Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Γιατί το πετρέλαιο μπορεί να είναι καλύτερη επένδυση και από το χρυσό

Citigroup: Γιατί το πετρέλαιο μπορεί να είναι καλύτερη επένδυση και από το χρυσό
Οι αναλυτές της τράπεζας προτείνουν το μαύρο χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο
Μία από τις πιο δημοφιλείς συζητήσεις μεταξύ των οικονομολόγων περιστρέφεται γύρω από αυτό το ζήτημα: Ποιο είναι το νόημα του χρυσού;
Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, και ως εκ τούτου δεν έχει καμία εγγενή αξία.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι η αποθησαύριση του χρυσού είναι ένας νόμιμος τρόπος για να αποθηκεύσει κανείς με ασφάλεια πλούτο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για οικονομικά προβλήματα.
Οι επενδυτές στο σύνολό τους έχουν την τάση να κλίνει προς το τελευταίο συναίσθημα.
Σε περιόδους αναταραχής στην αγορά, γενικά βουτάνε με ορμή στο λαμπερό μέταλλο.
Για παράδειγμα, πρόσφατα οι τιμές του χρυσού εκτοξεύτηκαν περίπου 5,2% το πρωί μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ οι υπόλοιπες αγορές παγκοσμίως κατέρρεαν.
Παρόλ' αυτά, ενώ ο χρυσός τείνει να ανεβαίνει σε περιόδους οικονομικής πίεσης, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις περιόδους που οι επενδυτές προτιμούν το ρίσκο.
Και το πρόβλημα εδώ για τους επενδυτές είναι ότι ουσιαστικά είναι αδύνατο να προβλέψουν τι θα συμβεί στη συνέχεια στις αγορές.
Ως εκ τούτου, μια ερευνητική ομάδα της Citigroup, με επικεφαλής τον Jonathan Stubbs, υποστήριξε ότι, συνολικά, ο μαύρος χρυσός, δηλαδή το πετρέλαιο, είναι πιθανώς ένα καλύτερο στοίχημα από το χρυσό.
«Πολλοί επενδυτές βλέπουν το χρυσό ως το απόλυτο μέτρο αντιστάθμισης.
Βλέπουμε ένα ισχυρό επιχείρημα για να κατέχει κανείς μαύρο χρυσό περισσότερο από ότι χρυσό για όσους πραγματικά αναζητούν μια αμφίδρομη, όχι μονόδρομη, αντιστάθμιση έναντι των κινδύνων του πραγματικού κόσμου», έγραψε πρόσφατα η ομάδα σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Με περισσότερες λεπτομέρειες, είπαν τα εξής:
«Πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερος ο μαύρος χρυσός ως ελκυστική επένδυση σε περιόδους τόσο ρίσκου των επενδυτών όσο και αποφυγής του κινδύνου, εκτός και αν βρεθούμε αντιμέτωποι με την επιστροφή του υψηλού επιπέδου παγκόσμιου συστημικού κινδύνου, στην οποία περίπτωση ο χρυσός είναι πιθανό να κερδίσει.
Το πετρέλαιο παρέχει επίσης ένα βαθμό προστασίας έναντι του κινδύνου πληθωρισμού, που μπορεί να φανεί χρήσιμος σε κάποιο σημείο στο μέλλον.
«Κοιτάζοντας το πώς το πετρέλαιο και ο χρυσός διαπραγματεύονται τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια, θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποφασίσει κανείς να προτιμήσει το μαύρο χρυσό από το χρυσό»

Screen Shot 2016 07 05 at 10.31.39 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης