Τελευταία Νέα
Gun Room

Browning A-Bolt 12 Magnum: Ραβδωτό “λειόκανο”

tags :
Browning A-Bolt 12 Magnum: Ραβδωτό “λειόκανο”
Κατασκευασμένο από το εργοστάσιο Μiroku στην Ιαπωνία, είναι ικανό για ακρίβεια λιγότερη του 1 ΜΟΑ (λεπτού της μοίρας)
Το επαναληπτικό κινητού ουραίου Α-Bolt είναι εμβληματικό στη γκάμα της Browning.
Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1984. Αν και δεν πέτυχε ποτέ την αναγνώριση του “ομόσταβλου” Winchester 70, έχει αποκτήσει ένα αφοσιωμένο κοινό.
Κατασκευασμένο από το εργοστάσιο Μiroku στην Ιαπωνία, είναι ικανό για ακρίβεια λιγότερη του 1 ΜΟΑ (λεπτού της μοίρας) και δεν είναι σπάνια τα υποδείγματα που επιτυγχάνουν τη μισή διασπορά (½ ΜΟΑ) για τρείς βολές στα 100 μέτρα.
Υπάρχουν διαθέσιμες εκδόσεις σε περίπου 20 μεσαία και μεγάλα διαμετρήματα όπως είναι τα .223 Remington, .308 Winchester, και όλη η σειρά των Winchester Short Magnum (WSM) που ανέπτυξε ο όμιλος FN/Browning για τα κυνηγετικά όπλα του. Η πλέον σπάνια όμως εκδοχή του εμφανίστηκε το 1994. Χρησιμοποιεί το κλασσικό φυσίγγιο cal. 12 Magnum (12/76mm) που συνήθως συνδέουμε με τα λειόκανα δίκανα και καραμπίνες.
1_38.jpg
Παρακάμπτοντας τους κανόνες

Ο παράξενος αυτός συνδυασμός κυκλοφόρησε συστηματικά σε δύο μόνο αγορές, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και ήταν απόρροια παράξενων κανονισμών που ισχύουν εκεί. Στην πρώτη περίπτωση, η κατοχή επαναληπτικών όπλων σε αυτό το διαμέτρημα είναι ευκολότερη λόγω νόμων. Στη δεύτερη, οι αρχές θηραματικής διαχείρισης αρκετών Πολιτειών περιορίζουν τη χρήση “ραβδωτών” όπλων πέριξ κατοικημένων περιοχών. Το “γράμμα του νόμου” απαγόρευε τη χρήση άλλων διαμετρημάτων πλην των cal. 12 και cal. 20. Για κάποιο λόγο, η ύπαρξη ή μη ραβδώσεων στο κοίλο της κάνης δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας. Ο φόβος για πιθανούς τραυματισμούς ανθρώπων οδήγησε στην αναγκαστική χρήση λειόκανων με “ψήφους” ή “μονόβολα”, ώστε να περιορίζεται το βεληνεκές των βολών.
Οι περισσότερες εταιρίες όπλων αρκούνταν να εξοπλίζουν τα υπάρχοντα λειόκανα όπλα με βάσεις για διόπτρες ή/και με κάνες διαμετρήματος 12 που έφεραν ελαφρές ραβδώσεις στο εσωτερικό.
Οι μηχανικοί της Browning απέρριψαν αυτή τη λύση. Δοκιμάζοντας αυτογεμή και επαναληπτικά λειόκανα, ανακάλυψαν πως οι μεγάλες ανοχές των μερών και η ύπαρξη κανών που αφαιρούνται από το κυρίως σώμα υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια επίτευξης ακρίβειας πέρα από τα 50 μέτρα.
2_64.jpg
Σταθεροποιώντας μεγάλα βλήματα

Ξεκινώντας με βάση το Α-Bolt ΙΙ, μεγέθυναν το μηχανισμό ώστε να χωρά το φυσίγγιο μήκους 76mm. Η τροφοδοσία γίνεται από έναν αφαιρούμενο γεμιστήρα που χωρά δύο φυσίγγια (+1 στη θαλάμη). Η κάνη μήκους 55 εκατοστών είναι σταθερά βιδωμένη πάνω στη βάση, εξαλείφοντας τις ανοχές και την κίνηση της. “Ταλαντώνεται ελεύθερα” δηλαδή δεν ακουμπά σε κανένα σημείο του ξυστού, ώστε να μην δημιουργούνται σημεία πίεσης που να επηρεάζουν την ομοιόμορφη συμπεριφορά της. Αρχικά υπήρξαν εκδόσεις με λείο εσωτερικό και ένα ραβδωτό τσοκ μήκους 15cm για να αναγκάζει τις βολίδες σε περιστροφή. Τελικά κατέληξαν σε μια ραβδωτή κάνη με “βήμα” 1: 70cm (οι ραβδώσεις κάνουν μια πλήρη περιστροφή ανα 70 εκατοστά μήκους κάνης). Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κάνη, το βλήμα αποκτά μια ελαφρά δεξιόστροφη ροπή που αρκεί για να το σταθεροποιεί κατά την πτήση του.
H Browning σχεδίασε τη ράβδωση ώστε να λειτουργεί σωστά με βλήματα τύπου Sabot (η αγγλική προφορά είναι “Σάμποτ”. όμως η λέξη προέρχεται από το ολλανδικό “σαμπό”: παπούτσι, την ίδια ρίζα με το γνωστό “σαμποτάζ”, τη δολιοφθορά με τη ρίψη του παραδοσιακού ξύλινου παπουτσιού σε ένα μηχάνημα για να προκληθεί ζημιά). Το Sabot είναι ένα εξωτερικό κέλυφος από πλαστικό, το οποίο περικλείει ένα βλήμα μικρότερης διαμέτρου από εκείνη της κάνης. Τυπικά, τα βλήματα κυμαίνονται μεταξύ 11,3 και 12,7mm. Προτιμούνται έναντι των συμβατικών “μονόβολων” γιατί προωθούνται σε υψηλότερη ταχύτητα, με πιό ευθυτενή τροχιά και με χαμηλότερο λάκτισμα. Κατά τη βολή, το βλήμα δεν αγγίζει την κάνη. Το κέλυφος έρχεται σε επαφή με τις ραβδώσεις και περιστρέφεται σύμφωνα με τη φορά τους. Με την έξοδο, η αντίσταση του αέρα αποχωρίζει τα πλαστικά πέταλα και το βλήμα συνεχίζει προς το στόχο. Τα όπλα έφευγαν από το εργοστάσιο με μια εγχάραξη πάνω στην κάνη που συνιστά τη χρήση με φυσίγγια cal. 12 τύπου Sabot.
Με αυτά το A-Bolt επιτυγχάνει διασπορά 5-6 εκατοστών για 10 βολές στα 100 μέτρα. Εξαιρετική επίδοση όταν αντίστοιχα λειόκανα “αγωνίζονται” να κρατήσουν 5 βολές σε κύκλο 15-20 εκατοστών. Το δραστικό βεληνεκές δεν υπερβαίνει τα 150 μέτρα (οπότε παραμένει ασφαλές σε περιαστικές περιοχές). Η ευκολία τοποθέτησης διόπτρας συντείνει στην ευχρηστία. Ακρίβεια και ισχύς επαρκούν για κάρπωση σε ζώα μεγέθους ελαφιού, αγριόχοιρου ή και αρκούδας.
3_47.jpg
Μηχανική συγκρότηση

Ο κορμός του A-Bolt στηρίζεται με τη βοήθεια ενός ογκώδους κλειδιού πάνω στο κοντάκιο. Δύο βίδες διαπερνούν τη σκανδαλοθήκη και ασφαλίζουν το μεταλλικό κορμό στο κοντάκιο. Βίδες και κλειδί σταθεροποιούνται με εφαρμογή εποξικής κόλλας και υαλονήματος ώστε να μην υπάρχει μετατόπιση από βολή σε βολή. Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται επί δεκαετίες στα επαναληπτικά τουφέκια για να αναδυθεί και η “τελευταία ρανίδα” ακρίβειας.
Το κλείστρο καταλήγει σε τρείς κεφαλές, εξασφαλίζονας σφιχτότερο κλείδωμα και απαιτώντας λιγότερη δύναμη για την κίνηση του.
Η εξόλκευση καλύκων γίνεται από ένα μεγάλο άνοιγμα στη δεξιά πλευρά του κορμού. Ένας ενδείκτης στο πίσω μέρος του κλείστρου ειδοποιεί πότε είναι οπλισμένος ο μηχανισμός. Η ασφάλεια βρίσκεται στη ράχη του κοντακίου, όπως στα δίκανα της εταιρείας. Λειτουργεί σε δύο θέσεις. Όταν είναι ενεργοποιημένη, κλειδώνει την κίνηση της σκανδάλης αλλά και του κλείστρου.
Ένα άλλο κουμπί στην αριστερή πλευρά του κορμού επιτρέπει την αφαίρεση του κλείστρου από τον κορμό.
Η σκανδάλη είναι ρυθμιζόμενη από το χρήστη για το βάρος έλξης, συντελώντας στην ακρίβεια βολής. Ένα κουμπί μπροστά από τη μεταλλική σκανδαλοθήκη ανοίγει το κάλυμμα του γεμιστήρα, ρίχνοντας τον κάτω από τη βάση. Ο γεμιστήρας μπορεί κατόπιν να αφαιρεθεί για ευκολότερη επαναγέμιση.
Ζυγίζοντας κενό 3,35 κιλά, το A-Bolt είναι αρκετά “σβέλτο” όπλο, παρόλη τη βαρέος προφίλ κάνη. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 107 εκατοστά, ιδανικό για κυνήγι οπληφόρων σε πυκνόφυτα τεραίν.

Η “δύση” του A-Bolt

Υπήρξαν δύο γενιές του όπλου. Η αρχική παραγωγή τερματίστηκε το 1999 και επανήλθε με το βελτιωμένο A-Bolt Stalker το 2011. Όμως οι νομικές συνθήκες που δημιούργησαν το περίεργο “υβρίδιο” άλλαξαν. Οι απαγορεύσεις γύρω από το κυνήγι κοντά σε κατοικημένες περιοχές των ΗΠΑ άρθηκαν. Οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν τη χρήση “μεταλλικών φυσιγγίων” με ίσιο κάλυκα, ανοίγοντας έτσι τις επιλογές και σε διαμετρήματα όπως το .350 Winchester Legend, ή 45-70 Spr. Αυτό επέτρεψε τη χρήση στο κυνήγι διαμετρημάτων με χαμηλότερη ανάκρουση και καλύτερη βλητική συμπεριφορά από το Cal. 12 Magnum. Ως επακόλουθο, η ζήτηση για το μεγεθυμένο τυφέκιο κινητού ουραίου της Browning “έφθινε” και γύρω στο 2015, η Miroku ανέστειλε την παραγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης