα επηρέαζε επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης