Τελευταία Νέα
Gun Room

SIG 550: Ρολόγια, σοκολάτες και αυτόματα

tags :
SIG 550: Ρολόγια, σοκολάτες και αυτόματα
Η Ελβετία έχει μια μακραίωνη παράδοση πολιτικής ουδετερότητας στις πολεμικές συρράξεις της Ευρώπης, αυτό δε σημαίνει ότι είναι άοπλη
Η Ελβετία έχει μια μακραίωνη παράδοση πολιτικής ουδετερότητας στις πολεμικές συρράξεις της Ευρώπης. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι άοπλη.
Το κράτος που είναι γατζωμένο στον ορεινό όγκο της κεντρικής Ευρώπης διατηρεί μια ισχυρή εθνοφρουρά αποτελούμενη από το σύνολο των αρρένων πολιτών ηλικίας ως 40 ετών.
Στόχος της είναι η κινητοποίηση 500.000 εφέδρων εντός 48 ωρών για την προστασία των συνόρων σε περίοδο κρίσης.
Οι Ελβετοί έχουν ενσωματώσει στην εθνική κουλτούρα δύο στοιχεία.
Έχουν τους περισσότερους αναλογικά σκοπευτές μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο, με εκατοντάδες αγώνες που προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες άτομα ετησίως.
Δεύτερον, οι περισσότεροι εξ’ αυτών συμμετέχουν με τα στρατιωτικά όπλα που τους “χρέωσε το κράτος” κατά τη θητεία τους. Οι πολίτες διατηρούν τον ατομικό οπλισμό και τα πυρομαχικά του στα σπίτια τους, ώστε να συνδράμουν άμεσα στην ασφάλεια του τόπου τους.
2_82.jpg
Εγχώρια παραγωγή

Ένα άλλο δίδαγμα εμπεδωμένο από τους Ελβετούς είναι η ανάγκη για εθνική πολεμική βιομηχανία. Επιδιώκουν στο μέτρο του εφικτού κάθε πολεμικό υλικό να κατασκευάζεται εντός της χώρας.
Όταν το στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποφασίστηκε η αντικατάσταση του τυφεκίου Stg. 57 από ένα σύγχρονο όπλο, απευθύνθηκαν στη SIG. Υπήρξαν δύο ανταγωνιστικά σχέδια: ένα από το κρατικό εργοστάσιο της Βέρνης και το “541” που εξέλισσε η εταιρεία. Το τελευταίο προκρίθηκε και έγιναν αρκετές βελτιώσεις που παγιώθηκαν στη μορφή Sig 550. Η ανάπτυξη είχε τελειώσει από το 1984, αλλά οι Ελβετοί διένημαν το κόστος παραγωγής 600.000 τεμαχίων σε 15 έτη. Το κρατικό εργοστάσιο ανέλαβε τη συναρμολόγηση του 80% των τυφεκίων και το σύνολο των απαρτίων κατασκευαζόταν από εγχώριες εταιρείες.
Η επίσημη αποδοχή έγινε το 1990 και το όπλο έλαβε το χαρακτηρισμό Stg. 90 (Sturmgeweher= Τυφέκιο εφόδου του 1990).
3_58.jpg
Επιλογή διαμετρήματος

Χωρίς να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελβετία επέλεξε να αντικαταστήσει το “εγχώριο” 7,5mm με το διαδομένο 5,56Χ45mm. Το νατοϊκό φυσίγγιο είναι διαθέσιμο παντού και φθηνότερο να παραχθεί. Με τυπικό φόρτο 120 φυσιγγίων, όπλο και πυρομαχικά ζυγίζουν 6 κιλά (το τουφέκι με κενό γεμιστήρα 3,9kg). Είναι 4,3 κιλά λιγότερα από το Stg. 57 υπό τις ίδιες συνθήκες. Για πεζούς έφεδρους που κινούνται σε δύσβατο έδαφος, η διαφορά είναι σημαντική.
Στα πλεονεκτήματα του μικρότερου διαμετρήματος προσμετρούν τη χαμηλότερη ανάκρουση. Το 7,5Χ55mm είναι φυσίγγιο πλήρους ισχύος με βεληνεκές 800 μέτρων. Aπαιτεί τη χρήση διπόδου και εκτροπέα αερίων στο φλογοκρύπτη για να μετριαστεί η αναπήδηση της κάνης. Για νεαρούς στρατιώτες χωρίς πρότερη επαφή με όπλα, το 5,56mm είναι εύκολα ελεγχόμενο μέχρι τα 300 μέτρα, απόσταση στην οποία αξιολογούνται.
Οι γεμιστήρες του Sig550 είναι πολυμερικοί (οι πρώτοι ίσως του είδους) και διαφανείς για να βλέπει ο στρατιώτης πόσα φυσίγγια απομένουν. Αρχικά έρχονταν με χωρητικότητα 20 φυσιγγίων για να ενθαρρύνεται η προσεκτική σκόπευση. Πλέον υπάρχουν και μεγαλύτεροι με 30 φυσίγγια. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό τους είναι οι αναμονές στο σώμα που επιτρέπει στο χειριστή να “κουμπώνει” δύο από αυτούς παράλληλα, μειώνοντας το χρόνο επαναγέμισης.
4_49.jpg
Μελετημένο για τις Άλπεις

Οι αλπικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες καλούν για ένα αξιόπιστο σύστημα αερίων. Το Stg. 90 “δανείζεται” το πιστόνι μακράς οπισθοδρόμησης και το περιστροφικό κλείστρο από το Καλάσνικωφ. Tο βελτιώνει με ρυθμιζόμενη βαλβίδα για έλεγχο της ροής αερίου. Αυτό επιτρέπει και την εκτόξευση οπλοβομβίδων (με τη βαλβίδα σε κλειστή θέση). Ο κορμός χωρίζεται σε δύο μέρη για εύκολη συντήρηση, όπως το FN Fal και διαθέτει ένα παρόμοια πτυσσόμενο κοντάκι. Μειώνει το μήκος για μεταφορά σε οχήματα, ελικόπτερα ή από ποδηλάτες και αναρριχητές (οι έφεδροι αναμένεται να μετακινούνται με ποδήλατα και υπάρχουν άπειρες οχυρές θέσεις που επιτηρούν δύσβατα περάσματα, οπότε η αναρρίχηση είναι αναγκαία). Για το κοντάκι και το χειροφυλακτήρα, οι Ελβετοί εφηύραν έναν τύπο συνθετικού υλικού που δε γίνεται εύθραυστο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Απλό και γερό

Για μειωμένο κόστος, ο κορμός κατασκευάζεται από χαλυβδόφυλλο, όπως το ΗΚ G3 και τα σκοπευτικά είναι αντιγραμμένα από το γερμανικό όπλο. Η μπροστινή ακίδα προστατεύεται από ένα δακτύλιο και το κλισιοσκόπιο είναι ένας περιστροφικός πυργίσκος με προδιαγραμμένες ενδείξεις για 100, 200 και 300 μέτρα. Μετά τη ρύθμιση από το εργοστάσιο, ο έφεδρος απλά στρέφει στην ανάλογη θέση. Υπάρχουν κουκίδες τριτίου για νυχτερινή χρήση καθώς και πρόβλεψη για τοποθέτηση διοπτρών.
Ο επιλογέας πυρός διαθέτει τέσσερις θέσεις: “0”, “1”, “3” και “Αυτόματο”. Οι στρατιώτες διδάσκονται να χρησιμοποιούν τη μονή βολή για ακρίβεια και να καταφεύγουν στη ριπή τριών φυσιγγίων για οικονομία πυρομαχικών. Η αυτόματη βολή χρησιμεύει όταν το όπλο χρησιμοποιείται, με τον αλουμινένιο δίποδα ως οπλοπολυβόλο, για την υποστήριξη της ομάδας. Οι μοχλοί είναι αμφιδέξιοι και το κλείστρο οπλίζει από τα δεξιά, όπως στο ΑΚ-47. Έχει ενδιαφέρον ότι ο φυλακτήρας της σκανδάλης ανοίγει, ώστε να χωρούν δάκτυλα καλυμμένα με χοντρά γάντια.
Μια ελαστική φλάτζα σφραγίζει τη διαδρομή του μοχλού όπλισης, μέσα στον κορμό. Συγκρατεί το νερό έξω από το μηχανισμό, ώστε να μη σχηματίζεται πάγος στο κλείστρο. Ένα τέστ που περνά το Stg. 90 είναι να λειτουργεί αφότου έχει γεμιστεί το εσωτερικό του με χιόνι και αφεθεί να παγώσει στους -20° C. Ο στρατιώτης έχει στη διάθεση του 30 δευτερόλεπτα να καθαρίσει το παγωμένο χιόνι (με ξιφολόγχη, μαχαίρι ή ότι άλλο πρόχειρο εργαλείο διαθέτει) και να βάλλει επιτυχώς ένα πλήρη γεμιστήρα!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης