Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pew Research: Η Χαμάς ευθύνεται για τη βίαιη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί

Pew Research: Η Χαμάς ευθύνεται για τη βίαιη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί
Συνολικά 40% των ερωτηθέντων επιρρίπτουν την ευθύνη στην παλαιστινιακή πλευρά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Ισραήλ δεν αγγίζει καν το 20%
Διπλάσια ευθύνη για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, επιρρίπτουν οι Αμερικανοί πολίτες στην Χαμάς, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να ξεπερνά τους 1,1 χιλ. και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται για 21η ημέρα.
Αναλυτικότερα, έρευνα που διεξήχθη από την Pew Research, έδειξε ότι για τους Αμερικανούς πολίτες, η Χαμάς ευθύνεται σε διπλάσιο ποσοστό (40%) για το εχθροπολεμικό κλίμα, σε σύγκριση με το Ισραήλ (19%), ενώ ένα ποσοστό 14% των ερωτηθέντων αποκρίθηκαν ότι ευθύνονται και οι δύο πλευρές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αυξημένο ποσοστό των πολιτών, που απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται, καθώς αυτό άγγιξε το 28%, ποσοστό που, ίσως, αποδεικνύει, την συγκεχυμένη πληροφόρηση ή το μη ενδιαφέρον των πολιτών των ΗΠΑ για το ζήτημα.
Μόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (25%) θεωρεί ότι το Ισραήλ έχει υπερβεί τα όρια, ενώ στην πλειοψηφία τους (35%) απάντησαν ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ είναι δίκαιες και ορθές, ενώ υπάρχει, ακόμα, ένα ποσοστό 15% που θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά, αγνοώντας, ίσως ότι ένα στα πέντε θύματα στην Παλαιστίνη είναι αθώα παιδιά.




Διαφορές, ωστόσο, εντοπίζονται και ανάλογα με τα πολιτικά πιστεύω των ερωτηθέντων, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εντοπίζονται πιο σίγουροι για την ενοχή των Παλαιστινίων και της Χαμάς, σε ποσοστό 60%, ενώ οι Δημοκρατικοί πιο μπερδεμένοι, με ένα ποσοστό 29% να επιρρίπτει το σύνολο της ευθύνης στην παλαιστινιακή πλευρά και ένα σχεδόν ισοδύναμο ποσοστό 26%, στο Ισραήλ.
Αλλά και αυτοί που δηλώνουν ανεξάρτητοι θεωρούν στην πλειοψηφία τους, 42% έναντι 20%, ότι ευθύνεται η Χαμάς.
Αντιστοίχως, μόλις το 16% των ερωτηθέντων Ρεπουμπλικάνων θεωρεί ότι το Ισραήλ ξεπέρασε τα όρια, έναντι 35% των Δημοκρατικών και 27% των ανεξαρτήτων
Αντίθετα, περίπου ένας στους δύο Ρεπουμπλικάνους (46%) πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει προβεί στις κατάλληλες κινήσεις, ενώ το ίδιο πιστεύουν περίπου ένας στους τρεις Δημοκρατικούς (31%) και ανεξάρτητους (36%).
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε σύμπνοια με νωρίτερα ευρήματα της Pew Research, σύμφωνα με τα οποία τρεις στους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους (74%) συμπάσχουν περισσότερο με τους Ισραηλίτες, ποσοστό που στους Δημοκρατικούς αγγίζει το 44% και στους ανεξάρτητους το 45%.




Παρά τις διαφορές, ωστόσο, αυτό που γίνεται σαφές από την έρευνα είναι ότι γενικότερα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, οι Αμερικανοί πολίτες πρόσκεινται περισσότερο στην ισραηλινή πλευρά και θεωρούν ότι εκεί βρίσκονται τα θύματα, και όχι στην Παλαιστίνη.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης