Nomura: Προετοιμαστείτε οι 10 γκρι κύκνοι που μπορούν να ταράξουν τις αγορές το 2017

Nomura: Προετοιμαστείτε οι 10 γκρι κύκνοι που μπορούν να ταράξουν τις αγορές το 2017
Οι αναλυτές της Nomura παρουσιάζουν τα απίθανα αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνα σενάρια για το 2017
Το Brexit, η εκλογή του Donald Trump αλλά και μια παραπαίουσα bull αγορά ομολόγων προκαλούν έντονες ανησυχίες στους αναλυτές σχετικά με την πορεία των αγορών κατά το 2017.
Μάλιστα, οι αναλυτές της Nomura προειδοποιούν τους επενδυτές για 10 γκρι κύκνους και προτείνουν να είναι προετοιμασμένοι για απίθανες αλλά με μεγάλη επίδραση εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των capital controls στις αναδυόμενες αγορές, της ανόδους του ιαπωνικού πληθωρισμού και μια διαμάχη μεταξύ της Fed και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.
«Είναι περιττό να πούμε ότι τίποτα από αυτά δεν αποτελούν βασικό μας σενάριο» προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι 10 γκρι κύκνοι της Nomura

1. Η Ρωσία στο μονοπάτι του πολέμου

Ένας βασικός γκρι κύκνος -μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία πριν από δύο χρόνια- είναι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα, που παραμένει ένας από τους μεγάλους κινδύνους για το 2017.
Σε αυτό μπορεί να συμβάλει η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

2. Μια απότομη αύξηση της παραγωγικότητας των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τη Nomura, η αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη μπορεί να θέσει τις βάσεις για αύξηση της παραγωγικότητας.
Όπως και η έκρηξη της τεχνολογίας τη δεκαετία του 1990, η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να πιάσει απροετοίμαστους όσους κάνουν προβλέψεις, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει σε εξελίξεις από την αύξηση των επιτοκίων με γρηγορότερο ρυθμό έως μια διαρκή άνοδο των μετοχών.

3. Αδυναμία του κινεζικού γουάν

Όπως προκύπτει από τις πρόσφατες εκροές, ένα ισοζύγιο πληρωμών σοκ θα μπορούσε να ακολουθήσει βιαστικές κινήσεις για την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος νομίσματος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, η πιθανότητα να συμβεί αυτό μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ μικρή, αλλά σε περίπτωση που συμβεί, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για ένα αδύναμο γουάν.

4. Έξοδος από το Brexit

«Η αλλαγή του Brexit σε Bremain απαιτεί μια σειρά από απίθανα γεγονότα με τα οποία θα διαφωνήσουν οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και εμείς» αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura, αλλά προσθέτουν ότι: «Με την πολιτική, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα».
Η Nomura επισημαίνει δυο -αν και απίθανα- ενδεχόμενα σενάρια:
Στο ένα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χαλαρώσει την απόφαση για Brexit μέσω γενικών εκλογών, εν μέσω δικαστικές υποθέσεις για το αν το Η.Β. χρειάζεται τη συγκατάθεση των κοινοβουλίων της Σκωτίας και της Ουαλίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν το Brexit συναντήσει εμπόδια, οι συντηρητικοί μπορεί να προκηρύξουν εκλογές με την ελπίδα να σταθεροποιηθεί η εντολή, αναφέρουν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη της αντιπολίτευσης.
Το δεύτερο σενάριο αντιστροφής του Brexit, θα είναι η ΕΕ να κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο επαναπροσδιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων.

5. Capital Controls στις αναδυόμενες αγορές

Οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να αντιμετωπίσουν «έντονες εκροές» το 2017, εάν η δημοσιονομική πολιτική του Trump ενισχύσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και ισχυροποιήσει το δολάριο.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση.

6. Άλμα του ιαπωνικού πληθωρισμού

Τι θα συμβεί αν η αγορά προεξοφλήσει λάθος τη μέτρια άνοδο του πληθωρισμού το επόμενο έτος;
Μια απότομη άνοδος -πιθανώς λόγω του συνδυασμού των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και το αδύναμου γιεν- θα μπορούσε να οδηγήσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναλάβει δράση αυξάνοντας τον στόχο 0% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.
Μια τέτοια στροφή θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

7. Οι τράπεζες

«Υπήρξε μια υπόθεση από το 2008 ότι η εκκαθάριση των χρηματοοικονομικών συμβάσεων μέσω κεντρικού αντισυμβαλλομένου (CCP) και όχι σε διμερές επίπεδο μεταξύ τραπεζών (OTC) θα μειώσει το συστημικό κίνδυνο», σημειώνει η Nomura.
Ωστόσο, το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο ίδιος ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα συστημικό κίνδυνο.
«Εάν αποτύχει, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες από την αποτυχία μίας ή δυο τραπεζών» αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura.

8. Κόντρα του Trump με τη Fed

Η πρόεδρος της Fed έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει έως το τέλος της θητείας της.
Ωστόσο, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επιτεθεί πολλές φορές κατά της Janet Yellen. Στο πλαίσιο αυτό, η Nomura θεωρεί ότι μια αλλαγή στο δσ της τράπεζας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνδυνο για το 2017.

9. Προβλήματα για την κυβέρνηση της Ιαπωνίας

Η πιο πιθανή έκβαση των γενικών εκλογών στην Ιαπωνία είναι ότι η υποστήριξη του Πρωθυπουργού Abe θα στερεοποιηθεί.
Αυτό σημαίνει πως ο,τιδήποτε απειλήσει αυτή τη σταθερότητα θα προκαλέσει μεγάλο μεγάλο σοκ στην αγορά.

10. Το τέλος των μετρητών

Φαίνεται αναπόφευκτο ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα αντικαταστήσει τα χαρτονομίσματα και κέρματα σε κάποιο σημείο, αλλά η Nomura παραθέτει ένα λόγο για τον οποίο αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα: η αρνητική απόδοση.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα αποτρέψουν τον κόσμο να αποταμιεύει τα χρήματα κάτω από τα στρώματα για την αποφυγή των κάτω του μηδέν επιτοκίων.
Ο κίνδυνος σε αυτό το σενάριο είναι βέβαια ότι οι αποταμιευτές θα πληγωθεί και οι καταναλωτές αρχίσουν να εφεύρουν νέα σκληρά νομίσματα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS