Τελευταία Νέα
Gun Room

Benelli M4 φτιαγμένο για πόλεμο

Benelli M4 φτιαγμένο για πόλεμο
Το Benelli M4 (στρατιωτικός χαρακτηρισμός Μ1014) είναι ένα αυτογεμές λειόκανο τυφέκιο διαμετρήματος cal. 12 με θαλάμη 3” (76mm).
Σχετικά Άρθρα

Στη συλλογική συνείδηση το λειόκανο τουφέκι cal. 12 είναι όπλο για σπορ και κυνήγι και οι Ιταλοί έχουν συνεισφέρει στην οπλοτεχνία όσο λίγοι λαοί.
Κάθε κανόνας όμως έχει και τις εξαιρέσεις του και το Benelli M4 είναι ένα «κυνηγετικό» που σχεδιάστηκε από την αρχή σαν όπλο πολέμου.
Στις 4 Μαΐου 1998 οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν μια απαίτηση για ένα λειόκανο τουφέκι που θα χρησιμοποιούνταν διακλαδικά για προστασία εγκαταστάσεων, μάχη σε κατοικημένες περιοχές, διάρρηξη εμποδίων και έλεγχο πλήθους.
Το πρόγραμμα ονομάστηκε US Joint Combat Shotgun και το σώμα των Πεζοναυτών ανέλαβε την υλοποίηση και τις δοκιμές των υποψηφιοτήτων.
Τυπικά τα αυτογεμή της Benelli (SL80, Super90, M2, κλπ.) βασίζονται στο μηχανισμό βραχείας αδράνειας που σχεδίασε ο Mπρούνο Τσιβολάνι.
Αν και πολύ απλός, ελαφρύς και εύκολος στη συντήρηση, αυτός ο μηχανισμός έχει μια ευαισθησία.
Η αξιοπιστία του επηρεάζεται από την επώμιση του χειριστή ή αν αναρτηθεί πρόσθετη μάζα στο όπλο.
Η απαίτηση για χρήση ράγας picatinny, φακών, συσκευών σκόπευσης, κ.α. που ζητούσε ο στρατός, εισήγαγαν αιτίες για εμπλοκές.
Η μόνη λύση για αξιοπιστία ήταν να χρησιμοποιηθεί σύστημα λειτουργίας με αέρια.
Ο όμιλος Beretta (στον οποίο ανήκει η Benelli Spa.), εξέλιξε ένα νέο μοντέλο ειδικά για το διαγωνισμό με βάση το μηχανισμό ARGO (Auto-Regulating Gas-Operated).

Χαρακτηριστικά

Το Benelli M4 (στρατιωτικός χαρακτηρισμός Μ1014) είναι ένα αυτογεμές λειόκανο τυφέκιο διαμετρήματος cal. 12 με θαλάμη 3” (76mm).
Δύο ανεξάρτητα πιστόνια που φωλιάζουν κάτω από την κάνη ωθούν το κλείστρο, ξεκλειδώνοντας την περιστροφική του κεφαλή.
Οι οπές αερίων βρίσκονται πολύ κοντά στη θαλάμη, εξασφαλίζοντας υψηλή ενέργεια λειτουργίας, ακόμη και όταν το όπλο είναι βρώμικο.
Στην οπισθοδρόμηση, ο εξωλκέας ανασύρει από τη θαλάμη τον άδειο κάλυκα και τον απορρίπτει από τη δεξιά πλευρά του κορμού.
Το κλείστρο οπισθοχωρεί και ταυτόχρονα οπλίζει εκ νέου τη σφύρα της σκανδάλης.
Μόλις η διαδρομή του συγκροτήματος κλείστρου/κεφαλής τερματιστεί, το επανατατικό ελατήριο εκτονώνεται και τα ωθεί εμπρός.
Μια κυλινδρική αποθήκη τοποθετημένη παράλληλα με τον άξονα της κάνης, συγκρατεί τα φυσίγγια.
Κατά την απόρριψη του άδειου κάλυκα, ένα νέο φυσίγγιο απελευθερώνεται από την αποθήκη και συγκρατείται στο φορέα τροφοδοσίας.
Καθώς τα κινητά μέρη ωθούνται πάλι εμπρός υπό την πίεση του επανατατικού, ο φορέας ανυψώνει το γεμάτο φυσίγγιο και το βάζει στην πορεία του επιστρέφοντος κλείστρου.
Το παρασύρει και το σφηνώνει μέσα στη θαλάμη.
Πίσω του, η κεφαλή του κλείστρου περιστρέφεται και ασφαλίζει μέσα στις αντίστοιχες αύλακες της κάνης.
Εκ νέου πίεση της σκανδάλης επαναλαμβάνει τον κύκλο.
Benelli-M4-4-1024x567.jpg
Το Μ4 είναι ένα ογκώδες τουφέκι...


Έχει μήκος ένα μέτρο και στην ελληνική αγορά εισάγεται με κάνη μήκους 50cm (47cm στα στρατιωτικά μοντέλα).
Η χωρητικότητα του είναι 7+1 φυσίγγια (με γεμάτη θαλάμη).
Το κενό βάρος του αγγίζει τα 3,8 kg, γεγονός που οφείλεται στο πάχος της κάνης και το κοντάκι με πιστολοειδή λαβή.
Από την άλλη, το μεγάλο βάρος και το σύστημα λειτουργίας με αέρια σημαίνουν ότι η ανάκρουση είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με ένα επαναληπτικό τυφέκιο, όπως πχ. το Mossberg 500.
Επίσης ο χειριστής δε χρειάζεται να οπλίζει το μηχανισμό χειροκίνητα μετά από κάθε βολή.
Ο κορμός κατασκευάζεται από ντουραλουμίνιο και βάφεται με ανοδίωση στρατιωτικών προδιαγραφών.
Ένα σετ σκοπευτικών τύπου Ghost ring η LPA και μια ράγα πάνω στη ράχη του κορμού, δίνουν επιλογές για αυξημένη ακρίβεια και ταχύτητα βολής.
Υπάρχουν στάνταρ γομώσεις όπως οι ψήφοι (Buckshot 11/0), τα λεπτά σκάγια αλλά και μονόβολα βλήματα και το Μ4 μπορεί να δεχτεί εσωτερικά τσοκ, ώστε να τα διαχειρίζεται.
Ο τύπος υπηρετεί με τις αμερικανικές δυνάμεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων οι Βρετανοί και οι Αυστραλοί για διάρρηξη θυρών, εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και για αντιμετώπιση σκύλων που προστατεύουν κρησφύγετα.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούν να το χαρούν και οι καθημερινοί άνθρωποι που εκτιμούν την ποιότητα ενός κορυφαίου όπλου με στρατιωτική γενεαλογία.
7694990288_33e1f6dbbe_c.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης