Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Εκτεθειμένες σε άμεσο σοκ της εφοδιαστικής αλυσίδας οι ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού - Πιο ανθεκτική η ΕΕ

tags :
Deutsche Bank: Εκτεθειμένες σε άμεσο σοκ της εφοδιαστικής αλυσίδας οι ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού - Πιο ανθεκτική η ΕΕ
Η Deutsche Bank σε report της προσδιορίζει την επίδραση του κορωνοϊού στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα
Η Deutsche Bank σε report της με τίτλο δημοσίευσαν την Πέμπτη σημείωμα με τίτλο «The impact of the coronavirus: A supply-chain analysis» (Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού: μια ανάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας» που προσδιορίζει την επίδραση της μετάδοσης στον υπόλοιπο κόσμο, επικεντρώνοντας κυρίως στη ζήτηση και τις επιπτώσεις άλλες χώρες.
Η Deutsche Bank δημιούργησε έναν «δείκτη εξάρτησης», για να υπολογίσει το πόσο πόση κάθε χώρα εξαρτάται από την Κίνα για την προμήθεια συγκεκριμένων εισαγόμενων αγαθών.
Όσο περισσότερο εξαρτάται μια χώρα από την Κίνα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τις επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικούς πόρους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η μεγαλύτερη έκπληξη από την έκθεση είναι ότι, εκπληκτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λιγότερο εκτεθειμένη σε σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και όλες τις μεγάλες ασιατικές χώρες (δηλαδή Ινδία, Νότια Κορέα, Ινδονησία, Μαλαισία , Βιετνάμ).
Διαπιστώθηκε ότι κατά το πρώτο κύμα διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού «οι χώρες της ζώνης του ευρώ εξαρτώνται κάπως λιγότερο από την Κίνα για ενδιάμεσες εισροές από άλλες μεγάλες οικονομίες στον υπόλοιπο κόσμο».
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν γενικά δείκτη εξάρτησης κάτω από το σημείο αναφοράς, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν έχουν άμεση εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές ενδιάμεσων εισροών (Σχήμα 2).

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/DB%20FIG%202.png?itok=5JPrMM06

Αλλά δεδομένου ότι η Κίνα είναι έντονα ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία, και ένα σοκ της αλυσίδας εφοδιασμού θα γινόταν αντιληπτό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο δεύτερος γύρος διαταραχών θα είχε ως αποτέλεσμα στη μείωση του παγκόσμιου εμπορίου γεγονός που θα επηρέαζε την ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και όλες οι μείζονες ασιατικές χώρες θα αισθανόταν άμεσο σοκ από την πτώση της παραγωγικής δραστηριότητας της Κίνας.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/DB%20FIG%203.png?itok=yw1Gr2P1

Εδώ είναι ένα γράφημα που χαρτογραφεί τις χώρες με τη χαμηλότερη εξάρτηση και την υψηλότερη εξάρτηση από τη διαταραχή στην οικονομία της Κίνας.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/DB%20FIG%204.png?itok=6vh-ZfqR

Συνοψίζοντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποφύγει τις διαταραχές από τις κρίσεις της αλυσίδας εφοδιασμού της Κίνας στον πρώτο γύρο, αλλά τελικά θα επηρεαστεί καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί αναπόφευκτα.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τον Καναδά και όλες τις μεγάλες ασιατικές χώρες, οι διαταραχές θα είναι σχεδόν άμεσες και σοβαρές, με περιορισμένες ευκαιρίες για τις εταιρείες να βρουν εναλλακτικούς πόρους.
«Πρώτα απ 'όλα, η ανάλυσή δεν λαμβάνει υπόψη τη μη-γραμμικότητα της παραγωγικής διαδικασίας, με άλλα λόγια, δεν καταγράφει τις συνέπειες από τη διακοπή της παραγωγής για ένα συγκεκριμένο προϊόν.
Το βρίσκουν κάπως ευκολότερο να αντικαταστήσει ένα κινεζικό προϊόν με ένα άλλο, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί».
Δεύτερον, ενώ τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ο άμεσος αντίκτυπος από την μείωση των εξαγωγών της Κίνας θα μπορούσε να είναι μικρότερος για τη ζώνη του ευρώ απ 'ό, τι για άλλες περιοχές του κόσμου, η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά από δευτερογενείς επιδράσεις.
Στην Κίνα, η παραγωγή σε άλλες μεγάλες οικονομίες θα μπορούσε να επιβραδυνθεί λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, κάτι που δεν θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη ζήτησης για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την εισαγωγή ενδιάμεσων εισροών στην ευρωζώνη από αυτές τις άλλες χώρες (δευτερογενείς επιδράσεις), με άλλα λόγια, η Κίνα έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και τα προβλήματα παραγωγής/ζήτησης στην Κίνα διαδίδονται παγκοσμίως μέσω άμεσων και έμμεσων καναλιών εφοδιασμού.
Η Deutsche Bank εκτιμά πως οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού πρώην Κίνα θα μπορούσαν να γίνουν πιο διαδεδομένες τις επόμενες εβδομάδες.
Το λάθος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), των κυβερνήσεων και των παγκόσμιων εμπορικών οργανώσεων να ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο (προστασία των χρηματιστηριακών αγορών) του κορωνοϊού ήταν να επιτρέψουν τις πτήσεις, τις επιχειρήσεις και το εμπόριο να παραμείνουν ανοικτές στην Κίνα.
Αυτό επέτρεψε στον κορωνοϊό να αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την Κίνα και την πρωτοβουλία «One belt, one Road» (BRI).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης