Αραμπατζή: Στόχος η επένδυση στο μέλλον της μελισσοκομίας - Εξετάζουμε θετικά την πρόταση για θέσπιση του Ελληνικού Σήματος

Αραμπατζή: Στόχος η επένδυση στο μέλλον της μελισσοκομίας - Εξετάζουμε θετικά την πρόταση για θέσπιση του Ελληνικού Σήματος
Εξετάζουμε θετικά την πρόταση για θέσπιση του Ελληνικού Σήματος, ως ασπίδα προστασίας στο ελληνικό μέλι, απέναντι στις απόπειρες νοθείας καθώς και τις ελληνοποιήσεις, ανέφερε η Φ. Αραμπατζή
«Στόχος μας, η επένδυση στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας», τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή, μιλώντας στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού που πραγματοποιείται σήμερα (7/12) για δεύτερη μέρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8/12.   
Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί στην μελισσοκομία η θέση και η αξία που δικαιούται «ως η κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για περισσότερους από 24.000 μελισσοκόμους, σημαντικό τμήμα των οποίων είναι νέοι, νέοι μελισσοκόμοι, που διαχειρίζονται πάνω από 1.200.000 κυψέλες και παράγουν πάνω από 22.000 τόνους μέλι ετησίως».
Ανέφερε μάλιστα ότι ως υπουργείο και ως πολιτεία πρέπει «να... ξεκολλήσουμε από το να αντιμετωπίζουμε τη μελισσοκομία ως τον φτωχό συγγενή της αγροτικής οικονομίας» και «ως χώρα να... ξεκολλήσουμε από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού με αιχμή τις ελληνοποιήσεις που πλήττουν την ελληνική παραγωγή.
Ως κυβέρνηση  - το έχει καταστήσει σαφές ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - είμαστε εξαιρετικά αυστηροί, θα έλεγα, αμείλικτοι, στην πάταξη αυτών των φαινομένων θέτοντας σε εφαρμογή ένα ολιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης».
«Παράλληλα, προσανατολιζόμαστε να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν αναλάβει χώρες  όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούμε την διακρατική συνεργασία βασική προϋπόθεση για ν' αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας-πάντοτε προς όφελος και της ελληνικής παραγωγής, αλλά και του καταναλωτικού κοινού», πρόσθεσε η κ. Αραμπατζή.
Η ίδια επεσήμανε ότι «η ποιότητα του ελληνικού μελιού είναι αδιαμφισβήτητη, αναγνωρισμένη διεθνώς, το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, άρα η αποτελεσματική προστασία του δεν είναι πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη.
Στόχος μας, η επένδυση στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας».
Η χώρα μας, σύμφωνα με την υφυπουργό, καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ε.Ε., με τις εξαγωγές μας να παρουσιάζουν ανοδική πορεία  και να υπερβαίνουν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, τους 3.175,5 τόνους ή τα 13,6 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84 % των φυτικών ειδών και το 76 % της παραγωγής τροφίμων, εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών και συνεπώς η οικονομική αξία, που παράγεται με τη φυσική επικονίαση υπολογίζεται σε 14,2 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ, υπερβαίνοντας προφανώς κατά πολύ την αξία του παραγόμενου μελιού.
Αναφορικά με τις προτάσεις που επεξεργάζονται και θα θέσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Αραμπατζή σημείωσε ότι μία από αυτές «αφορά την τροποποίηση της οδηγίας για το μέλι 2001/110 στην κατεύθυνση να αντικατασταθεί στις ετικέτες ο χαρακτηρισμός «μείγμα μελιών Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε.»  με την ένδειξη της χώρας ή των χωρών από τις οποίες προέρχεται το μέλι που χρησιμοποιήθηκε στο τελικό προϊόν, με συγκεκριμένα ποσοστά ανά χώρα».
Συμπλήρωσε ότι «με την ίδια λογική εξετάζουμε θετικά την πρόταση για θέσπιση του Ελληνικού Σήματος, ως ασπίδα προστασίας στο ελληνικό μέλι, απέναντι στις απόπειρες νοθείας καθώς και τις ελληνοποιήσεις».
Όπως είπε, συνολικά το σχέδιο διαρθρώνεται σε δύο άξονες: «από τη μία προστασία της παραγωγής,  από την άλλη ανάδειξη του ελληνικού μελιού  και έμπρακτη στήριξη των μελισσοκόμων».
Για το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2020-2022, την ΚΥΑ για την εφαρμογή του οποίου έχει ήδη υπογράψει και επίκεινται οι υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς, η κ. Αραμπατζή γνωστοποίησε τις δράσεις στις οποίες πρόκειται να  προχωρήσουν, όπως, παροχή τεχνικής βοήθειας στους μελισσοκόμους και τις οργανώσεις τους μέσω των Κέντρων Μελισσοκομίας, προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών μελισσών με έμφαση στην στοχευμένη επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση του μικρού σκαθαριού της κυψέλης, πρόγραμμα επιδότησης των παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες.
«Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε σε μια νέα δράση, την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά και την ταυτοποίηση τύπων ελληνικού μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. Σκοπός μας είναι η «χαρτογράφηση» της ποιότητας και των γυρεόκοκκων του παραγόμενου μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας  με έμφαση κυρίως σε βασικά φυσικο-χημικά χαρακτηριστικά αλλά και σε χαρακτηριστικά που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμεύουν στη διάκριση της γεωγραφικής προέλευσης», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο η κ. Αραμπατζή σημείωσε ότι η εφαρμογή του έχει ήδη ολοκληρωθεί,  είναι πλήρως λειτουργική και  «συνεπώς, έχουμε πλέον την δυνατότητα να προχωρήσουμε στη νομοθετική κατοχύρωση για την θέσπιση του μητρώου, εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολιτείας στην κατεύθυνση στήριξης των μελισσοκόμων και επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS