Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα όρια οι σχέσεις Obama –Merkel στον απόηχο του νέου σκανδάλου υποκλοπών - Διαψεύδει τη Bild η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ - Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν γνώριζε ότι παρακολουθείται η Καγκελάριος

tags :
Στα όρια οι σχέσεις Obama –Merkel στον απόηχο του νέου σκανδάλου υποκλοπών - Διαψεύδει τη Bild η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ - Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν γνώριζε ότι παρακολουθείται η Καγκελάριος
Διαψεύδει δημοσίευμα της Bild η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, δεν είχε ενημερωθεί για την «ενδεχόμενη» κατασκοπεία σε βάρος της καγκελαρίου Angela Merkel.
Ο επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ «δεν είχε συζητήσει με τον πρόεδρο Obama το 2010 σχετικά με την υποτιθέμενη επιχείρηση κατασκοπείας η οποία αφορούσε την καγκελάριο Merkel και δεν συζήτησε ποτέ καμιά τέτοια επιχείρηση. Τα δημοσιεύματα του Τύπου που υποστηρίζουν το αντίθετο δεν είναι αληθή», ανέφερε σε δήλωση την οποία απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της NSA.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Bild am Sonntag, ο ίδιος ο διευθυντής της NSA είχε τότε ενημερώσει προσωπικά τον κ. Οbama για την μυστική επιχείρηση σε βάρος της Α. Μerkel. «Ο Οbama δεν διέκοψε τότε την επιχείρηση, αντιθέτως επέτρεψε τη συνέχισή της», αναφέρει ανώνυμη πηγή των μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται η εφημερίδα.
Και όχι μόνο: Λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος φέρεται να «παρήγγειλε» από την NSA έναν αναλυτικό φάκελο για την καγκελάριο. Προφανώς ο Barack Obama δεν εμπιστευόταν τη Merkel και ήθελε να μάθει τα πάντα για τους Γερμανούς, υποστηρίζει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της NSA σύμφωνα πάντα με την Bild.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle αυτό θα σήμαινε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είπε την αλήθεια στην καγκελάριο, όταν μόλις την περασμένη Τετάρτη τη διαβεβαίωνε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι εάν γνώριζε για την παρακολούθηση, θα την είχε σταματήσει.
Η Bild επιμένει ότι η NSA δεν παρακολουθούσε μόνο το κομματικό κινητό τηλέφωνο της κ. Merkel αλλά και το υποτιθέμενο «σίγουρο» κυβερνητικό. Βασιζόμενο σε έγγραφα της NSA, που διέθεσε ο πρώην συνεργάτης της Edward Snowden, το περιοδικό Spiegel υποστηρίζει στην αυριανή του έντυπη έκδοση ότι τα μηχανήματα και το προσωπικό για τις παρακολουθήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα στεγάζονται στον τέταρτο όροφο της αμερικανικής πρεσβείας.
Και όπως γράφει η Bild, οι πληροφορίες που συγκεντρωνόταν εδώ, δεν πήγαιναν στα κεντρικά της NSA στις ΗΠΑ, αλλά απευθείας στον Λευκό Οίκο.
Το περιοδικό Spiegel έγραψε ότι διαθέτει έγγραφα της NSA, σύμφωνα με τα οποία η Merkel ήταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούντο από το 2002 και ότι βρισκόταν ακόμα στον κατάλογο αυτόν, μερικές εβδομάδες πριν από από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο, τον Ιούνιο.
Η Γερμανία θα στείλει αντιπροσωπεία αξιωματούχων των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ, την προσεχή εβδομάδα, για να ζητήσει εξηγήσεις, σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Merkel.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine έγραψε, χωρίς να επικαλείται πηγές ότι ο Οbama διαβεβαίωσε τηλεφωνικώς τη Merkel ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι, εάν γνώριζε για την υποκλοπή, θα την σταματούσε αμέσως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης