Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Επιμένουν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα – Πλήγμα και για την ισοτιμία του γουάν

Nomura: Επιμένουν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα – Πλήγμα και για την ισοτιμία του γουάν
Για το 2016, η ιαπωνική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή θα παραμείνει συγκρατημένος
Τη συνέχιση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην Κίνα επισημαίνει σε ανάλυσή της η ιαπωνική τράπεζα Nomura, η οποία υπογραμμίζει ότι ο αποπληθωρισμός βάσει του δείκτη τιμών παραγωγού παρέμεινε βαθιά σε αρνητικό έδαφος τον Δεκέμβριο, αμετάβλητος στο -5,9% σε ετήσια βάση για πέντε συνεχείς μήνες, εξαιτίας προβλημάτων στις βιομηχανίες και τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε ελαφρώς στο 1,6% από 1,5% τον Νοέμβριο.
Δεδομένων αυτών των στοιχείων, η Nomura σημειώνει ότι η οικονομία της Κίνας είναι τεχνικά σε αποπληθωριστική φάση, ασκώντας πίεση στα κέρδη των βιομηχανιών και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες.
Ο περιορισμός του αποπληθωριστικού κινδύνου, σημειώνει η ιαπωνική τράπεζα, θα ασκήσει πιέσεις στις αρχές να προχωρήσουν σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση και εκτιμά τη λήψη μετριοπαθών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και διευκολυντική νομισματική πολιτική το 2016, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αυξάνει στο 3% του ΑΕΠ από το 2,3% το 2015, καθώς και δύο μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης.
Παράλληλα, η Nomura υπογραμμίζει ότι ο αποπληθωριστικός κίνδυνος ασκεί πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν, εκτιμώντας μέτρια υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, ενώ προβλέπει ότι η ισοτιμία του γουάν προς το δολάριο θα φθάσει στα 6,9 γουάν μέχρι τα τέλη του β' τριμήνου του 2016.
Τέλος, σημειώνει ότι για το 2016 αναμένει ο πληθωρισμός βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμείνει συγκρατημένος (1,9%) και ο αποπληθωρισμός βάσει του δείκτη τιμών παραγωγού να επιμείνει (-4), παρουσιάζοντας ωστόσο μερική βελτίωση έναντι του 1,4% και -5,2% αντίστοιχα το 2015, εξαιτίας του επηρεασμού των τιμών εμπορευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης