Τελευταία Νέα
Gun Room

HEYM Model 89B - Ένα εγγλέζικο δίκανο φτιαγμένο στη Γερμανία…

tags :
HEYM Model 89B - Ένα εγγλέζικο δίκανο φτιαγμένο στη Γερμανία…
Αν και κατασκευάζεται στην Θουριγκία, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ξαφνιάζει με τα χαρακτηριστικά του θα μπορούσαν να έχουν ξεπηδήσει από τους πάγκους των μαστόρων του Μπέρμινγκχαμ
Σχετικά Άρθρα

Ένα εγγλέζικο δίκανο φτιαγμένο στη Γερμανία…
Έτσι χαρακτηρίζει η Heym το μοντέλο 89Β, ένα δίκανο φτιαγμένο για αφρικανικά σαφάρι με την καλύτερη παράδοση των βρετανών οπλουργών του πρώιμου 20ου αιώνα. Αν και κατασκευάζεται στην Θουριγκία, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ξαφνιάζει με τα χαρακτηριστικά του θα μπορούσαν να έχουν ξεπηδήσει από τους πάγκους των μαστόρων του Μπέρμινγκχαμ. Η αναγεννημένη εταιρεία που ξεκίνησε την πορεία της το 1865, μετά την ενοποίηση της Γερμανίας πέρασε σε ιδιωτικά χέρια και έφτιαξε τη φήμη της παράγοντας χειροπίητα ραβδωτά υψηλής ποιότητας.
Η βάση του διατηρεί τις κλασικές τετράγωνες γραμμές των προπολεμικών Webley & Scott, το ίδιο και η ασφάλεια. Ο μηχανισμός είναι ο box lock τύπου Anson & Deeley με τριπλό κλείδωμα και περαστό κλειδί Greener στην κορυφή των κανών. Όλες αυτές οι επιφάνειες κλειδώματος είναι απαραίτητες για να μπορεί να διαχειριστεί ο μηχανισμός την ισχύ διαμετρημάτων όπως 300 Win Magnum, 375H&H Belted Magnum , 416 Rigby, 416/500 Nitro Express, 470 NE, 500 NE, 577 NE, κλπ. Υπάρχει ακόμη και επιλογή για έξτρα λειόκανη σε cal. 20, πιστή στην ιδέα του όπλου για όλες τις δουλειές, που συχνά κουβαλούσαν οι εξερευνητές και κυνηγοί στη μαύρη ήπειρο.
Μη ξεγελιέστε αυτό δεν είναι ένα απλό πλαγιόκανο. Είναι ένα τουφέκι σχεδιασμένο για το κυνήγι των πιο επικίνδυνων και μεγάλων θηραμάτων του πλανήτη, όπως ο ιπποπόταμος, ο αφρικανικός βούβαλος και ο ελέφαντας.

Χειροποίητα και μοναδικά

Κάθε Heym 89B κατασκευάζεται κατά παραγγελία “στο χέρι” πάνω σε τρία διαφορετικά μεγέθη κορμού, ανάλογα με το διαμέτρημα που πρόκειται να φιλoξενήσει. Η εταιρεία προσφέρει και επιλογή “ταιριασμένων σετ” όπου μια βάση ταιριάζεται σε δύο ή και περισσότερα σετ κανών. Το μήκος των κανών μπορεί να οριστεί από τον πελάτη, μέχρι και τα 66cm. Το προφίλ των κανών λεπταίνει και ενώνονται με συμπαγή ρίγα που στην κορυφή της διαθέτει πολλαπλά πτυσόμενα κλισιοσκόπια για αποστάσεις πχ. 50, 100, 150 μέτρων. Αυτή είναι μια παραδοσιακή μέθοδος που προέρχεται από τα αγγλικά τουφέκια της βικτωριανής εποχής (όπως τα Holland & Holland ή τα Purdey). Η λογική είναι ότι ο κυνηγός επικίνδυνου θηράματος που ρίχνει βολίδες μεγάλου βάρους πρέπει να μπορεί να ρυθμίσει ταχύτατα επιλέγοντας το αντίστοιχο “φύλλο” (leaf) του στοχάστρου του, χωρίς να πάρει τη ματιά του από το θηρίο που ενεδρεύει. Η μπροστινή ακίδα είναι επίσης παραδοσιακή με μπίλια από ελαφαντόδοντο για γρήγορη σκόπευση. Οι κάνες είναι παραλληλισμένες και ρυθμίζονται στην κατασκευή ώστε να μην διασταυρώνουν τις τροχιές τους σε καμία απόσταση. Αυτό είναι δείγμα ενός καλού χειροποίητου ραβδωτού δίκανου. Η δεξιά κάνη ρίχνει ελάχιστα δεξιά και η αριστερή αντίστοιχα προς τα αριστερά. Η Heym εγγυάται ότι οι δύο κάνες θα στέλνουν τις βολές τους εντός ενός κύκλου διαμέτρου 5 εκατοστών, στα 25 μέτρα.
266.jpg
Φυσικά οι σκανδάλες είναι δύο για μέγιστη αξιοπιστία. Έτσι ακόμη και αν για κάποιο λόγο υπάρξει αφλογιστία, ο κυνηγός έχει αμέσως στη διάθεση του τουλάχιστον μια βολή. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που διαρκεί η επίθεση ενός βούβαλου, ή ενός ιπποπόταμου, αυτή μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ θριάμβου και χαμού. Το βάρος έλξης ρυθμίζεται στα 1,7 κιλά για την πρώρη και στα 1,9 για τη δεύτερη.
170.jpg
Τα κοντάκια φτιάχνονται στα μέτρα του πελάτη για τέλεια εφαρμογή. Έχουν μάγουλο για την πλευρά που επωμίζει και κατασκευάζονται από επιλεγμένη καρυδιά. Είναι σχεδιασμένα από τον διάσημο Ralf Martini, όπως και ο λεπτός ξυστός που επιτρέπει τον έλεγχο με βαρειές γομώσεις. Έμφαση δίνεται στο ζύγισμα της κατασκευής ώστε το βάρος να πέφτει “ανάμεσα στα χέρια” του χρήστη, όπως αρμόζει σε ένα όπλο επί μέτρω. Το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 4,3 και 6 κιλών, ανάλογα με το διαμέτρημα και την πυκνότητα του ξύλου που χρησιμοποιείται.
126.jpg
Η τιμή είναι αντίστοιχη της ποιότητας. Ξεκινά περίπου στα 20.000 ευρώ για τη βασική βαθμίδα διακόσμησης και ξύλου και ανεβαίνει με εξατομικευμένες επιλογές. Αν και ακούγεται υπερβολικό για τα μέτρα των περισσοτέρων, αποτελεί “ευκαιρία” για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Πολλοί επαγγελματίες κυνηγοί σαφάρι αλλά και χομπίστες “ερωτευμένοι” με τα θηράματα της σαβάνας το προτιμούν γιατί συνδυάζει πρακτικότητα και δοκιμασμένες λύσεις με σύγχρονα ατσάλια και διαχρονικό στυλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης