Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καλοστημένη απάτη με διευθυντικά στελέχη της FBBank ύψους 5,8 εκατ – Συνελήφθη ο Βίκτωρας Ρέστης με την κατηγορία για υπεξαίρεση κεφαλαίων από την FBBank - Την Παρασκευή η απολογία του - Tι υποστηρίζει ο Ρέστης - Τι αναφέρει η Εθνική

tags :
Καλοστημένη απάτη με διευθυντικά στελέχη της FBBank ύψους 5,8 εκατ – Συνελήφθη ο Βίκτωρας Ρέστης με την κατηγορία για υπεξαίρεση κεφαλαίων από την FBBank - Την Παρασκευή η απολογία του - Tι υποστηρίζει ο Ρέστης - Τι αναφέρει η Εθνική
(upd6)Συνελήφθη ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε η ειδική ανακρίτρια του ειδικού νόμου για την διαφθορά, Ρέα Κατσίβελη, ο επιχειρηματίας και γνωστός εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, ο οποίος θα απολογηθεί την Παρασκευή μετά την προθεσμία που ζήτησε.
Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά επισφαλείς δανειοδοτήσεις που φέρονται να δόθηκαν από την τράπεζα FBBank σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή.
Πιο συγκεκριμένα, οι διώξεις ασκήθηκαν για το δάνειο 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο ο κ. Ρέστης φέρεται ότι έδωσε από την τράπεζα ιδιοκτησίας του FBB-Πρώτη Επιχειρηματική, στον εαυτό του και σε μέλη της οικογένειάς του, μέσω αλυσίδας offshore εταιρειών, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων ή έστω αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη η τράπεζα.
Οι κατηγορίες, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδονται στον κ. Ρέστη αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Το ποσό το οποίο αναφέρεται για τα 500 εκατ. ευρώ, αφορά το funding gap κατά τη διάσπαση της τράπεζας σε good και bad bank, και δεν σχετίζεται με το έλεγχο στον οποίο υπόκειται ο επιχειρηματίας.
Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι.
Να σημειωθεί ότι η FBBank διασπάστηκε σε good και bad bank επειδή δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια και εν συνεχεία η good FBBank πουλήθηκε στην Εθνική τράπεζα.

Ποιο είναι το πραγματικό παρασκήνιο της υπόθεσης της FBBank;

Δύο πρόσωπα κλειδιά φαίνεται ότι είναι οι πρωταγωνιστές πίσω από τους μηχανισμούς απάτης που είχαν στήσει στην FBBank.
Αν ονομάσουμε τον πρώτο κύριο Π και τον δεύτερο κύριο Μ. και ίσως αυτοί να εξαπάτησαν τον Β. Ρέστη βασικό μέτοχο της FBBank.
Ο κ. Π. πρώην συνεργάτης του Ρέστη επί 7 χρόνια αλλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί με εκατέρωθεν αγωγές και μηνύσεις είχε λάβει δάνειο από την οικογένεια Ρέστη περίπου 3,5 εκατ ευρώ.
Ο κ Π. μετά από κάποια χρόνια εμφανίστηκε στην FBBank και ζήτησε να του χορηγηθεί δάνειο 5,8 εκατ ευρώ για αγορά πλοίων.
Για τους σκοπούς του χρησιμοποίησε τον κ Μ. ο οποίος εξαπάτησε την επιτροπή πιστοδοτήσεων παραποιώντας οικονομικά στοιχεία.
Ο κ Μ. ήταν διευθυντικό στέλεχος στην FBBank που είχε αποχωρήσει από την Emporiki καθώς η τράπεζα κινήθηκε εναντίον του.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επιτροπή πιστοδοτήσεων στην οποία δεν συμμετέχει ο Ρέστης έχει κινηθεί νομικά εδώ και πολλούς μήνες προς τον διευθυντικό στέλεχος της FBBank τον κ Μ.
Ερωτηθείς ο Ρέστης αν εγκρίνει το δάνειο των 5,8 εκατ – ερωτήθηκε ως  ιδιοκτήτης της FBBank - ανέφερε ότι αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και εξασφαλίσεις να χορηγηθεί.
Ωστόσο ενώ η αίτηση για το δάνειο των 5,8 εκατ ευρώ αφορούσε την εξαγορά πλοίων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, ο κ Μ. λόγω και της θέσεως του στην τράπεζα παραποίησε οικονομικά στοιχεία εν αγνοία της επιτροπής πιστοδοτήσεων της FBBank.
Στην πορεία αποκαλύφθηκαν οι απάτες και ο κ Μ. ο οποίος κατείχε σημαίνουσα θέση στην Emporiki bank στο παρελθόν είχε εκδιωχθεί και από αυτή την τράπεζα για απάτες.
Η επιτροπή πιστοδοτήσεων κινήθηκε νομικά κατά του κ Μ.  βασικού στελέχους της FBBank.
Το θέμα είναι τι απέγιναν τα 5,8 εκατ και πως εμπλέκεται ο Ρέστης.
Ο κ Π που είχε λάβει τελικώς το δάνειο των 5,8 εκατ χρωστούσε 3,5 εκατ στην οικογένεια Ρέστη.
Ο κ Π. λοιπόν αντί να αγοράσει πλοία όπως είχε δηλώσει έστειλε στον Λιχνενστάιν σε λογαριασμό της μητέρας του Β. Ρέστη 3,5 εκατ ευρώ για να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει από τον Βίκτωρα Ρέστη.
Για τις διαδρομές των χρημάτων και για όλες τις κινήσεις που υπήρξαν ώστε να εγκριθεί το δάνειο πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος στην FBBank  που έχει αποκαλύψει τα πάντα.
Ο Ρέστης κατηγορείται.......για δουλειές του κ Π με τον οποίο εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση ενώ ο κ Μ. βασικό στέλεχος της FBBank φαίνεται ότι αποτέλεσε τον άνθρωπο κλειδί για την απάτη.
H δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το τι πραγματικά συνέβη.

Τι αναφέρει η Εθνική τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα, μετά από διαγωνιστική διαδικασία που προωθήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά και από την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απορρόφησε μόνο το υγιές τμήμα της τράπεζας First Business Bank (FBB). Από τις 13 Μαΐου 2013, το δίκτυο των 19 καταστημάτων της FBB λειτουργεί υπό το σχήμα και την ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας.
Ταυτόχρονα, ορίσθηκε εκκαθαριστής στην πρώην FBB και η τράπεζα αυτή, κατά τα μη μεταβιβασθέντα περιουσιακά της στοιχεία, ετέθη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Είναι προφανές, ότι η Εθνική Τράπεζα ουδεμία ευθύνη έχει για πράξεις ή παραλείψεις της προηγούμενης Διοίκησης της FBB, πολύ δε περισσότερο ουδεμία ευθύνη έχει για δάνεια ή για άλλα στοιχεία του Ενεργητικού και Παθητικού της πρώην FBB που δεν μεταβιβάστηκαν, σύμφωνα με το Νόμο, στην Εθνική Τράπεζα.
Από τη μεταβίβαση στην Εθνική,  εξαιρέθηκαν ρητώς οι συναλλακτικές σχέσεις της πρώην FBB που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις, οι  οποίες αποτέλεσαν ή αποτελούν αντικείμενο ποινικής διερεύνησης.
Επιπρόσθετα, με τη συμφωνία μεταβίβασης του υγιούς τμήματος της FBB στην Εθνική, καθορίσθηκε ότι ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία, που ορίσθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα αξιολογήσει τα στοιχεία του Ισολογισμού της FBB με τη διενέργεια ελέγχου, ενέργεια που είναι σε εξέλιξη.


Η ανακοίνωση του Β. Ρέστη

«Μετά τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του δανείου ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ της FBB και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Β. Ρέστης δηλώνει τα εξής:
Χαιρετίζει την προσπάθεια των δικαστικών Αρχών να διερευνήσουν τα πάντα γύρω από το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ και κυρίως πού κατέληξαν τα χρήματα. Άλλωστε η διοίκηση της FBB της οποίας πρόεδρος ήταν ο κ. Βίκτωρ Ρέστης είχε - το Σεπτέμβριο του 2012 - κινήσει τις νομικές διαδικασίες στην ελληνική Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας.
Μέσω των ενδεικτικών μέσων που είχαν κατατεθεί και θα αναλυθούν παρακάτω είχε καταγγελθεί και ο ρόλος πρώην συνεργάτη του Ομίλου ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπόδικος για μία σειρά από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και αφορούν υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα σημαντικών ποσών ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου.
Επιπλέον ο Βίκτωρ Ρέστης δηλώνει διατεθειμένος στην όποια διευκόλυνση των Αρχών προκειμένου να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί για να αποδειχθεί πού κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν».

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 10:23 23 Ιουλίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης