Τελευταία Νέα
Gun Room

ΤΟΖ TP-82: Το πρώτο διαστημικό όπλο

tags :
ΤΟΖ TP-82: Το πρώτο διαστημικό όπλο
Για χρόνια οι Σοβιετικοί και Ρώσοι κοσμοναύτες πήγαιναν στο διάστημα οπλισμένοι. Οχι επειδή φοβούνταν εξωγήινους, αλλά για τις… αρκούδες

Ο Αλεξέϊ Λεόνωφ ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους για το διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα της Ρωσίας.
Αν και λιγότερο διάσημος από τον φίλο του Γιούρι Γκαγκάριν, η συνολική του προσφορά στη διαστημική εξερεύνηση είναι πολύ πιο μακροχρόνια και ουσιαστική.
Γεννημένος το 1934 στη Σιβηρία, όπου ο πατέρας του είχε εξοριστεί από το καθεστώς Στάλιν, ήταν ένα πολυσχιδές ταλέντο.
Έντονη καλλιτεχνική φύση, ανέπτυξε τις ικανότητες του στη ζωγραφική και το σχέδιο. Παράλληλα, επέδειξε ικανότητες στις φυσικές επιστήμες.
Αντί για ακαδημαϊκή καριέρα, προτίμησε να γίνει αεροπόρος και αποφοίτησε από την ακαδημία πιλότων του Κρεμέντσουκ (στην Ουκρανία).
Το 1960 ήταν ένας από τους 20 μόλις πιλότους που επιλεχτηκαν για να εκπαιδευτούν ως “κοσμοναύτες”, όπως χαρακτηρίζουν οι Ρώσοι τα πληρώματα των διαστημοπλοίων τους.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής VOSKHOD 2, ο Λεόνωφ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που “περπάτησε στο διάστημα”.
Επανήλθε στο διάστημα ως κυβερνήτης του Soyuz 19 και επικεφαλής της αμερικανο-σοβιετικής αποστολής του 1975.
Αργότερα έγινε διευθυντής εκπαίδευσης των νέων κοσμοναυτών στο διαστημικό κέντρο “Γιούρι Γκαγκάριν” και παρέμεινε ενεργός στον τομέα μέχρι το 1992.
2_100.jpg
Χαμένοι στην τούνδρα

Κατά την επιστροφή στη Γή με το VOSKHOD, o Λεόνωφ και ο συνάδελφος του Πάβελ Μπελυάγεφ αντιμετώπισαν μια αστοχία υλικού που τους έβγαλε από τη σχεδιασμένη τροχιά επανεισόδου στην ατμόσφαιρα.
Κατάφεραν να πλοηγήσουν την κάψουλα χειροκίνητα, με μια διαφορά 46 δευτερολέπτων από το προβλεπόμενο, διανύοντας πορεία 386 χιλιομέτρων πέρα από το αρχικό σημείο προσγείωσης.
Τελικά τα αλεξίπτωτα ανάσχεσης σταμάτησαν το σκάφος στην περιοχή του υψίπεδου Άνω Κάμα, βαθιά μέσα στα αρκτικά δάση της Σιβηρίας.
Έχοντας μαζί τους υλικά επιβίωσης (που περιελάμβαναν μάλλινους σκούφους, γάντια, τροφή ανάγκης, πυξίδα ασύρματο, κλπ.), οι δύο πιλότοι έπρεπε να επιζήσουν στο εχθρικό περιβάλλον μέχρι να βρεθούν και να διασωθούν από την αεροπορία.
Στην αρχέγονη τάϊγκα, ο Λεόνωφ συνειδητοποίησε ότι οι δυο τους αποτελούσαν πιθανό γεύμα για τις αγέλες λύκων και τις αρκούδες που κυριαρχούσαν στο τοπίο και ότι διέφυγαν τον κίνδυνο να διαλυθούν στο διάστημα για να κομματιαστούν από τα θηρία της Σιβηρίας. Τελικά, οι διασώστες τους εντόπισαν εγκαίρως.
Όμως ο ανήσυχος κοσμοναύτης βάλθηκε να σχεδιάσει ένα τουφέκι επιβίωσης για χρήση σε μελλοντικές πτήσεις.
3_85.jpg
Τυφέκιο επιβίωσης ΤΡ-82

Το εργοστάσιο της Τούλα/Τοζ ανέλαβε την υλοποίηση της ιδέας του Λεόνωφ.
Χρειαζόταν ένα απλό σχέδιο που θα εξασφάλιζε ευκολία χειρισμού, μικρό όγκο και διπλή χρήση: άμυνα από αρπακτικά αλλά και εξασφάλιση τροφής.
Tο ΤΟΖ ΤΡ-82 είναι ένα χειροκίνητο τρίκανο όπλο με ανοιγόμενο μηχανισμό που οπτικά παραπέμπει σε μεγάλη πιστόλα με κάνες μήκους 30 εκατοστών και κενό βάρος 1,6 κιλών.
Οι δύο πάνω κάνες είναι λείες και τοποθετημένες παράλληλα. Οι θαλάμες τους δέχονται ένα εξειδικευμένο διαμέτρημα φυσιγγίου (12.5Χ70mm).
Θα το τοποθετούσαμε κοντά στο “αρχαίο” cal.32 (13,3X70) αλλά σίγουρα δεν είναι εναλλάξιμα.
Η κάτω κάνη που βρίσκεται στη μέση και είναι ραβδωτή.
Χρησιμοποιεί φυσίγγια 5,45Χ39mm, τα ίδια με του ΑΚ74.
Tο όπλο έχει δύο σφύρες αλλά μία μόνη σκανδάλη.
Η δεξιά σφύρα πυροδοτεί την αντίστοιχη λεία κάνη.
Η αριστερή σφύρα μετακινείται με έναν επιλογέα, ώστε να ενεργοποιεί είτε την αριστερή (λεία) ή την κάτω (ραβδωτή) κάνη.
Ένας μοχλός στην αριστερή πλευρά του κορμού επιτρέπει το άνοιγμα του όπλου για γέμισμα και απόρριψη καλύκων.
Το κλειδί πάνω στο μπλοκ των κανών διαπερνά τη βάση και ασφαλίζει μέσω ενός συρταριού, όπως θα γινόταν και σε ένα κυνηγετικό δίκανο.
Η σκόπευση γίνεται μέσω ακίδας που βρίσκεται ανάμεσα στις κάνες και ενός “ρηχού” στοχάστρου σχήματος “V” πάνω στη βάση.
Οι κοσμοναύτες που έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό ανέφεραν ότι ήταν ικανό για πλήγματα μέχρι τα 30 μέτρα με ψήφους και ως τα 200 με βλήματα των 5,45mm.
Υπάρχει μια λαβή με ξύλινα πλακίδια και ένας υποφυλακτήρας κάτω από την κάνη.
4_78.jpg


Ασυνήθιστα παρελκόμενα

Το όπλο φερόταν σε μια υφασμάτινη θήκη -ως πιστόλι.
Σε μια αντίστοιχη θήκη αποθηκευόταν και το κοντάκιο, που όμως ήταν ταυτόχρονα και… μπαλτάς! Η λάμα καλυπτόταν, ώστε να μην είναι επικίνδυνη για τους κοσμοναύτες και η λαβή διέθετε αναμονή ώστε να κουμπώνει πάνω στη “πιστόλα”, μετατρέποντας τη σε ελαφριά αραβίδα.
Σίγουρα ο Λεόνωφ είχε πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες από την περιπέτεια στη Σιβηρία!
Τα φυσίγγια ήταν επίσης αξιοσημείωτα.
Υπήρχαν δύο τύποι για το λειόκανο: Τα SP-S ήταν φωτοβολίδες σήμανσης κόκκινου χρώματος.
Εκτοξεύονταν για να καταδείξουν τη θέση του πληρώματος.
Τα SP-D περιείχαν συμβατικούς ψήφους κατάλληλους για άμυνα ένάντια σε άγρια ζώα.
Για τη ραβδωτή κάνη αναπτύχθηκε ένας ειδικός τύπος βλήματος 5,45 χιλιοστών με μαλακή αιχμή (soft point), ώστε να είναι αποτελεσματικό για θήρα.
Μέσα σε θήκες περικλείονταν 10+10 φυσίγγια λειόκανου και 11 ακόμη για τη ραβδωτή κάνη.
Η ιδέα ήταν πως θα μεταφέρονταν όλα γύρω από τη ζώνη του κοσμοναύτη, αν απαιτείτο να κινηθεί πέρα από τη διαστημική άκατο.

Κομμάτι της διαστημικής ιστορίας

Αυτά τα υλικά αποτελούσαν τμήμα του “Κιτ Επιβίωσης Ανάγκης” των Σογιούζ και έμειναν σε υπηρεσία μεταξύ του 1986 και του 2006.
Τουλάχιστον ένα υπήρχε αποθηκευμένο στο διαστημικό σταθμό Μιρ, όπου είχαν την ευκαιρία να το περιεργαστούν και αστροναύτες από άλλες χώρες.
Στις αρχές του 2007 η ρωσική διαστημική υπηρεσία τα απέσυρε διότι τα πυρομαχικά είχαν πλέον ξεπεράσει τα όρια ζωής σε αποθήκευση και θεωρήθηκαν ακατάλληλα. Έκτοτε οι Ρώσοι αντικατάστησαν τη συλλογή ΤΟΖ-82 με ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών.
Όμως η πρόοδος στην τεχνολογία υπολογιστών και συστημάτων ναυτιλίας έχει πρακτικά εξαλλείψει τον κίνδυνο να βρεθούν τα πληρώματα αποκομμένα σε επικίνδυνες περιοχές.
Οπότε, πριν την αποστολή οι σημερινοί κοσμοναύτες συναποφασίζουν με ψηφοφορία αν επιθυμούν να έχουν όπλο μέσα στο σκάφος κατά το ταξίδι τους ή προτιμούν να αφαιρεθεί.
Όλα τα επιζώντα ΤΡ-82 βρίσκονται πλέον μόνο σε μουσεία, όπως αυτό της “Εξερεύνησης του Διαστήματος” στη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης