Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος +10,4% για το πετρέλαιο μετά τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών - Στα 34,36 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Άνοδος +10,4% για το πετρέλαιο μετά τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών - Στα 34,36 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +10,4% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 34,36 δολ. ανά βαρέλι


(up) Ισχυρή άνοδο κατέγραψε σήμερα Τρίτη (10/3) το πετρέλαιο, μετά τις ιστορικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο της κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +8,3% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 37,22 δολ. ανά βαρέλι, υψηλότερη κατά 2,86 δολ., την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 3,23 δολ. ανά βαρέλι καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του +10,4% στα 34,36 δολ. ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 30 ετών, καθώς οι συνολικές τους απώλειες ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το -30%, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή πώλησης πετρελαίου για τον Απρίλιο του 2020 κατά 6 δολ. με 8 δολ. ανά βαρέλι, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια.
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην οικονομία της από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για τα επόμενα έξι με δέκα χρόνια.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, τόνισε ότι η πόρτα της συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και τον ΟΠΕΚ παραμένει ανοιχτή, ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη κοινών μέτρων για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η πόρτα της συνεργασίας δεν έχει κλείσει για τον ΟΠΕΚ+».
«Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ διαθέτουν ένα εύρος εργαλείων προκειμένου να ρυθμίσουν την παραγωγή τους», υπογράμμισε ο κ. Novak, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνεδρίαση των χωρών «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «η Ρωσία δεν αποκλείει τη λήψη κοινών μέτρων μαζί με τον ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ρωσική αγορά πετρελαίου παραμένει ανταγωνιστική ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών».
«Ο ΟΠΕΚ εξέταζε μόνο την περαιτέρω μείωση παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση της Βιέννης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η περαιτέρω έκπτωση στην πώληση πετρελαίου από την Aramco «οδήγησε στον πανικό της αγοράς πετρελαίου».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Thamir Ghadhban, τόνισε ότι η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας που παράγει πετρέλαιο, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να συζητήσουν την κατάρρευση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Συγκεκριμένα, ο κ. Ghadhban δήλωσε ότι «το Υπουργείο Πετρελαίου βρίσκεται σε επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη εντός και εκτός ΟΠΕΚ προκειμένου να συζητήσουμε τρόπους αποφυγής μίας επιδείνωσης στις τιμές του πετρελαίου», μετά τις απώλειες άνω του -30% που κατέγραψε η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.
«Η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός κράτους παραγωγού και βλάπτει τις οικονομίες τους», επεσήμανε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι «οποιοσδήποτε πόλεμος στις τιμές του πετρελαίου δεν εξυπηρετεί τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο».
Χθες (9/3) οι αναλυτές της Barclays προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του Brent το 2020, προβλέποντας ότι αυτή θα διαμορφωθεί στα 43 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 59 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα προχώρησε και σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την τιμή του αμερικανικού αργού, και συγκεκριμένα στα 40 δολ. ανά βαρέλι, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 54 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι αγορές πετρελαίου είναι αντιμέτωπες με μία στιγμή αλήθειας, καθώς η διαφωνία μεταξύ των βασικών μελών των ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι η υπερπροσφορά είναι πιθανό να κατακλύσει το βραχυπρόθεσμο ισοζύγιο εν μέσω μίας καταστροφής μεγάλης κλίμακας στη ζήτηση λόγω των μέτρων περιορισμού του ιού», δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης