Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Η τακτική Erdogan θα «αναγκάσει» τις ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα

Gatestone Institute: Η τακτική Erdogan θα «αναγκάσει» τις ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα
Η Τουρκία προκαλεί νέες εντάσεις με Ελλάδα και ΗΠΑ
Την τακτική της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και ΗΠΑ σχολιάζει με άρθρο του στην ιστοσελίδα του Gatestone Institute, ο Dr. Lawrence A. Franklin, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Donald Rumsfeld.
Όπως τονίζει η επανεκλογή του Recep Tayyip Erdogan στην Τουρκία ισοδυναμεί με επιδείνωση των εντάσεων με Ελλάδα και ΗΠΑ.
Μάλιστα το γεγονός ότι ο Erdogan αγόρασε πυραύλους από τη Ρωσία αλλά και ότι ο Αμερικανός πάστορας Andrew Brunson, κρατείται στην Τουρκία «ενδέχεται να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να τηρήσει ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ελλάδα».
Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Erdogan έχει πλέον διευρυμένες εξουσίες, του δίνει το δικαίωμα να έχει υπό τον έλεγχο του την πολιτική σκηνή της Τουρκία και κατά συνέπεια να ασκεί πιο επιθετική πολιτική σε διεθνές επίπεδο.
Μάλιστα, προκειμένου να ενισχύσει τα ποσοστά και τη δημοτικότητα του, o Erdogan πιθανότατα να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Για παράδειγμα, ο Erdogan θα μπορούσε να απαιτήσει από την Αθήνα την επαναδιαπραγμάτευση της κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται από ελληνική κυριαρχία μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923» επισημαίνει στο άρθρο του Gatestone Insitute.
Άλλωστε υπέρ αυτή της τακτικής τάσσεται και τα εθνικιστικά κόμματα της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου θα έπρεπε να ήταν υπό τον τουρκικό έλεγχο.
Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται ο Erdogan να θέσει και αντίστοιχο θέμα για τα Δωδεκάνησα.

Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Αφού περιγράφει την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα, ο Dr. Lawrence A. Franklin, επισημαίνει ότι οι εντάσεις κλιμακώνονται, με τον Erdogan να απαιτεί την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο ίδιος, εξαιτίας των «8», ο Erdogan είχε υπό κράτηση τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για αρκετούς μήνες, ενώ την ίδια στιγμή θέτει και θέμα για το κυπριακό.

Στο πλευρό της Ελλάδας, οι ΗΠΑ

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια ρητορική υπέρ της Ελλάδςα με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Wess Mitchell, να αποκαλεί την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στα δυτικά Βαλκάνια».
Παράλληλα, ο ίδιος προειδοποίηση την Τουρκία, ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης