Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με τροχειοδεικτικά για χαμηλότερα πλεονάσματα η κυβέρνηση στο EWG - Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

tags :
Με τροχειοδεικτικά για χαμηλότερα πλεονάσματα η κυβέρνηση στο EWG - Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος
Η Ελλάδα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης της ομάδας των Ευρωπαίων τεχνοκρατών που συνέρχεται για να προετοιμάσει το Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου 2020
Να προετοιμάσει το έδαφος για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα σημάνει και το τέλος της σκληρής λιτότητας θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης της ομάδας των Ευρωπαίων τεχνοκρατών που συνέρχεται με σκοπό να προετοιμάσει την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου 2020.
Με αυτή την έννοια, το πεδίο για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλη Αργυρού είναι ανοιχτό για να τρέξει τα ελληνικά σχέδια.
Κεντρική θέση σε αυτά έχει και η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Ομως βασική αποστολή του Ελληνα εκπροσώπου στο EWG είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την πρόταση της Αθήνας για την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.
Ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι ο πήχης για τα πλεονάσματα να κατέβει στην περιοχή του 2%, πιο χαμηλά δηλαδή από το 2,2% που είναι ο μέσος όρος για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 που προβλέπει η συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018.
Το θέμα της ονομαστικής μείωσης του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αρκετά «ευαίσθητο» για τους Ευρωπαίους και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να το χειριστεί με διπλωματικό τρόπο για να μπορέσει να ξεπεράσει τις αντιστάσεις που προβάλλουν συγκεκριμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Επίσης είναι ένα αίτημα το οποίο σχετίζεται ευθέως με τον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους – όπου κομβικό σημείο για την ευόδωση της ελληνικής προσπάθειας θα παίξουν τα συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτης βιωσιμότητας που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση μολονότι ραμμένη στα μέτρα των αγορών, καθώς εστιάζει στην κατηφορική πορεία των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας, ενσωματώνει έναν «αστερίσκο» στα ψιλά γράμματα της ανάλυσης, όπου μόνο τυχαίος δεν μπορεί να είναι…
Ο αστερίσκος επικεντρώνει στον μεγάλο προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσο θα συνεχιστεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, και αν αυτό θα έχει μόνιμη αντανάκλαση στον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους των 353 δισ. ευρώ (κεντρικής διοίκησης).
Ετσι εξηγούνται και τα τρία διαφορετικά σενάρια διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα οποία:
■ Στο βασικό σενάριο, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες διατηρούνται μέτριες στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ ώς το 2032. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να αυξάνουν ελαφρά, αλλά προβλέπεται να σταθεροποιηθούν κοντά στο 14% του ΑΕΠ ώς τα τέλη της περιόδου που εξετάζεται.
■ Στο θετικό σενάριο, το χρέος διατηρείται «υψηλά βιώσιμο», με μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες γύρω στο 10% του ΑΕΠ το 2060.
■ Στο αρνητικό σενάριο, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες φτάνουν στο υπερβολικό 20% του ΑΕΠ το 2042 και συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που εκπόνησε η Ε.Ε. είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που συνέταξε το ΔΝΤ στη βάση του άρθρου 4 και η οποία ανεβάζει στο βασικό σενάριο στο 145% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας ώς το 2028 και στο 190% του ΑΕΠ με το δυσμενέστερο.
Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από το πώς θα κυλήσει η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, 14-15 Ιανουαρίου, με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στη χώρα μας.
Μερικές ημέρες μετά στις 20 Ιανουαρίου θα αφιχθούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών.
Επειδή όμως η έλευσή τους συμπίπτει με τη συνεδρίαση του πρώτου Eurogroup για το 2020 και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα είναι εκτός Ελλάδας, ενδεχομένως οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης