Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την ύστατη προσπάθεια για αλλαγή κλίματος κάνει το Μαξίμου - Η «συνταγή» για αντεπίθεση και στο βάθος… ανασχηματισμός

Την ύστατη προσπάθεια για αλλαγή κλίματος κάνει το Μαξίμου - Η «συνταγή» για αντεπίθεση και στο βάθος… ανασχηματισμός
Τα συστατικά της «φόρμουλας» και ο σχεδιασμός της αντεπίθεσης
Με τις δημοσκοπήσεις η μία μετά την άλλη να δίνουν σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και τις κοινωνικές αντιδράσεις από μισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους να εντείνονται, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του αναζητούν τη φόρμουλα για τη φυγή προς τα εμπρός, με τον πρωθυπουργό να παίρνει πρωτοβουλίες και να βγαίνει μπροστά για να αλλάξει το κλίμα. Τα συστατικά της «φόρμουλας» για την αλλαγή του κλίματος είναι τέσσερα.
Πρώτο συστατικό, η ολομέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. Δεύτερο, ένα μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων και κυβερνητικών πρωτοβουλιών, με φιλολαϊκό πρόσημο και δράσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών ή που θα στηρίζουν εκείνους που βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τρίτο, ο «βομβαρδισμός θετικών ειδήσεων και αξιοποίηση στοιχειών την οικονομίας που προϊδεάζουν για στροφή στην ανάπτυξη» και τέταρτο, η ανελέητη μάχη κατά της διαπλοκής και η επιβεβαίωση του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος», έναντι των κομμάτων του «παλαιοκομματικού» συστήματος.

Η κυβέρνηση αντεπιτίθεται…

Σε ότι αφορά στο πρώτο συστατικό της κυβερνητικής συνταγής, για την αντεπίθεση, αυτό επιβεβαιώθηκε από τη σκληρή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (3/10) σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρεία του. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, στη σταθερά πτωτική τάση της ανεργίας και στην υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων, ενώ εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας, και όχι μόνον. «Όλοι αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι’ αυτό, τώρα διαψεύδονται. Η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων, είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας, «τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού, Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων».

Επισπεύδεται η κατάθεση των νομοσχεδίων

Όσο για το μπαράζ των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που αποτελούν το δεύτερο συστατικό της κυβερνητικής φόρμουλας, φάνηκε από την εντολή του πρωθυπουργού για επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον ίδιο στα εγκαίνια της ΔΕΘ και τα οποία αφορούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στην εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων και στη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επικοινωνιακή αξιοποίηση θετικών ειδήσεων

Το τρίτο συστατικό, η επικοινωνιακή αντεπίθεση και το μπαράζ θετικών ειδήσεων, αποτυπώνεται στην αξιοποίηση δηλώσεων, δημοσιευμάτων, αλλά και εκθέσεων, όπως για παράδειγμα οι χθεσινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ ή η άνευ πάσης προσδοκίας εκτίναξη των δημοσίων εσόδων για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ένα ακόμα «δώρο» που χάρισε χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, που τάχθηκε στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να πάρουμε μέτρα για το χρέος».

Ηθικό πλεονέκτημα και μάχη κατά της διαπλοκής

Σε ότι αφορά στο τέταρτο συστατικό της «κυβερνητικής αντεπίθεσης», που αφορά στο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και τη μάχη που δίνει κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, ήδη οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προετοιμάζουν την ομιλία του και συλλέγουν μια σειρά από στοιχεία, τα οποία θα αποκαλύψει ο ίδιος στην προ ημερησία διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος, ο Αλέξη Τσίπρας τόσο μέσα από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μέσα από τον διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα επιχειρήσει από την μία την αλλαγή ατζέντας και από την άλλη το άνοιγμα στις δυνάμει της προόδου και της σοσιαλδημοκρατίας.

Η Επιτροπή Σοφών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την Πέμπτη (6/10) στο Μαξίμου - Πλήρης επιβεβαίωση BankingNews.gr

Εξάλλου, όπως πρώτο αποκάλυψε το bankingnews.gr, επιφανείς ακαδημαϊκοί, καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου και νομικοί θα περάσουν την Πέμπτη (6/10) το Μέγαρο Μαξίμου, για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συγκεκριμένη ομάδα θα αποτελεί την Επιτροπή Σοφών, που θα διεξάγει τον διάλογο με κόμματα και φορείς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός, πάντως, έχει δώσει δείγμα γραφής για τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που έγινε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στον προαύλιο χώρο της Βουλής στις 25 Ιουλίου.
Όσο για τον Ανασχηματισμό που τόσα λέγονται ή γράφονται καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές τον τοποθετούσαν χρονικά στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σημειώνοντας με νόημα ότι «πρώτα θα κλείσει και ο κύκλος διαπραγμάτευσης για την β’ αξιολόγηση και δρομολογηθούν κεντρικές κυβερνητικές δράσεις, όπως η ολοκλήρωση της αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, και μετά θα γίνει ο «δομικός» ανασχηματισμός».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
(Πρώτη Ενημέρωση: 00:52, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης