Τελευταία Νέα
Gun Room

Ρετρό 1911 Series 70 από τη Nighthawk Custom

tags :
Ρετρό 1911 Series 70 από τη Nighthawk Custom
Η ευλαβική βελτίωση ενος θρυλικού πιστολιού
Σχετικά Άρθρα

H Nighthawk Custom ιδρύθηκε το 2004 από τον οπλουργό Mark Stone. Εκείνος και αρκετοί συνεργάτες του παραιτήθηκαν από τη φημισμένη Wilson Combat και ξεκίνησαν μια επιχείρηση με στόχο την παραγωγή χειροποίητων πιστολιών τύπου 1911. Η πορεία τους είναι εξαιρετική και τα πιστόλια Nighthawk θεωρούνται κορυφαία, με ένα μόνο μειονέκτημα: κοστίζουν μεταξύ 3.500 και 7.000 δολλαρίων. Με τέτοιο κόστος παραμένουν έξω από τις δυνατότητες πολλών που θα ήθελαν ένα ποιοτικό πιστόλι. Αρκετοί πελάτες άρχισαν να στέλνουν στο εργαστήριο του Αρκάνσας τα προσωπικά τους Colt ζητώντας από τον Stone να τα βελτιώσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Nighthawk. Έτσι κάπως αποφάσισαν να προσφέρουν οι ίδιοι ένα πιστόλι τύπου Colt στην αγορά με τις δημοφιλέστερες βελτιώσεις και αλλαγές.

Όταν το αρκετά καλό δεν αρκεί

Το πιστόλι ξεκινάει ως ένα πλήρες και έτοιμο 45αρι Colt Government σειράς “70” από ανοξείδωτο ατσάλι. Με το που φτάνει στο Αρκάνσας, κάθε τέτοιο πιστόλι διαλύεται σε απάρτια και τα εργοστασιακά ανταλλακτικά, όπως η σφύρα, η σκανδάλη, το επανατατικό ελατήριο, το συγκρότημα της σχαστηρίας και τα σκοπευτικά, απλά “πετιούνται στον κουβά”. Αντικαθίστανται όλα με αντίστοιχα της Nighthawk που είναι φτιαγμένα από εργαλειοχάλυβα, για να διατηρούν το σχήμα τους μετά από μακροχρόνια χρήση. Στα Government 1911 η Colt χρησιμοποιεί “φωλιά” κυρίου ελατηρίου από πλαστικό και μια ασφάλεια λαβής με λεπτή ουρά. Αυτά τα απάρτια αντικαθίστανται επίσης από ειδικά σχεδιασμένα ανοξείδωτα της Nighthawk. Ειδικά η ασφάλεια λαβής(beavertail), είναι μια πρωτότυπη σχεδίαση που βοηθά το χρήστη να κρατά το πιστόλι βαθιά στην παλάμη του. Για να ταιριάξει με την νέα ασφάλεια, η αυθεντική σφύρα κονταίνει σε μήκος και στρογγυλεύεται. Το αποτέλεσμα είναι μια βελτιωμένη λαβή που ταυτόχρονα δεν αλλοιώνει τη ρετρό εικόνα του όπλου.
colt1911-2.JPG
Τα Colt είναι διαβόητα για τις αιχμηρές ακμές που χαράζουν το χρήστη στην προπόνηση και συχνά σκίζουν τα πανωφόρια κάτω από τα οποία φέρονται καλυμμένα. Οι τεχνίτες της Nighthawk λειαίνουν όλες τις γωνίες του σκελετού και του κλείστρου, εξαλείφοντας το πρόβλημα. Παράλληλα φρεζάρουν στα πλάγια του κλείστρου ένα διακοσμητικό πλαίσιο παράλληλο με τον άξονα της κάννης. Αυτό είναι γνωστό ως “γαλλικό πλαίσιο” (french border) και παραπέμπει στα χειροποίητα όπλα των αρχών του 20ου αιώνα. Ίδια περιποίηση δέχεται και ο σκελετός, όπου πέντε κάθετες χαρακιές φρεζάρονται στο “πρόσωπο” της λαβής. Αυτή την τεχνική εφάρμοζαν το 1930 οι οπλουργεί για να βελτιώνουν την πρόσφυση του χεριού πάνω στη λεία επιφάνεια του μετάλλου. Όσο ο σκελετός είναι στη φρέζα, αφαιρείται και αρκετό μέταλλο από τη συμβολή του υποφυλακτήρα της σκανδάλης με τη λαβή. Η τροποποίηση αυτή αφήνει το χέρι του χρήστη να ανεβεί ψηλότερα κοντά στον άξονα της κάννης και βελτιώνει δραματικά τον έλεγχο της ανάκρουσης. Είναι μια τροποποίηση που οι οπλουργοί της Nighthawk εφάρμοζαν όταν δούλευαν στα αγωνιστικά πιστόλια που παρήγαν για τον Wilson, πριν ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία. Το τελικό σχήμα της λαβής θα δώσει ένα ζευγάρι πλακίδια από καρυδιά με χάραξη “διπλών διαμαντιών”, που παραπέμπουν στα αρχικά 1911 του Α παγκοσμίου πολέμου.
Η δουλειά που γίνεται όμως δε σταματά στο εξωτερικό. Χρησιμοποιώντας τα δικά τους ανταλλακτικά, οι οπλουργοί ταιριάζουν με το χέρι τα σημεία επαφής της σχαστηρίας με τη σφύρα και τη “μακρυά” αλουμινένια σκανδάλη για να επιτευχθεί μια αποκοπή βάρους 3,5 λιβρών (1.600 γραμμάρια). Σχεδόν μισό από εκείνο που πετυχαίνουν τα ανταλλακτικά της Colt και με ελάχιστες ανοχές.
Για μείωση κόστους, η αυθεντική κάννη της Colt διατηρείται, αλλά την ταιριάζουν με ένα αγωνιστικό δακτύλιο ευθυγράμμισης (barrel bushing) που μειώνει την ανοχή του κλειδώματος και τη διασπορά των βολών.

Ρετρό εικόνα και υψηλή τεχνολογία

Το λογότυπο της Nighthawk Custom χαράζεται διακριτικά στη δεξιά πλευρά του κορμού παράλληλα με την κάννη.
colt1911-3.JPG
Οι εξωτερικές επιφάνειες γυαλίζονται και φινίρονται με μια επεξεργασία νιτριδίων σε μια απόχρωση που η εταιρεία ονομάζει “Καπνισμένη” (Smoke). Το αποτέλεσμα θυμίζει οπτικά την κλασική βαφή αλάτων του παρελθόντος. Όμως ο συνδυασμός εμποτισμού νιτριδίων πάνω στο ανοξείδωτο ατσάλι, δίνει μια επιφάνεια με υψηλή αντοχή στην τριβή και πρακτικά απρόσβλητη απο σκουριά. Τη ρετρό εικόνα συμπληρώνει ένα σετ σκοπευτικών με το κλασικό κλισιοσκόπιο και μια ακίδα που περιέχει μπρούτζινη μπίλια στο κέντρο της. Ο μπρούτζος έλκει το βλέμμα και αντανακλά φως για γρήγορη προσκτηση. Θα μπορούσε προέρχεται από το 19ο αιώνα, αλλά παραμένει χρηστικό και απλά αποπνέει κλασάτη πολυτέλεια…
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα Colt που έχει υποστεί βελτιώσεις σε κάθε του γωνία. Για τους εραστές των όπλων της κλασσικής εποχής της αμερικανικής οπλοτεχνίας είναι ένας τρόπος να χαίρονται ένα πιστόλι που δείχνει σα να βγήκε από τον πάγκο των μεγάλων μαστόρων του 20ου αιώνα, όπως οι Jim Hoag και Clark. Είναι όμως σύγχρονο και χρησιμοποιείται χωρίς να χάνει την αξία αυτών πολύτιμων κειμηλίων. Με τιμή (στις ΗΠΑ) 2.590 δε θεωρείται φθηνό, αλλά η σχέση τιμής/απόδοσης είναι εξαιρετική για ένα πιστόλι που κουβαλάει τη μάρκα της Colt και τη σφραγίδα ενός κορυφαίου βελτιωτή.
colt1911-4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης