Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Αναδίπλωση της Le Pen για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ - Λέει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα

Liberation: Αναδίπλωση της Le Pen για  έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ - Λέει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα
H Marine Le Pen δεν σταματάει να αναδιατυπώνει αυτή τη θέση της για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη
Για να αντιμετωπίσει την αντιδημοφιλία, που έχει μία από τις θεμελιώδεις υποσχέσεις της, η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ, η Marine Le Pen δεν σταματάει να αναδιατυπώνει αυτή τη θέση της για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, όπως γράφει η Liberation.
Το Σάββατο 29/4 το απόγευμα, παρουσιάζοντας και επίσημα τη συμμαχία της εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών με τον Nicolas Dupont - Aignan, ανακοίνωσε ένα κείμενο κοινής πορείας, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "η μετάβαση από το κοινό σε εθνικό νόμισμα δεν είναι προϋπόθεση για κάθε οικονομική πολιτική".
Και συνεχίζει το κείμενο ότι "το πρόγραμμα πρέπει να προσαρμοστεί στις προτεραιότητες που υπάρχουν και προέχουν οι άμεσες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Γαλλίας".
Πρόκειται για μία διατύπωση σαφώς πιο αόριστη από την εκπεφρασμένη θέση του Εθνικού Μετώπου για "το δικαίωμα κάθε χώρας να διαχειρίζεται το νόμισμά της και την Κεντρική της Τράπεζα".
Σε τηλεοπτική της εμφάνιση η Marion Marechal Le Pen έδωσε κι εκείνη το Σάββατο 29/4 την αλλαγή του τόνου.
"Το ζήτημα του νομίσματος δεν είναι το μόνο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γαλλία, υπάρχουν κι άλλα θέματα να διαχειριστούμε.
Το ζήτημα του νομίσματος απευθύνεται κυρίως στις ευρωεκλογές του 2018, με την ελπίδα να βρούμε συμμάχους στη θέση μας, όπως για παράδειγμα την Ιταλία.
Θα υπάρχει μία μεγάλη διαμάχη που μπορεί να κρατήσει μήνες και χρόνια, μέχρι να πάρουμε αυτή την ιστορική απόφαση".
Η επιβεβαίωση ήρθε από την υποψήφια: "Ακόμα κι αν δεν πάρει πολλά χρόνια, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος, ίσως και έξι μήνες, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σίγουρα είναι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν το ευρώ, το θέμα του οποίου θα εξεταστεί, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο".
Η Le Pen δεν είχε δώσει μέχρι στιγμής δείγματα ότι θα ακολουθήσει ένα τέτοιο σενάριο.
Να διαπραγματευτεί, δηλαδή, και με άλλα κράτη - μέλη, να αποκτήσει δυνάμεις στην ΕΕ και μετά έξι μήνες εφόσον έχει εκλεγεί, να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.
Η Marion Marechal Le Pen είπε από την πλευρά της ότι δεν θα παραμείνουν στις θέσεις τους, εφόσον οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να διατηρήσουν την ΕΕ στη σημερινή της μορφή.
Υπογράμμισε επίσης ότι η έξοδος από το ευρώ εξαρτάται κατά 70% από το υπόλοιπο πρόγραμμα.
Αυτό το σενάριο, που είναι πολύ πιο καθησυχαστικό, έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς στελέχη του Εθνικού Μετώπου, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Florian Philippot.
Συγκεκριμένα, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι το σχέδιο του FN ήταν η άμεση έξοδος από τη νομισματική ένωση, από τη στιγμή που η Le Pen θα εκλεγεί.
Η πρόσφατη αναδιατύπωση της θέσης του κόμματος θεωρείται ότι είναι ένα κίνητρο που δίνεται στους ψηφοφόρους, κυρίως τους ηλικιωμένους, της δεξιάς παράταξης για να το προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Το θέμα έχει να κάνει επίσης και με την αποστασιοποίηση του κόμματος από τις θέσεις του ιδρυτή του Jean Marie Le Pen και την προσπάθεια να μην περιθωριοποιηθεί το FN.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης