Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Εκατομμύρια αμερικανοί δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν εξαιτίας περιοριστικών νομοθεσιών

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Εκατομμύρια αμερικανοί δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν εξαιτίας περιοριστικών νομοθεσιών
Εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν σήμερα (6/11) στις ενδιάμεσες εκλογές εξαιτίας της νομοθεσίας που ισχύει στις πολιτείες όπου ζουν
Εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν σήμερα (6/11) στις ενδιάμεσες εκλογές εξαιτίας της νομοθεσίας που ισχύει στις πολιτείες όπου ζουν, αποκλείοντας ντε φάκτο κυρίως τους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους ή τους Ινδιάνους επιφέροντας πλήγμα κυρίως στους Δημοκρατικούς.

Οι καταδικασμένοι και η Φλόριντα

Σχεδόν έξι εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν διότι είτε βρίσκονται στη φυλακή, είτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είτε έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη.
Αυτό αφορά κυρίως «τους μαύρους Αμερικάνους που έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να στερηθούν το δικαίωμα ψήφου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Sentencing Project.
Οι νόμοι διαφέρουν πολλοί από τη μία πολιτεία στην άλλη.
Κάποιες, όπως το Μέιν ή το Νιου Χάμσαϊρ, επιτρέπουν στους κρατούμενους να ψηφίζουν.
Αντίθετα στο Κεντάκι, την Άιοβα, τη Βιρτζίνια και τη Φλόριντα οποιαδήποτε καταδίκη, ακόμη και για μικροαδικήματα, επισύρει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Στη Φλόριντα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος D. Trump είχε μόλις 112.000 ψήφους περισσότερους από τη Δημοκρατική αντίπαλό του Η. Clinton στις προεδρικές εκλογές του 2015, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα για αυτό τον λόγο.
Κατά τις ενδιάμεσες εκλογές οι κάτοικοι της Φλόριντα καλούνται να ψηφίσουν αν θα επιτρέπεται στους καταδικασμένους το δικαίωμα να ψηφίζουν, εκτός κι αν έχουν διαπράξει σοβαρό έγκλημα.

Διεύθυνση κατοικίας στη Βόρεια Ντακότα

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει εθνική ταυτότητα.
Κάθε πολιτεία ορίζει τα έγγραφα που χρειάζονται για να ταυτοποιηθούν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά κέντρα.
Σύμφωνα με την πιο ισχυρή ένωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων (ACLU) πολλές πολιτείες επιβάλλουν περιοριστική νομοθεσία από το 2010.
Από το 2016 στη Βόρεια Ντακότα οι ψηφοφόροι πρέπει να ταυτοποιούνται στα εκλογικά κέντρα με ένα έγγραφο που να αποδεικνύει τη διεύθυνση κατοικίας τους.
Όμως στην πολιτεία αυτοί ζουν πολλοί Ινδιάνοι που ζουν σε καταυλισμούς σε αγροτικές περιοχές και δεν διαθέτουν ταχυδρομικό κώδικα.
Οι ψήφοι τους ενδέχεται να λείψουν στη Δημοκρατική Χάιντι Χάιτκαμπ, η οποία εξελέγη το 2012 μόλις με 3.000 ψήφους περισσότερες και τώρα μάχεται για την επανεκλογή της.

Λεπτολόγα Τζόρτζια

Στη Τζόρτζια τα στοιχεία που δίνουν οι ψηφοφόροι όταν εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους ελέγχονται από το 2017 με αυτά που έχουν δώσει για την έκδοση άδειας οδήγησης ή για την έκδοση αριθμού κοινωνικής ασφάλισης.
Σε περίπτωση οποιαδήποτε διαφοράς, ακόμη κι αν λείπει μία παύλα ή υπάρχει κάποιο τυπογραφικό λάθος, οι αρχές μπορούν να αναστείλουν την εγγραφή των ψηφοφόρων.
Περίπου 53.000 άνθρωποι που έχουν ζητήσει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ακόμη αναμένουν, εκ των οποίων το 70% είναι Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με το παρατηρητήριο ρατσισμού των ΗΠΑ, το Southern Poverty Law Centre.
Η Δημοκρατική S. Abrams, που ελπίζει να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα κυβερνήτης στις ΗΠΑ, κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της B. Keb ότι εκμεταλλεύθηκε τη θέση του ως υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας της Τζόρτζια για να προωθήσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Εκείνος όμως απαντά ότι οι ψηφοφόροι που εξακολουθούν να αναμένουν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλάγους θα μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά αν παρουσιάσουν έγκυρο έγγραφο ταυτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης