Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Τρεις λόγοι που Ελλάδα και δανειστές θα διαφωνήσουν και θα προκηρυχθούν εκλογές

Economist: Τρεις λόγοι που Ελλάδα και δανειστές θα διαφωνήσουν και θα προκηρυχθούν  εκλογές
«Το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας»... 
Διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών προεξοφλεί σε άρθρο του το Economist Intelligence Unit, συμπεραίνοντας πως η χώρα βρίσκεται εκ νέου κοντά σε πρόωρες εκλογές.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του περιοδικού, ο πρώτος λόγος που η ελληνική κυβέρνηση δε θα συμφωνήσει με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι η αδυναμία της να φέρει εις πέρας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
«Είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστούν τα μέτρα, καθώς η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της», σχολιάζεται.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το ότι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δέχονται πέσεις τόσο από τις ακροδεξιές επιρροές, όσο και από τα ευρω-σκεπτικιστικά κινήματα.
«Ορισμένες κυβερνήσεις πιέζονται για να δοθεί ένα τέρμα στη χρηματική βοήθεια της Ελλάδα.
Μεγάλο ποσοστό των πολιτών στην Ευρώπη θεωρεί ότι κακώς δίδεται οικονομική ενίσχυση στην Αθήνα και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία της μέσω αυτών και όχι μέσω χρημάτων που προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους», αναφέρει το περιοδικό.
Τρίτος λόγος είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Ο Economist επισημαίνει την επιμονή του Ταμείου πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες διαφωνούν, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε γενναίο «κούρεμα», μία διαδικασία η οποία είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών.
Το περιοδικό αναφέρεται στη συνέχεια και στα «διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας πως συνεχίζει να αντιτίθεται στην επιμονή των πιστωτών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ενώ διαμαρτύρεται ταυτόχρονα για την επιμονή του Δ.Ν.Τ. σε επιπλέον προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Οι διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης για τον δημοσιονομικό κόφτη μπορεί να είναι ένας αντιπερισπασμός για να στρέψει την προσοχή μακριά από τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούν να κάνει στα εργασιακά.
Μπορεί να αποδειχθεί μια κόκκινη γραμμή που πολλοί σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμοι να περάσουν.
Υπάρχει μεγάλη δυσανασχέτηση στο κόμμα για τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Καθώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βουτάνε, ορισμένοι μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται αν η καλύτερη πορεία είναι να προσπαθήσουν να σώσουν το κόμμα, ρίχνοντας την κυβέρνηση.
Δεν αναμένουμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο, πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία το Μάρτιο και μπορεί να τραβήξει για μήνες.
Περαιτέρω καθυστέρηση και αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει το πρόγραμμα πληρωμών τον Ιούλιο θα έχουν αρνητική επίπτωση στην πραγματική οικονομία και στον τραπεζικό τομέα, που υποφέρει ήδη από την αιμορραγία καταθέσεων στις αρχές του 2017, παρά τα capital controls», υπογραμμίζει το περιοδικό, καταλήγοντας δεν θα αλλάξει την εκτίμησή του πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει από την Ευρωζώνη την περίοδο 2017-21.



(Πρώτη Ενημέρωση: 20:51, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης