Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την παραμονή ή μη στην ευρωπαϊκή αγορά εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση

Ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την παραμονή ή μη στην ευρωπαϊκή αγορά εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση
Η είδηση ήρθε διά στόματος του κ. David Davis, του αρμόδιου υπουργού Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου
Ενδεχόμενη ψηφοφορία στο τοπικό Κοινοβούλιο για την παραμονή ή μη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Αγορά εξετάζει η κυβέρνηση της Theresa May, μία ημέρα αφότου ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισσαβόνας), το οποίο εκκινεί κι επίσημα τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Η είδηση ήρθε διά στόματος του κ. David Davis, του αρμόδιου υπουργού Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Αγορά είναι δεν είναι η ενιαία αγορά της Ε.Ε.
Είναι το καθεστώς που δίνει περίπου ίδια προνόμια με την ενιαία αγορά, ωστόσο αφορά τα κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., όπως η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία.
Η ευρωπαϊκή αγορά περιέχει το προνόμιο μη καταβολής δασμών, ευνοώντας έτσι σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των κρατών, ειδικά των πιο αδύναμων οικονομικά.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιθυμούν ένα «σκληρό Brexit» έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενη συμμετοχή του νησιού στην Ευρωπαϊκή Αγορά, θέλοντας έτσι να «τιμωρήσουν» τη χώρα που επέλεξε την απόσχιση από το μπλοκ.
Βέβαια, σε μία τέτοια εξέλιξη χαμένη θα ήταν η Βρετανία, καθώς οι εμπορικές της σχέσεις με την Ε.Ε. είναι ελλειμματικές.
Αναλυτικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει 291 δισ. αγαθών και υπηρεσιών από τις 27 χώρες, εξάγοντας ταυτόχρονα 222,4 δισ. στερλίνες.
Άρα, το εμπορικό έλλειμμα για το νησί διαμορφώνεται στα 68,5 δισ. στερλίνες.
Το μεγαλύτερο έλλειμμα εμφανίζεται στην εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Γερμανίας, στα 25,49 δισ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία έχει εμπορικό έλλειμμα 930 εκατ. στερλινών με την Ελλάδα, καθώς εξάγει 2,16 δισ. όταν ταυτόχρονα εισάγει 3,09 δισ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης