Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Χρεοκοπία το εθελοντικό rollover ελληνικών ομολόγων - Αναμένεται υποβάθμιση - Τι λέει για τις τράπεζες - S&P προς Ευρωπαίους: Αποφασίστε επιτέλους για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας

tags :
Fitch: Χρεοκοπία το εθελοντικό rollover ελληνικών ομολόγων - Αναμένεται υποβάθμιση - Τι λέει για τις τράπεζες - S&P προς Ευρωπαίους: Αποφασίστε επιτέλους για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας
(upd2)Ενδεχόμενο εθελοντικό rollover της λήξης ελληνικών τίτλων αναμένεται να αντιμετωπιστεί ως χρεοκοπία από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, Fitch Ratings, o οποίος θα υποβαθμίσει αναλόγως την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
«Η Fitch θα αντιμετωπίσει μία τέτοια αντικατάσταση τίτλων ή εθελοντική μεταβολή της διάρκειας ωρίμανσης ως πιστωτικό γεγονός και θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου, Andrew Colquhoun, υπεύθυνος για την περιοχή Ασίας Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σιγκαπούρη.
"Τυχόν αναδιάρθρωση ή rollover του ελληνικού χρέους δεν θα σημάνει αυτόματα χρεοκοπία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα" αναφέρει με τη σειρά της η Cristina Torrella, διευθύντρια της Fitch και προσθέτει "οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθούν από τους πλήρεις όρους τυχόν πιστωτικού γεγονότος και στον αντίκτυπο που θα σημειωθεί στα επίπεδα ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος". Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να προστατέψει τις ελληνικές τράπεζες απότον κίνδυνο χρεοκοπίας, αναφέρει η ίδια.
"Η έκταση και οι όροι μιας πιθανής αναδιάρθρωσης ή rollover του ελληνικού χρέους, ο αντίκτυπος αυτού στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και η αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής τους δομής αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών", αναφέρει επίσης.
Προ μηνός η Fitch υποβάθμισε στο "B-" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και προειδοποίησε με περαιτέρω υποβάθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, άλλος αναλυτής του οίκου, ο James Longsdon, είχε αναφέρει ότι είναι προτιμότερη μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση με roll over ελληνικών ομολόγων, καθώς οι επιδράσεις μπορεί να είναι ελεγχόμενες. Αντ’ αυτού μία βίαιη και μη ελεγχόμενη αναδιάρθρωση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές και ζημίες στον κλάδο, προκαλώντας το χειρότερο σενάριο.


Kraemer (S&P) προς Ευρωπαίους: Αποφασίστε επιτέλους για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας

Ιδιαίτερα επικριτικός στην κωλυσιεργία των αξιωματούχων να δρομολογήσουν ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο αναλυτής της Standard and Poor’s, Moritz Kraemer, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κινηθούν με πιο γοργούς ρυθμούς καθώς μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε αποφασιστεί τίποτα.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο Moritz Kraemer σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, επανέλαβε ότι μια εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όπως σχεδιάζεται σήμερα από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πιθανόν να εκληφθεί ως χρεοστάσιο.
"Οι εμπειρίες των προηγούμενων ετών δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ενός κράτους, του οποίου η πιστοληπτική αξιολόγηση βρίσκεται στο CCC όπως της Ελλάδας σήμερα, τείνει να μην είναι εθελοντική και οι επενδυτές πρέπει να υποστούν ζημιές", είχε δηλώσει ο επικεφαλής της S&P για τις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης