Τελευταία Νέα
Gun Room

Το μέλλον (και στα φυσίγγια) είναι πλαστικό!

Το μέλλον (και στα φυσίγγια) είναι πλαστικό!
Οι νέοι σύμμικτοι (composite) κάλυκες αποτελούνται από πολυμερές σώμα με ενισχυμένο ατσάλινο πυθμένιο στη βάση
Το 2019, μια “start up” εταιρεία από το Τέξας, η TrueVelocity (που πλέον εξαγοράστηκε από τη General Dynamics), κέρδισε ένα συμβόλαιο με το Στρατό για να παραδώσει 845.000 φυσίγγια πολυμερικού κάλυκα για δοκιμές.
Αυτά είναι διαμετρήματος 6,8mm και προορίζονται για το πειραματικό τυφέκιο NGSW-R που αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2025.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM), η δύναμη της βρίσκεται στα πρόθυρα της μετάβασης σε ένα νέο τύπο φυσιγγίων με πολυμερικούς κάλυκες.
Στον ίδιο δρόμο κινείται η Αεροπορία Στρατού και το Σώμα των Πεζοναυτών.
Σε μία παράλληλη διαδικασία, οι δύο αυτοί κλάδοι αντικαθιστούν ήδη τα φυσίγγια cal.50 μεταλλικού κάλυκα που χρησιμοποιούν σήμερα με άλλα από σύμμικτο πολυμερικό κάλυκα.
Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
1_002.jpeg

Η τεχνολογία

Οι νέοι σύμμικτοι (composite) κάλυκες αποτελούνται από πολυμερές σώμα με ενισχυμένο ατσάλινο πυθμένιο στη βάση.
Αυτό είναι αναγκαίο για να μπορούν να λειτουργούν οι εξολκείς των υπαρχόντων όπλων και για να εδράζουν τα καψύλια.
Η όλη κατασκευή θυμίζει τους γνωστούς κάλυκες λειόκανων πυρομαχικών που έχουν διαθέτουν ένα μεταλλικό πάφυλα με πλαστικό σώμα.
Η ομοιότητες όμως είναι εντελώς επιφανειακές.
Τα φυσίγγια πολυβόλων πρέπει να αντέχουν πιέσεις λειτουργίας επιπέδου 55.000-60.000 psi, δηλαδή πολλαπλάσιες αυτών που παράγουν τα λειόκανα.
Ως εκ τούτου μια σειρά από ευρασιτεχνίες της TrueVelocity ήταν αναγκαίες ώστε να καταστεί εφικτή η νέα τεχνολογία.
Η σταθεροποίηση για παράδειγμα των βολίδων όταν καταπονούνται κινούμενες σε ταινίες και η αντοχή των καλύκων ώστε να μην κάμπτονται από το βάρος των κλείστρων, αποτέλεσαν κύρια προβλήματα.
Σε μία δοκιμή του 2018, έγιναν εναέριες βολές από εξάκανο πολυβόλο minigun M134, το οποίο έβαλλε επιτυχώς 5.000 συνεχή βλήματα χωρίς εμπλοκή.
Αυτό άνοιξε το δρόμο για την περαιτέρω έρευνα και τελική αποδοχή της ιδέας.
Ενα πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Patrick Hogan (Πάτρικ Χόγκαν), διευθυντή μάρκετινγκ της κατασκευάστριας εταιρείας είναι πως οι πολυμερικοί κάλυκες φθείρουν λιγότερο τα όπλα σε σχέση με τους μπρούτζινους.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αρχικά γιατί το πλαστικό είναι μαλακότερο ως υλικό και σημαντικότερα γιατί δεν είναι αγωγός της θερμότητας.
Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα η θερμοκρασία από τις συνεχείς πυροδοτήσεις να αποβάλεται στο περιβάλλον με τους κάλυκες και να μη μεταφέρεται στην κάνη του πολυβόλου. Έτσι τα πολυβόλα παραμένουν ψυχρότερα για μεγαλύτερο διάστημα σε ριπές.

Ο παράγοντας βάρος

Το μεγάλο κίνητρο είναι η υπόσχεση για μείωση βάρους.
Οι πλαστικοί κάλυκες καθαυτοί, ζυγίζουν τουλάχιστον κατά 50% λιγότερο από τους μεταλλικούς με αποτέλεσμα το συνολικό βάρος των γεμάτων φυσιγγίων να κυμαίνεται 25-30% χαμηλότερα σε σχέση με τα μπρούτζινα.
Αυτό με τη σειρά του έχει μεγάλο αντίκτυπο σε ατομικό επίπεδο μαχητών αλλά και σε συνολικό επίπεδο λογιστικής υποστήριξης.
Υπολογίζεται οτι ο μέσος πεζός στρατιώτης που φέρει επτά γεμιστήρες των 30 φυσιγγίων (210 φυσίγγια) για το ατομικό του τυφέκιο, θα μπορεί να μεταφέρει 90 περισσότερα με το ίδιο συνολικό βάρος.
2_002_2.jpg

Στη “μεγάλη εικόνα”, ο αμερικανικός στρατός κάθε χρόνο διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνους πυρομαχικών μικρών διαμετρημάτων (για πιστόλια, τυφέκια, πολυβόλα) σε θέατρα επιχειρήσεων μακρυά από τις ΗΠΑ. Όλο αυτό το βάρος αερομεταφέρεται, και κατόπιν διανέμεται με κονβόϊ στους τελικούς αποδέκτες.
Κατόπιν, εφόσον τα φυσίγγια χρησιμοποιηθούν σε ασκήσεις, οι κάλυκες συλλέγονται και μεταφέρονται για ανακύκλωση.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια μείωση κατά 30% του τονάζ που προωθείται και κατά 50% του ανακυκλώσιμου υλικού που επιστρέφει, αποτελούν τεράστια μείωση κόστους.
Το ενδιαφέρον της Αεροπορίας Στρατού επικεντρώνεται στο ελάφρωμα των ελικοπτέρων που επιχειρούν στα πεδία μάχης με πολυβόλα διαμετρημάτων .50 BMG (12,7X99mm) και 7,62mm.
Το χαμηλότερο βάρος πυρομαχικών μεταφράζεται σε καλύτερες επιδόσεις και μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
Όπως είναι λογικό, η μεγαλύτερη μείωση βάρους αντιστοιχεί στα ογκωδέστερα πυρομαχικά και για το λόγο αυτό, ξεκίνούν το εγχείρημα από τα “πενηντάρια” και τα μέσα πολυβόλα.
Αναμένεται ότι ανάλογα με την επιτυχία του προγράμματος, σταδιακά θα αντικατασταθούν και τα φυσίγγια των μικρότερων όπλων.

Η πολιτική αγορά

Οι πολυμερικοί κάλυκες πρόσφατα έκαναν την εμφάνιση τους και στην πολιτική αγορά.
Η αμερικανική Sierra χρησιμοποιεί τις πατέντες της TrueVelocity και κατασκευάζει πυρομαχικά σε δημοφιλή κυνηγετικά και σκοπευτικά διαμετρήματα, ξεκινώντας από το δημοφιλές .308 Winchester (που αντιστοιχεί στο 7,62Χ51mm) και το 6,5 Creedmoor. Χρησιμοποιεί τις φημισμένες βολίδες Match king.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα φυσίγγια είναι υψηλής ακρίβειας και συγκρίνονται ευνοϊκά σε σχέση με τα συμβατικά, προσφέροντας διασπορά μικρότερη του 1 ΜΟΑ.
Στα πλεονεκτήματα που προβάλουν, είναι το μικρότερο κόστος του κάλυκα σε σχέση με τον αντίστοιχο μεταλλικό και η ικανότητα για 100% ανακύκλωση. Εντός του 2021, αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα διαμετρήματα.
3_002_1.jpg
Η υιοθέτηση του πολυμερικού κάλυκα από το στρατιωτικό τομέα, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος στην πολιτική αγορά, αφού οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και την αρχική βιομηχανική παραγωγή πληρώνονται από τα αρχικά συμβόλαια. Έτσι σύντομα το προϊόν αυτό θα είναι ανταγωνιστικότερο σε σχέση με τους μπρούτζινους κάλυκες και οι οικονομίες κλίμακας θα στραφούν υπέρ του.
Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη “αστοχία” του εγχειρήματος, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας αλλαγής στην τεχνολογία. Η κυριαρχία του μπρούτζινου κάλυκα που έχει τις ρίζες της στο 1870, σύντομα θα λήξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης