Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Νέο οικονομικό μοντέλο προαναγγέλλει το ΥΠΟΙΚ - Καταρρέει η λίρα 5,52/ δολ. - Νέα προειδοποίηση από Fitch

Τουρκία: Νέο οικονομικό μοντέλο προαναγγέλλει το ΥΠΟΙΚ - Καταρρέει η λίρα 5,52/ δολ. - Νέα προειδοποίηση από Fitch
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 33% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2018
Νέο οικονομικό μοντέλο θα παρουσιάσει η Τουρκία την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στον απόηχο της κατάρρευσης του τουρκικού νομίσματος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια ώρα οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μίας νέας υποβάθμισης, μετά από αυτήν που έλαβε χώρα τις 13 Ιουλίου 2018.
Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διασκεδάσεις τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους.
«Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα με την ισχύ της κεφαλαιακής του δομής και των ισολογισμών του» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες μας και για τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικές αρχές μας δεν βλέπουν να δημιουργείται πρόβλημα από τη ρίσκα στη συναλλαγματική ισοτιμία και τη ρευστότητα.
 Συστήνουμε στους επενδυτές και τους πολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και όχι τέτοια σχόλια», αναφέρεται.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία έχει στόχο να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2018 κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Παράλληλα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3% με 4% τον 2019, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,5%.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Χωρίς φρένο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Δεν έχει φρένο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, με το νόμισμα να υποχωρεί σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω σεναρίων για προσφυγή στο ΔΝΤ και επιβολή capital controls.
H λίρα υποχωρεί στις 5,5 λίρες ανά δολάριο, το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 33% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2018, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση ξεπερνά το 50%.
 


Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται προ των πυλών μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, με την κρίση που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ, να επιτείνει το πρόβλημα.
Άκαρπη έληξε και η συνάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, καθώς η Άγκυρα δηλώνει απρόθυμη να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας έχει υποχωρήσει κατά 17% από τις αρχές του έτους, ενώ αν υπολογιστεί σε δολάρια η πτώση ξεπερνά το 40%, όπως σημειώνει το BBC.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η Τουρκία είναι το υψηλό εμπορικό έλλειμμα, στο 5,5% του ΑΕΠ.
Η Τουρκία εισάγει περισσότερο από ότι εξάγει και η κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος επιτείνει το πρόβλημα του πληθωρισμού.
Η αδύναμη λίρα καθιστά ακόμη ακριβότερες τις εισαγωγές.
Ο πληθωρισμός έφτασε το 10%, όταν ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι 5%.
Την ίδια ώρα, οι οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την οικονομική πολιτική Erdogan και την εμμονή του με τα χαμηλά επιτόκια.

Τα τρωτά σημεία των τραπεζών

Με σοβαρή κρίση λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες απειλείται η Τουρκία, προειδοποιεί η Capital Economics.
«Η κατάρρευση της λίρας και η αύξηση του κόστους δανεισμού της Τουρκίας είναι πιθανό να ωθήσουν την τουρκική οικονομία σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ωστόσο, τα τρωτά σημεία στον τραπεζικό κλάδο κατά την πρόσφατη πιστωτική "έκρηξη" θα μπορούσαν να μετατρέψουν την ύφεση σε μια πολύ πιο σοβαρή κρίση», προειδοποιούν οι αναλυτές.
Tα τρωτά σημεία των τουρκικών τραπεζών διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με την Capital Economics.
Πρώτον, η τεράστια κλίμακα της πιστωτικής έκρηξης.
Ο δείκτης πίστωσης προς ΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά 45% τα τελευταία 15 χρόνια (πίνακας 1).
Τυπικά, οι πιστωτικές αναταράξεις αυτής της κλίμακας  οδηγούν σε επιδείνωση της ποιότητας του δανεισμού και στη μετέπειτα άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αποτελεί βέβαια κοινή παραδοχή ότι ο επίσημος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Τουρκία είναι χαμηλός και σταθερός, περίπου στο 3% των συνολικών δανείων, εδώ και αρκετό διάστημα.
Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Capital Economics,  ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να αυξηθεί σε περίπου 12% για να μειωθεί ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου κάτω από το ρυθμιστικό ελάχιστο όριο του 8%.
Δεύτερο τρωτό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από το ένα τρίτο των τραπεζικών δανείων είναι σε ξένο νόμισμα. 
Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τα νοικοκυριά, τα οποία αποτέλεσαν πηγή προηγούμενων κρίσεων χρέους σε ξένο νόμισμα (π.χ. Ουγγαρία το 2008).
Αντ' αυτού, τα χρέη σε ξένο νόμισμα  ανήκουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθμίζουν καλύτερα τους συναλλαγματικούς κινδύνους.
Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι εταιρείες εισοδηματικές ροές εκφρασμένες σε ξένα νομίσματα.
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ υποδηλώνουν ότι σημαντικό μερίδιο των εγχώριων δανείων σε ξένο νόμισμα έχουν οι εταιρείες του τομέα των κατασκευών, της ακίνητης περιουσίας και της ενέργειας, των οποίων τα έσοδα είναι πιθανώς σε λίρες.
Επιπλέον, η κλίμακα της πρόσφατης πτώσης της λίρας ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Τρίτο τρωτό σημείο, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης πιστωτικής έκρηξης χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό από ξένες αγορές.
Οι τουρκικές τράπεζες είναι φορτωμένες με μεγάλο βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος - το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12% του ΑΕΠ - και πρέπει να μετακυλιστεί (πίνακας 2).
Αν όμως η ξένη χρηματοδότηση "στεγνώσει", τότε θα ξεσπάσει πιστωτική κρίση.
Εν κατακλείδι, η Capital Economics προειδοποιεί ότι τα τρωτά σημεία στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ από την αύξηση των πιστώσεων θα "ακυρωθεί".
Αλλά αν κάποια από τα προβλήματα εξελιχθούν, θα μπορούσαν να βυθίσουν σύντομα την οικονομία σε μια ολοκληρωμένη κρίση (full blown crisis).

Fitch: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία – Πιθανή νέα υποβάθμιση

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί περισσότερο, καθώς η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποχωρεί, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και νέα υποβάθμιση.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο κορυφαίος αναλυτής του Fitch, Paul Gamble, μιλώντας στο Reuters και προσέθεσε «από τότε που λάβαμε την απόφαση να υποβαθμίσουμε την Τουρκία (στο ΒΒ στις 13 Ιουλίου 2018) έως σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση στην αγορά.
Το βασικό σημείο πίεσης δεν είναι άλλο από το αδύναμο νόμισμα».
Ο αναλυτής του Fitch τονίζει ότι «εξετάζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησής μας για την Τουρκία είναι τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν».
Άλλωστε ο Fitch έχει τοποθετήσει τις προοπτικές (outlook) της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να την υποβαθμίσει εκ νέου και πριν από την παραπάνω ημερομηνία.

Goldman Sachs: Πτώση προς τις 7,1 λίρες/δολ. θα προκαλέσει πρόβλημα στις τράπεζες

Περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προς τα επίπεδα των 7,1 λιρών ανά δολάριο θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να διαβρώσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της χώρας, προειδοποίησε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους προς τους πελάτες εκτιμούν ότι κάθε πτώση κατά 10% της λίρας επηρεάζει τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών κατά μέσο όρο κατά 50 μονάδες βάσης.
Oι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υπολόγισαν ότι η βουτιά κατά 12% του τουρκικού νομίσματος από τα τέλη Ιουνίου άφησε την Yapi Kredi με τα πιο αδύναμα κεφαλαιακά επίπεδαμεταξύ όλων των μεγάλων τουρκικών τραπεζών.
Καλύτερα τοποθετημένες έναντι των ομοειδών τους φαίνονται οι τράπεζες Garanti και Akbank.
«Η εντεινόμενη υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανησυχίες για τις τράπεζες, ειδικά για αυτές με χαμηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης