Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: «Αιματοβαμμένα» τα αναδυόμενα νομίσματα - Ισχυρές πιέσεις σε λίρα, πέσο, ραντ

FT: «Αιματοβαμμένα» τα αναδυόμενα νομίσματα - Ισχυρές πιέσεις σε λίρα, πέσο, ραντ
H τουρκική λίρα διολισθαίνει στο ιστορικό χαμηλό των 2,63 ανά δολάριο
Αιματοβαμμένη είναι η πορεία των αναδυόμενων νομισμάτων, καθώς η σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου έχει φέρει σε δύσκολη θέση τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο δείκτης JP Morgan Emerging Markets Currency υποχώρησε σήμερα στο ιστορικό χαμηλό των 73,9 μονάδων.
Άλλωστε, τα κυριότερα αναδυόμενα νομίσματα καταγράφουν απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων τριών ετών.
Ενδεικτικά, η τουρκική λίρα διολισθαίνει στο ιστορικό χαμηλό των 2,63 ανά δολαρίου και το μεξικανικό πέσο στα 15,4 ανά δολάριο.
Μάλιστα, η Societe Generale εκτιμά πως εντός των επόμενων εβδομάδων η τουρκική λίρα θα καταρρίψει και το όριο των 2,7 ανά δολάριο.
Tην ίδια ώρα, το βραζιλιάνικο νόμισμα υποχώρησε και από το ψυχολογικό όριο των 3 real/δολάριο, σημειώνοντας χαμηλό 10,5 ετών.
Ο μεγαλύτερος χαμένος ωστόσο, είναι το ραντ της Νοτίου Αφρικής, το οποίο κατακρημνίζεται στα 12,06 ανά δολάριο.
Πρόκειται για χαμηλό 14 ετών!
Παράλληλα, το ινδονησιακό νόμισμα διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 1998 και το κολομβιανό πέσο στα επίπεδα του 2008.
«Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων θα εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές» εξηγεί χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης