Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρίσκονται οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των διεθνών οίκων για πιθανή υποβάθμιση;

Βρίσκονται οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των διεθνών οίκων για πιθανή υποβάθμιση;
Διφορούμενα μηνύματα αφήνουν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων σε ότι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών ανά τον πλανήτη.
Η υποβάθμιση της ιαπωνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s έκανε πιθανό αυτό που πριν λίγους μήνες έμοιαζε με… σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη κινδυνεύουν;
Στο ερώτημα απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως, όπως προέκυψε από τις αντιδράσεις τους οι έτεροι οίκοι αξιολόγησης, Moody’s και Fitch. Εξέφρασαν μεν επιφυλάξεις για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, πλην όμως δεν προχώρησαν σε υποβάθμιση.
Το νέο ερώτημα είναι πια χώρα θα ακολουθήσει. Δεν είναι λίγες οι χώρες –η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία ανάμεσα σ’ αυτές που ψαλιδίζουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους για να κάνουν μια – μικρότερης ευρύτητας σε σύγκριση με εκείνες των χωρών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ – προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Guy LeBas, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος του fund Janeey Montgomery Scott με έδρα τη Φιλαδέλφεια τονίζει: «Θα είναι δύσκολο για την αμερικανική οικονομία να αποφύγει μια μικρής κλίμακας υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από κάποιον οίκο αξιολόγησης».
Σενάρια επί χάρτου και υπερβολές ή απλά απαισιόδοξη οπτική της κυρίαρχης πραγματικότητας; Ο χρόνος θα το δείξει… Πάντως, η Moody’s επιφυλάχθηκε σήμερα να δεχτεί πως υπάρχει άμεση πίεση για υποβάθμιση της οικονομίας της Ουγγαρίας. Πόσο μάλλον των ΗΠΑ…

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης