Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κερκόπορτα» οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας

«Κερκόπορτα» οι αλλαγές του Κώδικα  Πολιτικής Δικονομίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Η κυβέρνηση όμως δίνει τη δική της …μάχη
«Κροκοδείλια» τα δάκρυα της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς όταν η ίδια η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ορίζει ως τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού την εμπορική αξία του ακινήτου.
Η επόμενη αλλαγή που φέρνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι η σειρά των δικαιούχων που τηρείται με θρησκευτική  ευλάβεια  από τον συμβολαιογράφο που λειτουργεί ως θεματοφύλακας της διαδικασίας.
Στη λίστα των δικαιούχων είναι οι τράπεζες είναι στην πρώτη θέση, καθώς θα λαμβάνουν το 60% των χρημάτων που θα δοθούν από τον αγοραστή που μπορεί να είναι ή ίδια η τράπεζα.
Το υπόλοιπο ποσό θα κατανέμεται σε οφειλέτες του ιδιοκτήτη που τυχόν είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, η εφορία και άλλες υπηρεσίες του κράτους  που διεκδικούν την αποπληρωμή των χρεών.
Μέχρι πρότινος οι τράπεζες που άνοιγαν τη διαδικασία του πλειστηριασμού δεν ήταν βέβαιο ότι θα έπαιρναν πίσω τα χρήματα που θα έβαζαν στην εκκίνηση του πλειστηριασμού  που να σημειωθεί  ήταν με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Σήμερα η αγορά των ακινήτων εμφανίζει τις εμπορικές αξίες χαμηλότερες έως 45% σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες.
Στο παρελθόν η συμβολαιογράφος που έκανε τον πλειστηριασμό όταν υπήρχαν οικονομικές απαιτήσεις από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούσε στη δέσμευση των αντίστοιχων οφειλών και στην περίπτωση ήταν υψηλότερες από την αξία του ακινήτου, ο επισπεύδων δηλαδή η τράπεζα δεν ελάμβανε χρήματα.
Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας λοιπόν ορίζει ρητά ότι ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική αξία του ακίνητου και οι τράπεζες θα λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από την αξία του πλειστηριασμού.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας στα χαρτιά  

Η νομική προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε τυπικά το Δεκέμβριο του 2014.
Στη συνέχεια οι τράπεζες συμφώνησαν με την κυβέρνηση να μη προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς  πρώτης κατοικίας καθώς δεν υπήρχε όφελος για  καμία πλευρά.
Οι δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί  στο νόμο Κατσέλη με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει  Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ προκύπτει ότι από την εφαρμογή του νόμου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν κατατεθεί 132.910 αιτήσεις στα Δικαστήρια.
Να σημειωθεί ότι από το συνολικό αριθμό των αιτήσεων οι 25.926 έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών εκ των οποίων οι 7.007 έχουν συζητηθεί , για 3.443 περιπτώσεις εκδόθηκαν αποφάσεις.
Ωστόσο απορρίφθηκαν 1.323 ενώ έγιναν δεκτές 1.744 αποφάσεις.
Ακόμη έχει καταγραφεί ένας δικαστικός συμβιβασμός.
Η κατάσταση στην επαρχία είναι πιο δραματική καθώς έχουν υποβληθεί συνολικά 106.984 αιτήσεις εκ των οποίων συζητήθηκαν οι 32.683 και έχουν εκδοθεί 14.4778 αποφάσεις.

Η  διαπραγμάτευση της  κυβέρνησης

Οι υπουργοί  Ευκλείδης Τσακαλώτος  και Γιώργος Σταθάκης  κράτησαν σκληρή γραμμή  διαπραγμάτευσης με τους  εκπροσώπους των θεσμών αφού έβαλαν στο τραπέζι τα πιο κάτω κριτήρια για την προστασία της  πρώτης κατοικίας.   
Αντικειμενική αξία: 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά.
Εισόδημα:35.000.
Σύνολο οφειλών: έως 200.000.
Αντίθετα, οι θεσμοί προτείνουν:
Αντικειμενική αξία: 70.000-120.000.
Σύνολο οφειλών:120.000.
Εισόδημα:8180 το άτομο, 13917 το ζευγάρι και 3350 το παιδί έως τρία παιδιά
Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών ενώ με των δανειστών από 17,3% έως 40%.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να  προχωρήσει μονομερώς σε  νομοθετική ρύθμιση αν δεν συμφωνήσει  με τους θεσμούς το επόμενο  διάστημα.
Όμως η διαδικασία  πλειστηριασμού  της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να ανακοπεί  αφού θα υλοποιηθεί  μέσα  από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τις αρχές του 2016.
Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει το θέμα να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο δηλαδή  με την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Έγκυροι νομικοί  κύκλοι υποστηρίζουν ότι μόνο με νομοθετική  ρύθμιση θα προστατευθούν οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης