Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να «θεραπεύσουν» την υπέρβαση των δαπανών

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να «θεραπεύσουν» την υπέρβαση των δαπανών
Η εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να καλύψει άνω του 60% των αναγκών των Ελλήνων 
Τη στιγμή που οι Έλληνες ξοδεύουν πολλά χρήματα για φάρμακα που παράγονται στο εξωτερικό, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία μπορεί να δώσει τη λύση και -σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg- να θεραπεύει την υπέρβαση των δαπανών.
Οι παραγωγοί φαρμάκων στη χτυπημένη από την κρίση χώρα μπορούν να παραγάγουν αρκετά για να καλύψουν τουλάχιστον το 60% των τοπικών αναγκών σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, έναντι περίπου 23% αυτή τη στιγμή, δήλωσε Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
«Είναι οικονομική αυτοκτονία η μη χρήση της παραγωγής.
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα σε χαμηλό κόστος.
Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε» είπε ο κ. Τρύφων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και κανείς δεν αποτρέπει του Έλληνες γιατρούς να συνταγογραφούν ελληνικά φάρμακα, πολλοί ωθούν τους ασθενείς προς τις πιο γνωστές και ακριβές επιλογές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόβλημα δεν είναι η προσφορά.
Η Ελλάδα διαθέτει 27 μονάδες παραγωγής φαρμάκων και στα φαρμακευτικά προϊόντα σημειώνεται οι δεύτερες μεγαλύτερες εξαγωγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγχώριοι παραγωγοί εξάγουν φάρμακα αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή κάθε χρόνο.
«Εάν ο στόχος είναι η μείωση των δαπανών χρησιμοποιώντας τα λιγότερο ακριβά φάρμακα της χώρας, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης: η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους πολίτες να δαπανούν το 2016 το 7,4% οικογενειακού τους προϋπολογισμού, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με 6,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής» επισημαίνει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης