Προς διαζύγιο ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ, στα «μαχαίρια» για την έδρα - Καϊλή: Να την δώσει πίσω, όχι από Θεοχαρόπουλο

Προς διαζύγιο ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ, στα «μαχαίρια» για την έδρα - Καϊλή: Να την δώσει πίσω, όχι από Θεοχαρόπουλο
Θεοχαρόπουλος: Η Γεννηματά διέγραψε τη ΔΗΜΑΡ
Παραμένουν οι τριγμοί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής ύστερα από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να διαγράψει τον Θ. Θεοχαρόπουλο λόγω της απόφασης να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που σύσσωμο το ΚΙΝΑΛ διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει τη σχετική συμφωνία.
Και ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για το ποια θα είναι η μελλοντική σχέση της Δημοκρατικής Αριστεράς με το Κίνημα Αλλαγής (σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση στη ΔΗΜΑΡ) μια και από το ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής της ΔΗΜΑΡ, ζήτημα πλέον τίθεται και για την έδρα του κ.Θεοχαρόπουλου.
«Ήταν διορισμένος βουλευτής στο Επικρατείας, δίχως να εκλεγεί.
Πρέπει να παραδώσει την έδρα του, τουλάχιστον για λόγους ηθικούς.
Αυτό είναι και σεβασμός απέναντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Δεν του ανήκει.
Από την ψήφο του Θανάση Θεοχαρόπουλου μπορεί να περάσει αυτή η άθλια συμφωνία.
Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να ξεχαστεί με αγορασμένες πλειοψηφίες» ανέφερε σε δηλώσεις της στο Θέμα Fm η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Όχι από Θεοχαρόπουλο

Στις αιτιάσεις αυτές της κας.Καϊλή, τις οποίες συμμερίζονται και πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, απάντησε ο κ.Θεοχαρόπουλος με ένα ξεκάθαρο «όχι»
«Όταν διαγράφεις τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, σε ένα πολυκομματικό φορέα, εξαιτίας της απόφασης τη Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημαίνει ότι διαγράφεις τη ΔΗΜΑΡ» αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ.Θεοχαρόπουλος, ο οποίος απαντά αρνητικά στο σχετικό αίτημα να παραδώσει την έδρα του.
«Η παρουσία μου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνία των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015.
Από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, περάσαμε στην απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή.
Και όλα αυτά επειδή η ΔΗΜΑΡ πήρε καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών» είπε ο κ.Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού».
«Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι θέλουμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
 Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από την de facto μονοπώληση του ονόματος "Μακεδονία".
Η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρα μας την Τουρκία» τόνισε ο κ.Θεοχαρόπουλος διαμηνύοντας πως η ΔΗΜΑΡ τάσσεται σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού.
«Καταψήφισα στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης...
Δεν είναι δυνατόν, όμως, τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού» ανέφερε ο κ.Θεοχαρόπουλος.

Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ): Η έδρα δεν είναι του Θεοχαρόπουλου, είναι της ΔΗΜΑΡ

Στη γραμμή του Θ. Θεοχαρόπουλου κινείται και ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος υποστήριξε πως «αυτή η έδρα δεν είναι του Θεοχαρόπουλου, είναι της ΔΗΜΑΡ, και δεν είναι κανενός άλλου, διότι είναι προϊόν της συμφωνίας των κομμάτων».
«Το 2015 όταν η Φώφη Γεννηματά μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο αποφάσισαν να συμπήξουν το συμμαχικό σχήμα Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ (...) έγινε μια συμφωνία ότι θα υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον μια έδρα, διότι - να το επαναλάβω  -το 2015 έγιναν εκλογές μόνο με λίστα σε όλους τους νομούς, όχι στο Επικρατείας.
Θεωρείτε λοιπόν ότι δεν θα γινόταν, - όταν πας να κάνεις ένα συμμαχικό σχήμα - δεν θα διασφαλιστεί η παρουσία του ενός εκ των συμβαλλομένων; (...)
Άρα λοιπόν, όσοι και όσες λένε ότι η έδρα της Επικρατείας είναι έδρα που καθορίζεται ενώ όλες οι άλλες όχι, αυτό μπορούν να το πουν για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εκτός απ' αυτήν, διότι αυτό ήταν μέρος της συμφωνίας των δύο κομμάτων (..)» υποστήριξε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Χατζησωκράτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Θανάση Θεοχαρόπουλου με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
«Με τον Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ έχουμε μια σειρά πολιτικά θέματα, μία σύμπτωση απόψεων και αυτό φέρνει κοντά τους δύο χώρους.
Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο» ανέφερε ο κ.Χατζησωκράτης, ο οποίος ερωτηθείς για το πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το οριστικό «διαζύγιο» από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Χατζησωκράτης τόνισε ότι «μονομερώς δρομολόγησε, από την πλευρά της η κ. Γεννηματά, τις εξελίξεις».
«Θα κουβεντιάσουμε (σήμερα το απόγευμα) συνολικά τι θα κάνουμε ως ΔΗΜΑΡ παραπέρα και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει.
Τίποτα περισσότερο» υποστήριξε ο κ.Χατζησωκράτης.

Με το βλέμμα στον Γ. Παπανδρέου η Γεννηματά

Εάν τελικά η ΔΗΜΑΡ πάρει οριστικά την απόφαση για «διαζύγιο» με το Κίνημα Αλλαγής, θα είναι μια εξέλιξη που θα έχει κυρίως συμβολικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά να ανασυνθέσει τον χώρο και να δημιουργήσει μια ισχυρή κεντροαριστερά.
Καθώς μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και ενδεχομένως και της ΔΗΜΑΡ, το Κίνημα Αλλαγής χάνει πολύ από τη «δυναμική» που είχε καλλιεργηθεί προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν ενιαίο φορέα των κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων του τόπου και που φιλοδοξούσε να εξελιχθεί στον περίφημο «τρίτο πόλο» που θα έμπαινε σφήνα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση η κα.Γεννηματά στρέφει πλέον το βλέμμα της και στις επόμενες κινήσεις του ΚΙΔΗΣΟ και του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποτελεί μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου.
Η κα.Γεννηματά πάντως ενόψει και του έκτακτου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ το Μάρτιο κάλεσε τον κ.Παπανδρέου να συμμετάσχει στο ΚΙΝΑΛ διαλύοντας το ΚΙΔΗΣΟ, με τον πρώην πρωθυπουργό να μην έχει ακόμα αποσαφηνίσει τη στάση του.
Εάν η απάντηση και του Γ. Παπανδρέου είναι αρνητική, θα είναι ακόμα και πιο ηχηρό πολιτικό «χτύπημα» στο ΚΙΝΑΛ της κας. Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS