Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 4 ετών οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως - Υπό πιέσεις η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Σε υψηλά 4 ετών οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως - Υπό πιέσεις η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Κατά το 2017, οι συνολικές εκπομπές από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 2%
Την πρώτη τους άνοδο κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναμένεται να σημειώσει το 2017 η παγκόσμια εκπομπή διοξειδίου του άνρθακα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Global Carbon Project, υποβαθμίζοντας τις ελπίδες ότι η σχετική άνοδος θα τερματιστεί σύντομα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, βασική αιτία της αύξησης αποτελεί η μεγαλύτερη χρήση άνθρακα από πλευράς της Κίνας, καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται, με τους ειδικούς να μη μπορούν να προσδιορίσουν εάν η σχετική άνοδος είναι εφάπαξ, ή αν θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι αν το πρόβλημα δεν περιοριστεί μέχρι το 2020, τίθεται σημαντικός κίνδυνος για την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσα στον τρέχοντα αιώνα.
Σημειώνεται ότι από το 2006 έως το 2013, η παραγωγή άνθρακα κατέγραφε άνοδο κατά περίπου 3% ετησίως, μεταξύ του 2014 και του 2016 παρέμεινε σταθερή, ενώ κατά το 2017, οι συνολικές εκπομπές από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 2%.
«Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται να αυξάνονται ξανά με έντονους ρυθμούς μετά από μία τριετή περίοδο σταθερότητας, γεγονός που είναι πολύ απογοητευτικό», σημείωσε η επικεφαλής της σχετικής μελέτης, Corinne Le Quéré, προσθέτοντας ότι ο χρόνος εξαντλείται προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σχετική άνοδο ήταν η Κίνα, η οποία ευθύνεται για το 28% του συνόλου παγκοσμίως, με την ετήσια άνοδο της χώρας να ανέρχεται στο 3,5%, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης άνθρακα.
Παράλληλα, οι εκπομπές των ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνονται, ωστόσο η πτώση ήταν μικρότερη του αναμενομένου, ενώ η χρήση άνθρακα αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σε ότι αφορά την Ινδία, οι εκπομπές ενισχύθηκαν κατά 2%, ποσοστό σαφώς μειωμένο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που ανερχόταν στο 6% ετησίως, με τους επιστήμονες ωστόσο να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο αν αυτό το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο ή αν θα διατηρηθεί και στο μέλλον.
Η Ευρώπη παρουσίασε επίσης μικρότερη μείωσε από την αναμενόμενη, και συγκεκριμένα στο 0,2% σε σύγκριση με το 2,2% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ κοινό σημείο όλων των χωρών είναι η συνεχής χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου.
«Υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις στη χρήση άνθρακα, αλλά σε βάθος δεν υπήρξε εξασθένιση ης χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», υπογράμμισε η Le Quéré.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προσπαθούν να προχωρήσουν με τους κανόνες της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, με τους επιστήμονες να λένε ότι δεν υπάρχη σημαντική κινητοποίηση επί του ζητήματος.
«Πολλοί διπλωμάτες επεξεργάζονται τους κανόνες, αλλά αυτό είναι λίγο μάταιο αν δεν επιστρέψουν στην πατρίδα τους και δεν εφαρμόσουν τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο καθηγητής του Κέντρου Διεθνών Ερευνών για το Κλίμα, Glen Peters, προσθέτοντας ότι «αυτές οι χώρες οφείλουν να συνεχίσουν να προωθούν τις σχετικές πολιτικές, ωστόσο όλοι εξακολουθούν να κάνουν βήματα πίσω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης