Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο δάνειο 37,8 δισ. - Αν το ΔΝΤ απέχει, το κόστος αυξάνεται στα 53,8 δισ.

FT: Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο δάνειο 37,8 δισ. - Αν το ΔΝΤ απέχει, το κόστος αυξάνεται στα 53,8 δισ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, γνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για τρίτο bailout
Το κόστος ενός ενδεχόμενου νέου, τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα επιχειρούν να προβλέψουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ένα καίριο σημείο του ελληνικού ζητήματος - για το οποίο κανείς δεν μιλάει ανοιχτά είναι το εξής:
Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα, ένα τρίτο πακέτο διάσωσγς, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα δύο κρίσιμα Eurogroup.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, γνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για τρίτο bailout, κάτι που φέρεται να έχει συζητηθεί σε κατ' ιδίαν συναντήσεις.
Μόλις από τέσσερις μήνες, όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα νέο, τρίτο πλήρες πακέτο διάσωσης και αντ' αυτού θα λάμβανε μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.
Και αυτό γιατί τότε έμοιαζε πως η ελληνική κυβέρνηση είχε σημειώσει πρόοδο στο να πείσει τις αγορές πως μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει πια.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να εκτιμήσουν το μέγεθος ενός νέου bailout για την Ελλάδα.
Αυτό δεν συμβαίνει για πολιτικούς λόγους, αλλά γιατί είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ιδίως τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times, ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε να φτάσει στα 37,8 δισ. ευρώ, εάν υιοθετηθούν πλήρως οι προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη.
Είναι άραγε η Ευρωζώνη έτοιμη να χορηγήσει ένα τέτοιο δάνειο στην Ελλάδα;
Bάση για τους υπολογισμούς των Financial Times αποτελεί η τελευταία αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.
Τότε το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι από το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας λείπουν περί τα 12,6 δισ. ευρώ.




Στο ποσό των 12,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από τη συνεισφορά των Ευρωπαίων στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη τα όσα λέει και δεν συναινέσει στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, τότε όλα αυτά τα κεφάλαια θα εξαφανιστούν.
Επομένως, αυτόματα η Ελλάδα θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας επιμένει πως θα σταματήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ζημιά η οποία σε ορίζοντα τριετίας θα φτάσει στα 8,5 δισ. ευρώ.
Επομένως, αυτόματα το πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί η Ελλάδα αυξάνεται στα 22,9 δισ. ευρώ.




Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας.
O Γ. Βαρουφάκης έχει ήδη δηλώσει πως επιθυμία της Αθήνας είναι οι στόχοι για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος να μην ξεπερνούν το 1% με 2%, ήτοι κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ.






Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όσο μειώνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο η ζημιά θα αυξάνεται.
Μέχρι το 2017, η Ελλάδα θα μετρήσει απώλειες 14,9 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Επομένως, το κόστος του πακέτου διάσωσης αυξάνεται στα 37,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ένα πακέτο διάσωσης ύψους 37,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα είναι το καλύτερο σενάριο, καθώς προβλέπει υγιή αύξηση φορολογικών εσόδων και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.





Ποιος θα είναι ο ρόλος όμως του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας;
Εάν αποκλειστεί το ΔΝΤ από το τρίτο δάνειο, τότε χάνονται τα 16 δισ. ευρώ που το Ταμείο έχει δεσμευθεί να παράσχει στην Ελλάδα μέχρι και το 2016.
Επομένως, αν χαθούν τα 16 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να τα βάλει η Ευρωζώνη, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του τρίτου πακέτου στα 53,8 δισ. ευρώ (37,8 δισ. συν 16 δισ. ίσον 53,8 δισ. ευρώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης