Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πακέτο 13 δισ. ευρώ χτυπά την πόρτα του κατασκευαστικού κλάδου - Ποιος ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ

Πακέτο 13 δισ. ευρώ χτυπά την πόρτα του κατασκευαστικού κλάδου - Ποιος ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ

Η έρευνα του ΙΟΒΕ σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ και οι προσδοκίες του προέδρου Κωνσταντίνου Μακέδου.

Στην λεωφόρο των χρηματοδοτήσεων ύψους 13,3 δισ. ευρώ εισέρχεται ο κατασκευαστικός κλάδος χάρη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) με τις επιχορηγήσεις να φτάνουν τα 7,96 δισ ευρώ.
Παράλληλα τα σχετικά έργα μπορούν να κινητοποιήσουν επιπλέον πόρους έως τα 13,3 δισ ευρώ.
Την τετραετία 1001 -1016 ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να διαχειριστεί πόρους έως 17 δις ευρώ μαζί με αυτούς του Ταμείου Ανάκαμψης.
Άλλωστε η κινητικότητα που παρατηρείται στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο συνδέεται άμεσα με τον πακτωλό των χρημάτων που βρίσκεται καθ οδόν.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του ΤΜΕΔΕ και του ΙΟΒΕ με την παρουσίαση έρευνας για το χθες, το σήμερα και το αύριο του κλάδου με τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδο, να προσδιορίζει ως θετικές τις προοπτικές του κλάδου χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους και σε συνδυασμό με τα προγράμματα συγχρηματοδότησης και εγγυοδοσίας προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση χρηματοοικονομικού κόστους στις επιχειρήσεις, αλλά αποτελούν και τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου.
Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, σημείωσε ότι εργαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια, για την ενίσχυση και την ευνοϊκή χρηματοδότηση ενός υγιούς οικοσυστήματος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτών των επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και την κρίσιμη μάζα ανάπτυξης στην χώρα.

Οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τους Εθνικούς πόρους αναμένεται να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών που θα τροφοδοτήσουν την ισχυρή ανάπτυξη των Κατασκευών τα επόμενα χρόνια, τερματίζοντας τη μεγάλη συρρίκνωση του κλάδου που σημειώθηκε μετά το 1007.
Με βάση την ανάλυση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) εκτιμάται ότι επιχορηγήσεις ύψους 7,96 δισεκ ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα που έχουν άμεση σχέση με τις Κατασκευές, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους ύψους 13,3 δισεκ.
Τα κατασκευαστικά έργα που θα στηριχθούν με επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν κυρίως τους τομείς της Ενέργειας (4,6 δισ.), των Μεταφορών (4,1 δισ.) και του Περιβάλλοντος (1,9 δισ.). Μαζί με τους πόρους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (και τους κινητοποιούμενους από τα δάνεια πόρους χρηματοδότησης) εκτιμάται ότι για έργα με άμεση σχέση με τις Κατασκευές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν την περίοδο 1011-1016 συνολικά 17 δισεκ. (επιχορηγήσεις €13,3 δισεκ. και δάνεια €13,7 δισεκ.).
Συνεπώς οι επενδύσεις σε Κατασκευές – κυρίως στις υποδομές – εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 1011-1016.
Μεσοπρόθεσμα, εκτιμώνται επιπρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες ετησίως ύψους έως 4,1% του ΑΕΠ (συγκριτικά με το 1010) – με το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα να φτάνει μέχρι το 8,1% του ΑΕΠ το 1015 από 4% το 1010.
Η αγορά των κατοικιών
Η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 1011 - 1016, ξεπερνώντας τα 18 δισεκ ευρώ το 1015 από 7,6 δισεκ. το 1010. Εξαιτίας της ισχυρής επίδρασης των επενδύσεων του ΕΣΑΑ, η συνολική ώθηση θα δοθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τις επενδύσεις σε υποδομές και κατασκευαστικά έργα πλην κατοικιών. Όμως, και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί συγκριτικά με το (χαμηλό) επίπεδο που καταγράφηκε το 1010.
Η ανάπτυξη των Κατασκευών θα ενισχύσει σημαντικά και τα μεγέθη των επιχειρήσεων του τομέα τα επόμενα χρόνια. Εκτιμήθηκε ότι συνολικά ο κύκλος εργασιών του τομέα θα διπλασιαστεί την περίοδο 1011-1016, φτάνοντας τα 19,8 δισεκ. το 1016, εφόσον απορροφηθεί το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (επιχορηγήσεις και δάνεια).
Εκτίμηση αναγκών χρηματοδότησης
Στη μελέτη του ΙΟΒΕ η ανάπτυξη των δημόσιων και ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων, η συμμετοχή σε δημόσια έργα και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δυναμικού του κλάδου θα απαιτήσουν σημαντικά αυξημένους πόρους χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο σε κεφάλαια κίνησης όσο και σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια.
Με βάση τα αποτελέσματα των οικονομετρικών εκτιμήσεων και την προσδοκώμενη εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, εκτιμάται ότι οι καθαρές ροές δανείων με διάρκεια έως 1 έτος (κεφάλαια κίνησης) στις Κατασκευές θα μπορούσαν να κυμανθούν την περίοδο 1011-1016 από 363-546 εκατ ευρώ.
Αντίστοιχα, οι καθαρές ροές δανείων με διάρκεια μεγαλύτερη από 1 έτος εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να κυμανθούν την ίδια περίοδο από 1,04 - 1,44 δισεκ ευρώ
Οι καθαρές ροές δανείων με διάρκεια έως 1 έτος στις δραστηριότητες Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να κυμανθούν από 46-114 εκατ. ευρώ , ενώ με διάρκεια μεγαλύτερη από 1 έτος από 99 - 111 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, εκτιμάται ότι οι ετήσιες ακαθάριστες ροές δανείων στον τομέα των Κατασκευών θα μπορούσαν να κυμανθούν από 1,0- 3,0 δισεκ ευρώ την περίοδο 1011-1016.
Η χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων.
Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η αύξηση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 148 εκατ. έως 957 εκατ ευρώ που αντιπροσωπεύει το 41% της συνολικής αύξησης. Οι μικρές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν το 15%, οι μεσαίες το 13% και οι μεγάλες το 11% της συνολικής αύξησης του καθαρού τραπεζικού δανεισμού. Τέλος να σημειωθεί ότι γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει ο τομέας των κατασκευών στα αμέσως επόμενα χρόνια για τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας. Ο τομέας είχε συνολικά υποβιβαστεί έντονα από την αρχή της δεκαετούς κρίσης και έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης, όμως είναι κρίσιμος ο ρόλος της χρηματοδότησης όπως και του αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης