Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος τα capital controls στην Ισλανδία – Ήταν σε ισχύ από το 2008 όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες

Τέλος τα capital controls στην Ισλανδία – Ήταν σε ισχύ από το 2008 όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές των ξένων επενδύσεων στην χώρα
Τέλος αποτελούν από τα μεσάνυχτα τα capital controls στην Ισλανδία, όπου και είχαν επιβληθεί από το 2008 όταν και κατέρρεαν οι τράπεζες της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η άρση των capital controls είχε αρχίσει σταδιακά από πέρσι και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, όταν ήρθησαν και οι υπόλοιποι περιορισμοί κεφαλαίων.
Οι αρχές της χώρας προετοιμάστηκαν για την κατάργηση των περιορισμών, με την κεντρική τράπεζα να συγκεντρώνει 815 δισεκατομμύρια ισλανδικές κορώνες (6,90 εκατ. ευρώ) σε συναλλαγματικά αποθέματα στο τέλος του 2016 για να διευκολύνει την μετάβαση.
Τον Ιανουάριο η Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε Α- από το ΒΒΒ+, βάσει του ισχυρού πλεονάσματος ισοζυγίου πληρωμών και των υψηλότερων συναλλαγματικών αποθεμάτων με τον οίκο αξιολόγησης να υποστηρίζει ότι η πλήρης άρση των capital controls θα μπορούσε να βελτιώσει τη βαθμολογική κατάταξη ακόμα περισσότερο.
Αν και δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να προκαλέσει κάποια αστάθεια στην ισλανδική κορώνα, εκτιμάται πως πλέον θα βελτιωθούν οι προοπτικές ξένων επενδύσεων στην Ισλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης