Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Γαλλία: Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης
Υπό έρευνα ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης
Υπό επίσημη έρευνα τέθηκε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας, Ρισάρ Φεράν, καθώς φέρεται να προσπορίστηκε παράνομα έσοδα όταν ήταν ακόμη επικεφαλής μιας εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων.
Η ίδια υπόθεση, γνωστή στη Γαλλία με την ονομασία της εταιρείας, Mutuelles de Bretagne (Αμοιβαία της Βρετάνης), εξώθησε τον Φεράν, στενό συνεργάτη από την πρώτη στιγμή του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, να παραιτηθεί από την κυβέρνησή του τον Ιούνιο του 2017.
Η σατιρική εφημερίδα «Le Canard Enchaîné» είχε αποκαλύψει πως το 2011 η Mutuelles de Bretagne, την οποία διηύθυνε τότε ο σημερινός πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αποφάσισε να νοικιάσει γραφεία σε ακίνητο το οποίο ανήκε στη σύντροφό του.
Ο Φεράν αρνείται ότι υπήρξε η παραμικρή παρατυπία.
Έπειτα από μια «πρώτη προκαταρκτική ανάκριση», διάρκειας σχεδόν 15 ωρών, σε δικαστήριο της Λίλλης, οι τρεις δικαστές που έχουν αναλάβει την υπόθεση αποφάσισαν «να διενεργηθεί επίσημη έρευνα σε βάρος του Ρισάρ Φεράν», ανέφερε η εισαγγελία.
Ο Φεράν, τέταρτος τη τάξει στην ιεραρχία του γαλλικού κράτους, τόνισε πως εννοεί να «συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή του» στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης, στην οποία αναδείχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, αφού ανέλαβε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Η Δημοκρατία Εμπρός (La République en Marche, LREM) του Μακρόν.
Η εξέλιξη αυτή, πλήγμα για την προεδρική πλειοψηφία, σημειώθηκε την ίδια ημέρα που - προφανώς κατά σύμπτωση - δύο ακόμη βαριά ονόματα, ο κεντρώος ηγέτης Φρανσουά Μπαϊρού και η πρώην ευρωβουλευτής Μαριέλ ντε Σαρνέζ, ανακρίθηκαν από τη δικαστική αστυνομία της Γαλλίας για μια υπόθεση που σχετίζεται με την υπόθεση της πλασματικής απασχόλησης βοηθών της ομάδας των ευρωβουλευτών του MoDem.
Σε ανακοίνωση του που δημοσιοποίησε το γραφείο του σήμερα, ο Φεράν εξέφρασε ικανοποίησε διότι του δίνεται η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την υπόληψή του και τη βεβαιότητα πως η έρευνα θα αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την αθωότητά του.
Η έναρξη επίσημης έρευνας, σε κάθε περίπτωση, θα φέρει σε δύσκολη θέση την παράταξη του Μακρόν και προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος εξελέγη υποσχόμενος διαφάνεια και κάθαρση στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης