Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ασφυκτική η προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την Ελλάδα – Αναπόφευκτη διαφαίνεται μια κρίση

Business Insider: Ασφυκτική η προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την Ελλάδα – Αναπόφευκτη διαφαίνεται μια κρίση
Συμβιβασμός στις απαιτήσεις των πιστωτών μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα, σημειώνεται
Η προθεσμία της 30ής Ιουνίου δεν προσφέρει στην πραγματικότητα μεγάλο περιθώριο για ανάσες στους διαπραγματευτές Ελλάδας και πιστωτών και μια αναπόφευκτη κρίση, είτε οικονομική είτε πολιτική, έχει αρχίσει να διαφαίνεται, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Business Insider.
H προθεσμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα έλυνε το συνεχιζόμενο δράμα της Ελλάδας φάνηκε την περασμένη εβδομάδα να πηγαίνει προς τα πίσω, όμως, νέες πιέσεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν αυτή την εβδομάδα αν δεν υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, το γεγονός ότι η Αθήνα ανέβαλε την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ και αποφάσισε να ομαδοποιήσει όλες τις πληρωμές σε μία στα τέλη του Ιουνίου, δεν προσφέρει πολλά στις έντονες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch, με τίτλο «Ακρασφαλής διπλωματία στην Ελλάδα: Δέστε τις ζώνες σας», το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο αναλυτής της BofA Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης, η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να ολοκληρώσουν μια συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να την εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα πρέπει να την εγκρίνουν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνου.
Μια τέτοια συμφωνία, επισημαίνεται, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου μέχρι τις 30 Ιουνίου και τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου (για να καλυφθούν οι πληρωμές προς ΔΝΤ και ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι απαιτούνται 10 δισ. ευρώ).
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι τρεις εβδομάδες που έχουν απομείνει δεν φαίνεται να είναι και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την περασμένη εβδομάδα, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατέδειξαν ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη από το να καταλήξουν σε μια συμφωνία, με την κάθε πλευρά να παρουσιάζει προτάσεις και αντιπροτάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις «κόκκινες γραμμές» της άλλης πλευράς.
Σύμφωνα με τον Αθ. Βαμβακίδη της Bank of America Merrill Lynch, οι θετικές εξελίξεις πρέπει να αρχίσουν να διαφαίνονται νωρίς πριν πλησιάσουμε την προθεσμία της 30ής Ιουνίου, διότι «μπορεί να δούμε να ξεδιπλώνονται αρνητικά σενάρια πριν ακόμη από την 30ή Ιουνίου».
Παράλληλα, σε σημείωμα αναλυτών της Barclays σημειώνεται ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης.
«Κατά την εκτίμησή μας, αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απόκλιση μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σχετικά με την αποδοχή από την κυβέρνηση περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων και περικοπών στις συντάξεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
»Εκτιμούμε ότι συμβιβασμός σε αυτά τα ακανθώδη θέματα από την ελληνική κυβέρνηση θα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, καθώς θα μπορούσε να προκληθεί πολιτική κρίση που θα επιτάχυνε τις εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες και θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες».
Έτσι, όπως σημειώνεται, η προθεσμία της 30ής Ιουνίου δεν παρέχει στους διαπραγματευτές πολλά περιθώρια για ανάσες και μια αναπόφευκτη κρίση, πολιτική ή οικονομική, αρχίζει να διαφαίνεται.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης