Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το τέλος των 10 ευρώ στους παραγωγούς ενέργειας θα φέρει άνοδο στα τιμολόγια ρεύματος...

Το τέλος των 10 ευρώ στους παραγωγούς ενέργειας θα φέρει άνοδο στα τιμολόγια ρεύματος...
Το μέτρο της κυβέρνησης και ο μηχανισμός λειτουργίας του πλαφόν τους τελευταίους δυόμιση μήνες έχει αποφέρει έσοδα 2,5 δισ ευρώ προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μέτωπο με τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους του τομέα της ενέργειας ανοίγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την …συνδρομή της Ε.Ε. με την  απόφαση για επιβολή  τέλους κατά 10 ευρώ ανά θερμική μονάδα φυσικού αερίου.
Χαρακτηρίστηκε ως «ουρανοκατέβατο»  το τέλος το οποίο  αναμένεται  να αυξήσει  περαιτέρω τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών διότι οι εταιρείες τα  κόστη  τα μεταφέρουν στον τελικό  καταναλωτή καθώς όλοι οι παραγωγοί είναι καθετοποιημένοι.
Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος από τον υπουργό του ΥΠΕΝ Κώστα  Σκρέκα χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες προς στους ομίλους ενέργειας που παράγουν ρεύμα  με φυσικό αέριο.
Τα επιτελεία των Ομίλων Μυτιληναίου , Περιστέρη και Βαρδινογιάννη έχουν «μεσάνυκτα» για την τελική εφαρμογή του τέλους των 10 ευρώ ανά θερμική μονάδα.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επιβάλει πλαφόν στις τιμές των μονάδων παραγωγής ενέργειας με την εφαρμογή του νέου μοντέλου τιμολόγησης από τον περασμένο Αύγουστο.
Συγκεκριμένα  η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον Σεπτέμβριο είχε προσδιορίσει ότι οι υδροηλεκτρικές μονάδες θα αποζημιώνονται προς 112 ευρώ ανά MWh, οι ΑΠΕ προς 85 ευρώ, οι λιγνιτικές μονάδες προς 214,22  ευρώ, οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου προς 564,18 ευρώ ανά MWh και οι μονάδες ανοιχτού κύκλου προς 797,3 ευρώ.
Οι παραπάνω τιμές λειτουργούν ως οροφή αποζημιώσεων  για τους παραγωγούς ενέργειας ανεξάρτητα από την τιμή της MWh που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η ΡΑΕ αλλάζει τα όρια για τις μονάδες φυσικού αερίου αφού  κινούνται ανάλογα με τις διεθνείς τιμές.
Παράδειγμα: Όταν η χονδρεμπορική στην αγορά της επόμενης ημέρας στο Χρηματιστήριο ήταν στα 280 ευρώ ανά Mwh , οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ  θα είχαν έσοδα 112 ευρώ ανά MWh.  Η  διαφορά των χρημάτων των 168 ευρώ ανά MWh  πάνε  στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως και των υπόλοιπων μονάδων.
Το μέτρο της κυβέρνησης και ο μηχανισμός λειτουργίας του πλαφόν τους τελευταίους δυόμιση μήνες έχει αποφέρει έσοδα 2,5 δισ ευρώ προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το τέλος των 10 ευρώ ανά θερμική μονάδα:

Το ουρανοκατέβατο τέλος που ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, το οποίο όμως κινείται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που προωθεί η Κομισιόν  θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα για τα εκατομμύρια των καταναλωτών της Ευρώπης.
Διότι τα κόστη οι επιχειρήσεις τα μετακυλύουν στους καταναλωτές καθώς δεν υπάρχει  άλλος τρόπος  για να παραμένουν βιώσιμες επιχειρήσεις.
Αντίθετα το ελληνικό μοντέλο περιορίζει υπέρ κέρδη, ενώ η επιβολή του τέλους κατά την υλοποίηση του θα πάρει …ζεστό  χρήμα από τις εταιρείες αφού θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα της παραγωγής ενέργειας από το φυσικό αέριο.
Η πρόεδρος της Επιτροπής  Ursula von der Leyen, αναζητεί τρόπους μείωσης των τιμών για τους ευρωπαίους καταναλωτές και την ευρωπαϊκή βιομηχανία και κυρίως ένα σύστημα αποκλιμάκωσης των τιμών της αγοράς ενέργειας.

Τα κόστη ανά Όμιλο

Οι αναλυτές στην πρώτη άσκηση αποτίμησης ως επιβάρυνση από την εφαρμογή του τέλους με βάση την παραγωγική δυνατότητα των μονάδων του .
Οι αρχικές εκτιμήσεις για τον Όμιλο Μυτιληναίου θα αγγίξει τα 90 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο Περιστέρη 50 εκατ. ευρώ και για τον Όμιλο Βαρδινογιάννη στα 30 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Elpedison θα επιβαρυνθεί  με 80 εκατ. ευρώ με βάση την παραγωγή.
Τα υπόλοιπα  150 εκατ.  ευρώ θα επιβαρύνουν τη ΔΕΗ.
Το συνολικό κόστος  αγγίζει  τα 400 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει και για τη ΔΕΗ καθώς διαθέτει μονάδες  παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου αλλά το χαρτοφυλάκιο  της  διαθέτει και άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας που μειώνουν το κόστος  από το νέο χαράτσι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης