Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα ομόλογα Πανδημίας της World Bank προκάλεσαν haircut έως 83% στους ομολογιούχους παρά τους όρους σε παράγωγα

Τα ομόλογα Πανδημίας της World Bank προκάλεσαν haircut έως 83% στους ομολογιούχους παρά τους όρους σε παράγωγα
Τα χρήματα που... δεν θα πληρώσει η World bank στους ομολογιούχους θα τα χρησιμοποιήσει για την Πανδημία του κορωνοιού
Τα ομόλογα Πανδημίας της Παγκόσμιας Τράπεζας World Bank επέφεραν τελικώς ζημίες στις ομολογιούχους, με το haircut σε ορισμένες εκδόσεις να φθάνει το 83%.
Εδώ και μήνες το bankingnews είχε αναδείξει ένα θέμα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθυστερούσε να χαρακτηρίσει τον κορωνοιό ως Πανδημία μεταξύ άλλων και γιατί εάν αυτό συνέβαινε θα έχαναν ομολογιούχοι δανειστές της World Bank ομόλογα που είχαν εκδοθεί και τα οποία επειδή συνδέονταν με πάσης φύσεως πανδημίες… δεν θα πληρώνονταν στους ομολογιούχους.
Συγκεκριμένα στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 είχε αναφερθεί ότι  εξειδικευμένο ομόλογο που δημιουργήθηκε το 2017 από την Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να έκρυβε την απάντηση ως προς το γιατί οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, μέχρι τότε, είχαν αρνηθεί  να χαρακτηρίσουν την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοιού ως «πανδημία».
Τα ομόλογα, που συχνά αναφέρονται ως «ομόλογα πανδημίας», φαινομενικά είχαν σκοπό να μεταφέρουν τον κίνδυνο πιθανών πανδημιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα ομόλογα αυτά εκδίδονται υπό την προϋπόθεση ότι όσοι επενδύουν στα ομόλογα θα χάσουν τα χρήματά τους, εάν κάποια από τις έξι θανατηφόρες πανδημίες – μεταξύ αυτών και του κορωνοιού – πλήξουν τον πλανήτη.
Ωστόσο, εάν δεν εμφανιζόταν πανδημία πριν από τη λήξη των ομολόγων στις 15 Ιουλίου 2020, οι επενδυτές θα πάρουν στο ακέραιο το επενδεδυμένο κεφάλαιο, πέραν των τόκων και των ασφαλίστρων για τα ομόλογα που κατέχουν μεταξύ της ημερομηνίας αγοράς και της ημερομηνία λήξης του ομολόγου.
Τα ομόλογα Πανδημίας δημιουργήθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα «για να υπάρχει χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πανδημίας».
Η δημιουργία αυτών των λεγόμενων «ομολόγων πανδημίας» είχε σκοπό να μεταφέρει τον κίνδυνο της πανδημίας από τις πληττόμενες χώρες στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα για την έκδοση των ομολόγων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ωστόσο όπως προκύπτει υπάρχει μια «μοναδική χρηματοδοτική δομή στα ομόλογα Πανδημίας που συνδυάζει χρηματοδότηση από τα ομόλογα που εκδίδονται με εξωχρηματιστηριακά παράγωγα που μεταφέρουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πανδημίας σε κατόχους παραγώγων.
Με βάση τον ιστότοπο Quartz τα ομόλογα πανδημίας λειτουργούν ως εξής:

-Οι επενδυτές αγοράζουν τα ομόλογα και σε τακτά χρονικά διαστήματα πληρώνονται κουπόνια.
-Εάν υπάρξει πανδημία, οι επενδυτές δεν θα πάρουν τα χρήματα που επένδυσαν.
-Υπάρχουν δύο εκδόσεις χρέους, και οι δύο λύγουν τον Ιούλιο του 2020.
-Από το πρώτο ομόλογο η Wolrd Bank άντλησε 225 εκατομμύρια δολάρια και έχει επιτόκιο περίπου 7%.
Η πληρωμή του ομολόγου αναστέλλεται εάν υπάρχει ξέσπασμα νέων ιών γρίπης ή κορωνοιοί (SARS, MERS).
-Το δεύτερο και υψηλότερου ρίσκου ομόλογο η World Bank συγκέντρωσε 95 εκατ. δολάρια με επιτόκιο άνω του 11%.
Αυτό το ομόλογο συνδέεται με ιούς όπως Filovirus, Coronavirus, Lassa Fever, Rift Valley Fever και / ή Crimean Congo Hemorrhagic Fever.
-Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) εξέδωσε επίσης 105 εκατομμύρια δολάρια σε παράγωγα που επίσης συνδέονται με πανδημία.
Οι επενδυτές πήραν κουπόνια 6,5% σε σχέση με το εξαμηνιαίο Libor στην ασφαλή δόση και 11,1% πάνω από το Libor στις εκδόσεις υψηλού ρίσκου από τότε που εκδόθηκαν τα ομόλογα τον Ιούλιο του 2017.

Η πρώτη κατηγορία πανδημικών ομολόγων, αξίας 225 εκατομμυρίων δολαρίων, κανονικά δεν πρέπει να πληρωθούν λόγω του κριτηρίου για περισσότερους από 2.500 θανάτους σε μια «αναπτυσσόμενη χώρα».
Για τη δεύτερη και πιο επικίνδυνη κατηγορία πανδημικών ομολόγων, αυτά τα ομόλογα ενεργοποιούνται όταν η εν λόγω ασθένεια διασχίσει διεθνή σύνορα και προκαλεί περισσότερους από 20 θανάτους στη δεύτερη χώρα και αυτός ο όρος πληρείται ώστε να μην πληρωθεί ούτε το δεύτερο ομόλογο.
Είναι προφανές ότι η World Bank δεν θα πληρώσει τα δύο ομόλογα καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις… μη πληρωμής.  
Με βάση ενδείξεις οι συνολικές πληρωμές για τα δύο ομόλογα και το παράγωγο θα κινηθούν κάτω των 130 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συγκεκριμένα το ποσό που θα πληρωθεί θα αποτελείται από το  16,67% των 225 εκατομμυρίων δολαρίων των δύο ομολόγων.
Τα χρήματα που... δεν θα πληρώσει η World bank στους ομολογιούχους θα τα χρησιμοποιήσει για την Πανδημία του κορωνοιού.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-17_10-29-05.jpg?itok=ks3ceEFT

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης