Τελευταία Νέα
Gun Room

FABARM Autumn cal. 20

FABARM Autumn cal. 20
Νεο-ρετρό

Εκμεταλλευόμενη το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το διαμέτρημα cal.20 η φιλόδοξη ιταλική FABARM παρουσίασε το πλαγίοκανο Autumn 20.

 Φτιαγμένο με σύγχρονη τεχνολογία 

Σχεδιασμένο με γνώμονα τις διαστάσεις του διαμετρήματος του, το Autumn (Φθινόπωρο) ισορροπεί ανάμεσα στη σύγχρονη τεχνολογία και τη ρετρό εμφάνιση που παραπέμπει στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Μηχανικά βασίζεται στο σχέδιο του μοντέλου Classis  της εταιρείας. Η βάση που έχει αποστρογγυλοποιηθεί, οχι σε σημείο που να θεωρείται κυρτή (το Round Body των Άγγλων), αλλά αρκετά ώστε να ξεφύγει από την τετραγωνισμένη αισθητική. Διαθέτει τέσσερις υποδοχές για ισάριθμα κλειδιά που βρίσκονται στο μπλοκ των κανών. Κατά το άνοιγμα, τα δύο εμπρόσθια περιστρέφονται γύρω από ένα πίρο, αποκαλύποντας τις θαλάμες. Οι εντολείς των αυτόματων εξολκέων φωλιάζουν στο κεντρο της βάσης, ανάμεσα στα κλειδιά. Το άνοιγμα για την όπλιση και τη γέμιση γίνεται από μια “πεταλούδα” (μοχλό) στην κορυφή του μηχανισμού. Η βασική σκανδάλη είναι μονή και διαθέτει επιλογέα για την σειρά που πυροδοτεί τις κάνες. Ο επιλογέας αυτός βρίσκεται πάνω στο μοχλό της ασφάλειας. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα παραγγελίας με διπλές σκανδάλες. 

 Περνώντας εμπρός στις κάνες, αυτές ακολουθούν την πατενταρισμένη τεχνολογία διευρυμένου αυλού Tribore της FABARM. Πρόκειται για μια προοδευτική στένωση του αυλού σε τρία στάδια για βελτίωση της κατανομής σκαγίων. Καταλήγει στο στόμιο σε βιδωτά τσοκ Inner HP μήκους 82mm. Έτσι προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές αποστάσεις και είδη κυνηγίου. Οι κάνες έρχονται σε μήκη 66cm, 71cm αλλά και το ασυνήθιστα μακρύ για το διαμέτρημα 76cm. Το τελευταίο δείχνει την πρόθεση του κατασκευαστή να προωθήσει το Autumn στις αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. 

Φινίρισμα μετάλλων και βαφή

Οι κάνες γυαλίζονται εξωτερικά για να αποκτήσουν στιλπνότητα και βάφονται με παραδοσιακή βαφή αλάτων. Η βάση έχει χαραχθεί με λέηζερ και καλύπτεται από επιφανειακή οξείδωση  -γνωστή ως ταρταρούγα. Αφήνει πάνω στο μέταλλο εναλλασόμενες αποχρώσεις καφέ, μαύρου και γαλάζιου που τονίζουν το ρετρό χαρακτήρα. Υποπτευόμαστε ότι στη συγκεκριμένη εφαρμογή το φινίρισμα αυτό επιτυγχάνεται με εμβάπτιση σε χημικά. Διότι η αληθινή ταρταρούγα απαιτεί θερμικούς κύκλους  σε καμίνι με άνθρακα και θραύσματα κοκκάλων, μια διαδικασία που ένα σύγχρονο εργοστάσιο είναι απίθανο να αναπαράγει.  Το μέταλλο διακοσμείται με τη φίρμα της FABARM καλυμμένη από “χρυσό” στα πλάγια της βάσης. Υπάρχει και η αναπόφευκτη επίχρυση σκανδάλη, που οι κατασκευαστές θεωρούν ότι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν σε κάθε λειόκανο με κλασικές γραμμές. Τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης  κοσμεί ένα περήφανο λιοντάρι (το σήμα της εταιρείας) τοποθετημένο σε ένα επίχρυσο μενταγιόν. Η διακόσμηση αγγίζει τα όρια της υπερβολής, ξεφεύγοντας από το πρότυπο του όπλου “εργασίας” το οποίο υποτίθεται ότι αποτελεί την έμπνευση για τούτη εδώ τη σύγχρονη εκδοχή.

Ξύλινα μέρη: διχασμένη προσωπικότητα

Αναφέρθηκε παραπάνω ότι η FABARM προορίζει αυτό το πλαγιόκανο για την αγγλική και την αμερικανική αγορά. Πως το γνωρίζουμε; Μα από τη σχεδίαση των ξύλινων μερών. 4_9.png

Χρησιμοποιώντας ένα κοινό μηχανισμό οι Ιταλοί διαμόρφωσαν δύο εντελώς ξεχωριστά μοντέλα. Το “αμερικανικό”  -ας το πούμε έτσι για χάρη ευκολίας- διακρίνεται από το κοντάκιο με την έντονη πιστολοειδή λαβή και τη φαρδιά πάπια (τύπου “ουράς κάστορα”). Μιμείται τα παλιά δίκανα των A.H. Fox, Stevens και Winchester που κυριαρχούσαν στους κυνηγότοπους της βόρειας Αμερικής μέχρι το 1950.  Η αισθητική του,  ειδικά το τεράστιο πλάτος της πάπιας  που καλύπτει σχεδόν τη μισή περιφέρεια των κανών, ξενίζει στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού. Οι Ευρωπαίοι το βρίσκουν χοντροκομμένο και ιδιαίτερα για τις αναλογίες ενός cal. 20 μάλλον έχουν δίκιο. 

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η δεύτερη εκδοχή, ας την ονομάσουμε “αγγλική”. Πρόκειται για το ίδιο μηχανικά όπλο, με το ίδιο σκάλισμα, τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. Μόνο που εδώ η FABARM παίζει με την αισθητική των κλασικών βρεττανικών κυνηγετικών: Λεπτή πάπια (τύπου splinter) και λεπτό ίσιο κοντάκι χωρίς λαβή. Πρακτικά, ο συνδυασμός μονής σκανδάλης με ίσια λαβή δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Ο λόγος που χρησιμοποιείται από παραδοσιακούς Άγγλους οπλουργούς είναι ότι επιτρέπει την εύκολη κίνηση του χεριού από την πρώτη στη δεύτερη σκανδάλη. Είναι παρόλα αυτά εκπληκτικό πόσο διαφορετικά φαντάζουν τα δύο μοντέλα βρισκόμενα δίπλα-δίπλα. Το ένα φαντάζει “βαρύ” και άκομψο και το άλλο αιθέριο και καλαίσθητο. 

Πρόκειται όμως για το ίδιο ακριβώς όπλο και σίγουρα θα μπορούσε κανείς να τους αλλάζει μορφή εναλλάσοντας τα ξύλινα μέρη από το ένα στο άλλο.
2_163.jpg

Σε κάθε περίπτωση, τα επιλεγμένα κοντάκια από ανώτερης ποιότητας τούρκικη καρυδιά (κατηγορίας 3) συνοδεύονται από “κρυφό” ξύλινο πέλμα και καλαίσθητες μηχανοποίητες “ψάθες”. Το μήκος του κοντακίου είναι το ίδιο και στα δύο στα 36,7 εκατοστά, τυποποιημένη σχεδόν διάσταση που παράγουν οι Ιταλοί για το μεσογειακό σωματότυπο. Τα υψηλής ποιότητας ξύλα έχουν και μία παρενέργεια: η εταιρεία δηλώνει  βάρος περί τα 2,8 κιλά και σε αυτό  μάλλον συνεισφέρει και η πυκνότητα της καρυδιάς. 

Τι προσφέρει τελικά;

Το Autumn είναι ένα δίκανο που ποντάρει στη ρετρό αίσθηση που αποπνέει. Σε ένα κόσμο όπου τα αυτογεμή λειόκανα είναι η νόρμα, οι λόγοι για να επιλέξει κανείς ένα πλαγιόκανο εστιάζονται περισσότερο στην αισθητική και στην επιθυμία του κυνηγού να βιώσει εμπειρίες από παλαιότερες εποχές. Αυτό φαίνεται να το πέτυχαν καταρχήν στη FABARM, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο.  Προσφέρουν ένα όπλο με ένα σύγχρονο μηχανισμό Boxlock, με αυτόματους εξολκείς, βιδωτά τσοκ και μονή σκανδάλη. Ευκολίες δηλαδή του εικοστού πρώτου αιώνα. Οπτικά όμως θα ταίριαζε σε ένα “κυνηγετικό κάδρο” 100 χρόνια πριν. 

Με τιμή γύρω στα 3.500 ευρώ βρίσκεται πάνω από τα όρια της φθηνής κατηγορίας, αλλά σαφώς παραμένει προσιτό για πολλούς. Οι υπόλοιποι Ιταλοί κατασκευαστές  κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα, οπότε η επιλογή εξαρτάται εν πολλοίς από το προσωπικό γούστο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης