Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπρα ντε φερ Macron με Merkel και ΔΝΤ για την Ελλάδα....από την Αθήνα και την Πνύκα

Μπρα ντε φερ Macron με Merkel και ΔΝΤ για την Ελλάδα....από την Αθήνα και την Πνύκα
Ζητά απομείωση του ελληνικού χρέους και όχι άλλα εμπόδια από το Ταμείο
Την λαϊκή παροιμία «τα λέει στην… νύφη για να τα ακούει η… πεθερά» θύμισε η αναφορά του Γάλου προέδρου E. Macron για το Διεθνές Νομισματικό ταμείο στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς και η μακροσκελής αναφορά του για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη από το λόφο της Πνύκας.
Η αναφορά του Γάλλου προέδρου ότι «η θέση του ΔΝΤ σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις» και πως «εάν υπάρξουν διαφωνίες θα πρέπει να δούμε πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα» μπορεί να φαντάζει ως μια πρώτης τάξεως ασπίδα προστασίας του Παρισιού προς της Αθήνα ωστόσο η στόχευση του κ. Macron ήταν περισσότερο να στείλει ένα καθαρό μήνυαμ στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.
Με τη γαλλική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να πιεστεί από τα ευρωπαϊκά διευθυντήρια να ασκήσει αυστηρές πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητα ο κ. Macron μέσω της επίσκεψής του στην Αθήνα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει συστάσεις και «συνταγές» εμπνεύσεως του ΔΝΤ στις οποίες αρέσκεται το Βερολίνο και ο W. Schaeuble.
«Δε νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε, η αξιοπιστία και η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει και αυτό βασίζεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών» ανέφερες τη συνέχεια, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος στοχεύοντας καθαρά το Βερολίνο και την Γερμανίδα Καγκελάριο η οποία καθώς όλα δείχνουν θα είναι η νικήτρια των Γερμανικών εκλογών κάνοντας μάλιστα λόγω για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη η οποία όπως είπε πρέπει να επικρατεί κάτι που θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Και αυτό γιατί και η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους και το Παρίσι επιθυμεί να παίξει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας συμμαχίας ευρωπαϊκών κρατών που θα πιέσουν τον σκληρό πυρήνα και τη Γερμανία να… χαλαρώσει τα λουριά.
Όσο για το ποιος θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ και θα αναλάβει το ρόλο του «επόπτη» και επιτηρητή της ευρωπαική δημοσιονομικής σταθερότητας ο κ. Macron ήταν κατηγορηματικός λέγονατς πως «έχουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά».
«Θεωρώ πως πρέπει να φτιάξει και τους κατάλληλους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα» συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει λέγοντας πως «τώρα είναι το momentum για να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορεί η Ευρώπη να επιλύει μονή της τα προβλήματα της χωρίς να προστρέχει στη βοήθεια τρίτων».
Το μόνο σίγουρο είναι πως περισσότερο το Βερολίνο και λιγότερο το ΔΝΤ δεν είδαν με καλό μάτι τις προτάσεις Macron με το Βερολίνο να επιθυμεί τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το Ταμείο να επιμένει πως θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον η Ευρώπη πάρει γενναίες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Το μήνυμα στάλθηκε και από τον λόφο της Πνύκας όπου ο Γάλλος πρόεδρος και ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψαν το όραμά τους για μια νέα πιο δημοκρατική Ευρώπη όπου θα κυριαρχεί η κοινωνική δικαιοσύνη, και θα προτάσσεται η ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών.
Μένει να φανεί πως θα «απαντήσει» το Βερολίνο αλλά και το Ταμείο.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης