Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες τράπεζες της Ευρωζώνης αναστέλλουν τη διανομή μερισμάτων, λόγω της πανδημίας

tags :
Ποιες τράπεζες της Ευρωζώνης αναστέλλουν τη διανομή μερισμάτων, λόγω της πανδημίας
Η ING ακολούθησε την ολλανδική Rabobank και την ιταλική Unicredit
(upd) Σε αναστολή της διανομής μερισμάτων και των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες της Ευρωζώνης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ήδη, την αναστολή της καταβολής μερισμάτων έως την 1η Οκτωβρίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η ολλανδική τράπεζα ING, μετά τις ABN Amro, Rabobank και Unicredit.
Επίσης, αναστολή μερισμάτων ανακοίνωσαν οι ιρλανδικές Bank of Ireland και AIB και η βελγική τράπεζα KBC.
Την Παρασκευή η ΕΚΤ σύστησε στις τράπεζες της Ευρωζώνης να αποφύγουν τη διανομή μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών, έως τις αρχές Οκτωβρίου το νωρίτερο και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαικά τους, βελτιώνοντας την πιστωτική επέκταση.
Η ING ανακοίνωσε ότι η πρόταση για διανομή μερίσματος της χρήσης 2019 βρίσκεται πλέον εκτός ατζέντας.
Οι σχετικές αποφάσεις θα αναθεωρηθούν μετά την 1η Οκτωβρίου 2020.
Η ING ακολούθησε την ολλανδική Rabobank και την ιταλική Unicredit, οι οποίς ανακοίνωσαν την Κυριακή αναστολή της διανομής μερισμάτων, για έξι μήνες τουλάχιστον.

Κανονικά η διανομή μερίσματος από τη UBS

Κανονικά θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2019 η UBS, παρά την οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελβετίας (FINMA) για επανεξέταση, λόγω της πανδημίας που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Η UBS σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος 0,73 ευρώ ανά μετοχή.
Την προηγούμενη εβδομάδαμ ο επικεφαλής της FINMA Mark Branson, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επεναξετάσουν τις διανομές μερισμάτων, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν ρευστότητα, καθώς βαθαίνει η οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού.

Τι είχε αναφέρει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε την Παρασκευή 27/3 από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να αναστείλλουν έως τον Οκτώβριο τις διανομές μερισμάτων και τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, ώστε να διαθέσουν τα χρήματά τους για τη στήριξη της οικονομίας που δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Για να ενισχυθεί η δυνατότητα των τραπεζών να απορροφήσουν τις ζημίες και να στηρίξουν τη χορήγηση δανείων, δεν θα πρέπει να καταβάλουν μερίσματα για τα οικονομικά έτη 2019 και 2020 τουλάχιστον έως την 1η Οκτωβρίου 2020», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.
«Οι τράπεζες θα πρέπει να αναστείλουν και τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών».
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες θα εξοικονομήσουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ είχε επιστήσει την προσοχή των τραπεζών της Ευρωζώνης, όσον αφορά τη διανομή μερισμάτων, εφιστά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ που αγωνίζονται να περιορίστουν συνέπειες της πανδημίας του κορωναϊού, θα πρέπει να είναι προσεκτικές όταν αποφασίζουν εάν θα καταβάλουν ένα μέρισμα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια αργότερα», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
«Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όταν αποφασίζουν για τα μερίσματα και να λαμβάνουν υπόψη την προοπτική για τους κινδύνους, ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Προηγήθηκε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF), η οποία ζήτησε να μην καταβληθούν τα μερίσματα για τη χρήση του 2019 από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της πίεσης που ασκεί στη ρευστότητα η κρίση λόγω της πανδημίας.
Όπως τονίζει η EBF, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας παραμένει πλήρως δεσμευμένος στη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικουριών που δέχονται πλήγμα από την υγειονομική κρίση.
Προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελεί η φερεγγυότητα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σε επιστολή της προς τον επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Andrea Enria, η EBF αναφέρει:
«Ισχυρή πεποίθηση της EBF είναι ότι κάθε απόφαση μιας εισηγμένης τράπεζας να παρακρατήσει τα μερίσματά του 2019 σε αυτό το στάδιο, πρέπει να λάβει υπόψη την αντίληψη των επενδυτών σχετικά με τη φερεγγυότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και τις προσδοκίες των μετόχων».
Το ενδεχόμενο να μην διανείμουν μέρισμα για τη χρήση του 2019, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξετάζουν και οι γερμανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Τραπεζών (BDB), δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί η διανομή των μερισμάτων στους μετόχους, λόγω της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης