Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η σκανδάλη του όπλου βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ - Θα λερώσει τα χέρια του με αίμα ο Draghi;

FT: Η σκανδάλη του όπλου βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ - Θα λερώσει τα χέρια του με αίμα ο Draghi;
«Έως τώρα, ο Draghi ακολουθεί μία στρατηγική, αποφεύγοντας να λερώσει τα χέρια του με αίμα»
Το κλειδί της ελληνικής κρίσης βρίσκεται στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Financial Times, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα καθοριστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, μέχρι στιγμής στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας τους την επαρκή ρευστότητα ώστε να αντεπεξέλθουν της κρίσης που διέρχονται.
«Έως ώρα, ο Draghi ακολουθεί μία στρατηγική, αποφεύγοντας να λερώσει τα χέρια του με αίμα» εξηγεί χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει καταθέσει αλλεπάλληλα αιτήματα αύξησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εκροές καταθέσεων.
Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζουν οι Financial Times, αυτό γινόταν σε εβδομαδιαία βάση.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες γίνεται καθημερινά.
«Αυτή η εξέλιξη ασκεί πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει λύση» συμπληρώνεται χαρακτηριστικά.
Τη Δευτέρα το ELA αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ την Τρίτη κατά 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της βοήθειας στα 89 δισ. ευρώ.
Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ακόμη μία έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, η οποία θα προηγηθεί του κρίσιμου Eurogroup.
Όπως υπερθεματίζουν οι Financial Times, η ανανέωση του ELA δεν έχει μόνο πολιτικά κριτήρια, καθώς η καταθετική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε γενικευμένη τραπεζική κρίση της Ευρωζώνης, λόγω της υψηλής έκθεσης των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Άλλωστε, αρκετά στελέχη της ΕΚΤ έχουν κατά καιρούς εκφράσει τη διαφωνία τους με την αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα, τραπεζίτες, όπως ο Γερμανός Jens Weidmann, έχουν αντιπροτείνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, ως υποκατάστατο της διαρκούς αύξησης του ELA.
Πάντως, εκτιμούν οι Financial Times, η επιλογή των capital controls είναι αρκετά… υπερβολική.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιβάλει μέτρα, τα οποία υπονομεύουν τη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς.
«Εάν υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη, η ΕΚΤ ενδεχομένως να μην τραβήξει τη σκανδάλη» εκτιμάει η βρετανική εφημερίδα.
Εάν όμως, καταλήγει, δεν υπάρξει μία οριστική συμφωνία, τότε η ΕΚΤ θα έρθει σε μία «απελπιστική» θέση…

(πρώτη ενημέρωση 24 Ιουλίου 2015, 07:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης