Τελευταία Νέα
Gun Room

Υποπολυβόλο SUOMI KP-31

tags :
Υποπολυβόλο SUOMI KP-31
Πολικό Αστέρι

Οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα έφεραν τη γέννηση του υπο-πολυβόλου (η μοντέρνα γραφή είναι “υποπολυβόλο”). Συνδύαζε το βάρος και μέγεθος της αραβίδας με την ικανότητα αυτόματου πυρός. Αρχικά προοριζόταν για πόλεμο χαρακωμάτων, οπότε η χρήση φυσιγγίων πιστολιού και το περιορισμένο  βεληνεκές δεν αποτελούσαν σοβαρούς περιορισμούς.

Οι σκληροτράχηλοι Φιλανδοί

Η Φιλανδία πριν από έναν σχεδόν αιώνα ήταν μια απομακρυσμένη, αραιοκατοικημένη χώρα που ακόμη διατηρούσε τις κακές μνήμες από την κατοχή του Βασιλείου της Σουηδίας και της Τσαρικής Ρωσίας. Οι Φιλανδοί, αυτάρκεις και σκληραγωγημένοι άνθρωποι ήταν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανένα “γείτονα” να επιβουλευτεί τη χώρα τους. Στριμωγμένοι ανάμεσα στη Σουηδία και την επαναστατική ΕΣΣΔ, είχαν κάθε λόγο να είναι  ανήσυχοι. Υπό την ηγεσία του Κάρλ Γκούσταφ Μάνερχαϊμ, ίσως του  σπουδαιότερου στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη που ανέδειξε ποτέ η Σκανδιναβική χερσόνησος, προετοιμάστηκαν να δεχτούν μια νέα εισβολή. Ο Μάνερχαϊμ (που ήταν Σουηδός στην καταγωγή, είχε υπηρετήσει ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού και κατέληξε να είναι ο μοναδικός ξένος  στρατηγός που τιμήθηκε με το γερμανικό “σιδερένιο σταυρό”) διείδε την ανάγκη για τη δημιουργία παλαϊκής άμυνας και χρήσης σύγχρονων όπλων απέναντι στους αριθμητικά ανώτερους δυνητικούς εχθρούς. Μέρος αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία εκτεταμένων και επικαλυπτόμενων οχυρώσεων και η ανάπτυξη ντόπιας οπλοβιομηχανίας.
Σε μια χώρα όπου οι “άνδρες μαθαίνουν σκί πριν περπατήσουν” οργάνωσε μονάδες Κυνηγών -οπλισμένων χιονοδρόμων- οι οποίοι θα χτυπούσαν τις εχθρικές φάλαγγες που θα κινούνταν στο οδικό δίκτυο και θα οπισθοχωρούσαν αμέσως με ασφάλεια. Η τακτική δοκιμάστηκε κατά την εισβολή των Σοβιετικών το 1939. Με ορμητήριο την Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ), οι Ρώσοι έστειλαν περίπου 500.000 μαχητές οι οποίοι αποκρούστηκαν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, μέχρι που η Φιλανδία υπέκυψε λόγω λειψανδρίας.

Μια ιδιωτική προσπάθεια

Το όπλο που έδειξε την αξία του στις απάνθρωπες συνθήκες του αρκτικού χειμώνα ήταν σχεδιασμένο το 1924 από τον αυτοδίδακτο Φιλανδό μηχανικό Αίμο Λαάτι. Το Suomi-konepistooli (αυτολεξεί: Φιλανδικό Υποπολυβόλο) KP-31είναι ένα συμπαγές αυτόματο πρώτης γενιάς σε διαμέτρημα 9Χ19mm. Ο Λαάτι άρχισε να το σχεδιάζει το 1922, από καθαρή περιέργεια για το αντικείμενο.
Μετά από αναθεωρήσεις και βελτιώσεις κατέληξε να συνεταιριστεί με δύο αξιωματικούς του φιλανδικού στρατού για να το παράγουν ιδιωτικά, αφού οι ένοπλες δυνάμεις είχαν προτιμήσει το εισαγώμενο Bergmann 1918. Τελικά, πούλησαν τα δικαιώματα στην εγχώρια οπλοβιομηχανία Tikka (που επιβιώνει σήμερα εντός του ομίλου Beretta μαζί με τη Sako).
Το προϊόν αυτής της διεργασίας είναι ένα όπλο που λειτουργεί με απλή οπισσθοδρόμηση, δηλαδή το βάρος κλείστρου και η αντίσταση του επανατατικού ελατηρίου κρατούν τη θαλάμη ασφαλισμένη κατά τη βολή.
Όπως τα περισσότερα αυτόματα πυροβολεί από “ανοικτό κλείστρο” που σημαίνει ότι μετά από κάθε βολή το κλείστρο παραμένει αγκιστρωμένο στην ανοικτή θέση. Με την πίεση της σκανδάλης απελευθερώνεται, παρασύρει το
ανώτατο φυσίγγιο από το γεμιστήρα, το σφηνώνει στη θαλάμη και το πυροδοτεί. Επειδή είναι αυτόματο, ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται περίπου 900 φορές το λεπτό όσο ο χειριστής πιέζει τη σκανδάλη. Ο λόγος που το κλείστρο παραμένει ανοικτό είναι για να επιτρέπεται η κυκλοφορία του αέρα (και άρα η ψύξη) στην κάνη μεταξύ των βολών.
Λόγω της υψηλής ταχυβολίας, το ΚΡ-31 έχει την τάση να υψώνει την κάνη.
Οπότε στα μεταγενέστερα μοντέλα παραγωγής προσαρμόστηκε ένα χαλινωτήριο που κατευθύνει ένα τζετ αερίων πρός τα πάνω, αντισταθμίζοντας  τη ροπή. Μιλώντας για κάνες, άλλο ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του   Suomi είναι πως η κάνη αφαιρείται και αντικαθίσταται γρήγορα. Η ιδιαιτερότητα αυτή (που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα μέσα πολυβόλα) επέτρεπε στους Φιλανδούς στρατώτες να παρέχουν πυρά για μεγάλο διάστημα
χωρίς να καταστρέφονται τα όπλα τους. Ένα πρόσθετο χιτώνιο γύρω από την κάνη προστατεύει τα χέρια του χειριστή από εγκαύματα και επιταχύνει τη διάχυση της θερμότητας.
g2_22.JPG
Ποιοτική κατασκευή

Το σώμα του υποπολυβόλου φτιαχνόταν από υψηλής ποιότητας τορνιρισμένα κομμάτια ατσαλιού και οι ανοχές/εφαρμογές ήταν από τις καλύτερες της κατηγορίας. Αναφέρεται πως το κλείστρο ταίριαζε τόσο σφικτά στον
κυλινδρικό κορμό, ώστε λειτουργούσε ως “αμορτισέρ” παγιδεύοντας αέρα  κατά την παλινδρόμηση. Ένα απλό ξύλινο κοντάκιο από οξυά προσφέρει τη στήριξη στο χειριστή. Ο φυλακτήρας της σκανδάλης είναι ευρύχωρος και
μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χέρια καλυμμένα με γάντια.
Όλο αυτό το μέταλλο δημιουργεί ένα αναπόφευκτο μειονέκτημα. Με πλήρη γεμιστήρα 72 φυσιγγίων, το ΚΡ-31 αγγίζει τα 6 κιλά βάρους. Σε αντιστάθμισμα, τα όπλα είναι σχεδόν αδύνατο να καταστραφούν από σκληρή χρήση, η ανάκρουση είναι εύκολα διαχειρήσιμη και φημίζονται για την ανώτερη ακρίβεια βολής σε σχέση με αντίστοιχα υποπολυβόλα άλλων χωρών.

Το “κελάηδημα του Suomi”

Μεταξύ 1931 και 1945, η Φιλανδία προμηθεύτηκε 81.000 τεμάχια, εξοπλίζοντας κάθε ομάδα πεζικού της με τουλάχιστον ένα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως μίνι πολυβόλα υποστήριξης λόγω της ταχυβολίας και του όγκου πυρός που εκτόξευαν. Οι τυπικοί γεμιστήρες 20 φυσιγγίων γρήγορα κρίθηκαν ανεπαρκείς. Εμφανίστηκαν μεταλλικά τύμπανα που χωρούσαν 72 σφαίρες, παρέχοντας ισχυρή υποστήριξη στους οπλισμένους με επαναληπτικά τουφέκια πεζικάριους. Το πρόβλημα ήταν πως γεμάτα ζύγιζαν σχεδόν 1,5 κιλά το καθένα, οπότε ο στρατός κατέληξε σε ένα απλούστερο “κουτί’ που δεχόταν 50 φυσίγγια. Κάθε “υποπολυβολητής” κουβαλούσε πέντε “τύμπανα” ή επτά “κουτιά” για να υποστηρίζει την ομάδα του.
Τα τύμπανα ήταν τόσο αξιόπιστα που οι Ρώσοι εντυπωσιασμένοι τα αντέγραψαν στο δικό τους PPSh-41. Κατά τη διάρκεια του “χειμερινού πολέμου” του 1939, έμαθαν να φοβούνται το KP-31, καθώς λευκοντυμένοι  Φιλανδοί ξεπετάγονταν μέσα από ενέδρες στο χιόνι και χτυπούσαν τις αργοκίνητες φάλαγγες για ελάχιστα λεπτά. Πριν οι Ρώσοι αντιδράσουν, τα “λευκά φαντάσματα” εξαφανίζονταν κάνοντας σκι ανάμεσα στα δέντρα της
αρκτικής τούνδρας. Η τακτική αυτή επαναλαμβανόταν για ημέρες, σπέρνοντας τρόμο και εξάντληση στους μηχανοκίνητους ή πεζοπόρους εισβολείς που κινούνταν επί των οδών.
To ΚΡ-31 χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στο Δεύτερο Ρωσο-Φιλανδικό πόλεμο του 1941 και στις επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου. Οι Φιλανδοί, πιεζόμενοι από τη Ρωσία αναγκάστηκαν “έκοντες-άκοντες” να συνταχθούν με τη ναζιστική Γερμανία και πολέμησαν ως σύμμαχοι για να γλιτώσουν τη χώρα τους.
Συνέχισε να υπηρετεί τουλάχιστον μέχρι το 1965 και αργότερα διατηρήθηκε στις δυνάμεις εφεδρείας. Η ποιότητα του έκανε εντύπωση σε Σουηδούς, Δανούς και Ελβετούς και οι αντίστοιχοι στρατοί αγόρασαν αντίγραφα, κυρίως
μέσω εγχώριας παραγωγής.
Σήμερα είναι ένα μουσειακό κομμάτι, συνδεμένο με την ιστορία της Φιλανδίας αλλά και με αυτή της εξέλιξης των αυτομάτων όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης