Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η πτώση στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,74% και τις 20.720,29 μονάδες ο Nikkei

tags :
Συνεχίζεται η πτώση στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,74% και τις 20.720,29 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -2,88% στις 26.143 μονάδες
Σημαντική πτώση κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (5/8) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,74% στις 20.720,29 μονάδες, εν μέσω οριακής πτώσης που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών για τον Ιούλιο του 2019.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,8 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος αφορά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους συνολικά, παρέμεινε αμετάβλητος στις 51,2 μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε άνοδος στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στον κλάδο υπηρεσιών, ο ρυθμός ανόδου ήταν ένας από τους βραδύτερους των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν πτώση των πωλήσεων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του -2,56% στις 1.946,98 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και LG Electronics να υποχωρούν κατά -2,22% και -3,14% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,90% και τις 6.640,30 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -2,88% στις 26.143 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε στο -1,19% και τις 10.423,41 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -1,62% και τις 2.821,50 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,66% και τις 8.984,73 μονάδες.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών για τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε πτώση, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τη συνολική δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη χώρα.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,6 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ αντίθετα ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 50,9 μονάδες, έναντι 50,6 μονάδων τον Ιούνιο 2019.
Η άνοδος στον σύνθετο δείκτης PMI οφείλεται κυρίως στην σταθεροποίηση του μεταποιητικού κλάδου, μετά την πτώση που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα, καθώς και στην αύξηση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον κλάδο υπηρεσιών.
Ωστόσο, ο ρυθμός στελέχωσης του κλάδου υπηρεσιών παρέμεινε υποτονικός, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες παρέμεινε αμετάβλητος.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για μία πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες έχει ακήσει πιέσεις στις αγορές κατά τις τελευταίες ημέρες, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνησε ωστόσο ότι οι νέοι δαμοί θα μπορούσαν να μην επιβληθούν εάν η Κίνα πραγματοποιήσει «θετικές ενέργειες» όσον αφορά το εμπόριο των δύο χωρών.
Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, καθώς η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -1,45% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,99 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,29% στα 54,94 δολ. ανά βαρέλι.
Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχει επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, περιορίζοντας τη ζήτηση προς το πετρέλαιο.
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της εβδομάδας αναμένονται τα στοιχεία που αφορούν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα, και τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τιμή του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης