Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Περιστέρης της Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Holterman (Reggeborgh) – Μια ιστορία μεγάλης απληστίας

Ο Περιστέρης της Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Holterman (Reggeborgh) – Μια ιστορία μεγάλης απληστίας
Είναι δυνατόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού να σιωπά και να μην ασχολείται με αυτό το τεράστιο σκάνδαλο ή μήπως απλά περιμένει να μαζέψει και τα τελευταία στοιχεία που χρειάζεται για να τινάξει στον αέρα όλη την κατασκευαστική αγορά;
Σχετικά Άρθρα

Μια «συνηθισμένη» ανομολόγητη συμφωνία κατασκευαστών ίσως με την σιωπηρή ανοχή κρατικών παραγόντων, από εκείνες που υποτίθεται δεν υπάρχουν, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την αγορά.
Όπως συνήθως όλα ξεκίνησαν με την «αγαθή πρόθεση» να «ξεμπλοκάρουν τα έργα» αλλά εξελίχθηκε σε υπόθεση παραπλάνησης κατά συρροή, σε βάρος των φορολογούμενων αλλά και της πραγματικής αγοράς.

Φαίνεται ότι στο θρίλερ που παίζεται την τελευταία διετία πρωταγωνιστεί το ίδιο κέντρο με παράδοξη περιγραφή.
Δεν είναι σαφές αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον Γ. Περιστέρη της Ελλάκτωρ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Holterman της Reggeborgh.

Ας δούμε ποια ήταν η κατάσταση στα τέλη του 2020, αρχές 2021...
Πριν τον Ιανουάριο του 2021 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είχε πάρει κανένα δημόσιο έργο στην Ελλάδα όπως στην ουσία καμία άλλη από τις τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές τα χρόνια που είχαν προηγηθεί.
Όταν έβγαινε ένα μεγάλο έργο ξεκίναγαν οι δικαστικές διαμάχες με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται όλα στα δικαστήρια.
Παράδειγμα η γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ, το έργο Κιάτο - Ροδοδάφνη, η Ψυττάλεια και πολλά άλλα.

Η γνωστή Reggeborgh είχε 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά αιφνιδίως η μετοχή χωρίς κανένα εταιρικό γεγονός άρχισε να ανεβαίνει και από 7 ευρώ σε έξι μήνες αυξήθηκε σε 9 ευρώ χάρη και στις συνεχείς αγορές ίδιων μετόχων από την εταιρεία.
Σε εκείνο το χρόνο η Reggeborgh είχε απόλυτο έλεγχο στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφού ήλεγχε απευθείας (χωρίς τους δορυφόρους Atlas, πακέτα Astro Bank κλπ) ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 33%.

Ο Γ. Περιστέρης για κάποιο λόγο δεν θέλησε να υποχρεώσει τον Ολλανδό σε δημόσια πρόταση όπως θα μπορούσε.
Αντίθετα αγόραζε συνεχώς ίδιες μετοχές ενισχύοντας την τιμή της μετοχής!
Γιατί;
Τι επεδίωκε;
Να μεγαλώσει το ποσό που θα εισέπραττε ο Ολλανδός όταν αποχωρήσει; 

Σε εκείνο το χρόνο, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης ασχολείται με μια αταίριαστη δραστηριότητα, αναζητεί στελέχη να διοικήσουν την Ελλάκτωρ αφού ο δικός του μέτοχος αποφάσισε να ελέγξει ενώ είχε απόλυτο έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Και ποιους επέλεξε για να στελεχώσουν την διοίκηση του βασικού του ανταγωνιστή;
Εκείνους που είχαν ανάμιξη στον αποκλεισμό της Ελλάκτωρ από τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας.
Αμφιλεγόμενα στελέχη που ήταν πρόθυμοι να… συμφωνήσουν, σε οτιδήποτε.

Έτσι ο Ολλανδός τον Ιανουάριο του 2021 αποκτά τον έλεγχο της Ελλάκτωρ χρησιμοποιώντας βέβαια όλα τα εξεταζόμενα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κόλπα με παίκτες όπως ο Λ. Μπόμπολας, Η. Λιανός, κρυμμένες μετοχές σε Astro bank, Barclays κλπ.
Και επιτέλους στις 24 Μαρτίου 2021 ο Περιστέρης αγοράζει το μερίδιο του Ολλανδού με πάνω από 20% υπερτίμηση σε σχέση με την ήδη τεχνητά αυξημένη τιμή του ταμπλό.

Σύμπτωση προφανώς ότι την ίδια μέρα η Roadis ενημερώνει εγγράφως την Ελλάκτωρ ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Εγνατίας διασφαλίζοντας έτσι στον Γ. Περιστέρη ότι ο βασικός ανταγωνιστής γιαυτήν την παραχώρηση θα έμενε εκτός του διαγωνισμού.
Ο Περιστέρης τότε πληρώνει στον Ολλανδό ως υπεραξία ποσό της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ με το οποίο ο Ολλανδός καλύπτει πλήρως τόσο τη συμμετοχή του την Ελλάκτωρ όσο και την συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ που αποφασίστηκε αμέσως μετά.

Τώρα πιά όλα είναι διαφορετικά.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξαφνικά βρίσκεται με τον οδικό άξονα Ε65, την παραχώρηση της Εγνατίας, 2 από τα 4 σιδηροδρομικά έργα που δημοπρατήθηκαν, τα δυο μεγάλα Hot spot σε Μυτιλήνη και Χίο.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σαρώνει τα πάντα και η ΑΚΤΩΡ δεν συμμετέχει πουθενά.
Η Αβαξ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΜΕΤΚΑ αποδέχονται τις αλλεπάλληλες νίκες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αδιαμαρτύρητα.
Δεν γίνονται πρoσφυγές, επικρατεί ηρεμία!

Οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι κατασκευαστές για να πάρουν έργο από 45% πέφτουν ξαφνικά κάτω από 10%, είναι μονοψήφιες.

Τα έργα ανατίθενται σε χρόνο ρεκόρ.
Η ΑΚΤΩΡ επιμελώς δεν συμμετέχει σε κανένα έργο με αντίπαλο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Και ξαφνικά στον ΒΟΑΚ, τον οδικό άξονα της Κρήτης εμφανίζεται ένας μόνον υποψήφιος.
Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
.
Καμία άλλη εταιρεία δεν θέλησε ή μπόρεσε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αυτό αλλά ο διαγωνισμός δεν ακυρώνεται και ο μοναδικός διεκδικητής θα ανταγωνιστεί τον εαυτόν του.
Όταν σε μερικά μικρότερα έργα συμμετέχει η ΑΚΤΩΡ, απέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (βλέπε το πρόσφατο ΣΔΙΤ Ρυζόμυλος).

Υπάρχουν όμως και απρόοπτα καθώς ο Γ. Περιστέρης όπως αποκαλύπτει το bankingnews (ΒN) έχει ψευδώς αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο του ομολόγου ότι κατέχει 31,8% των ψήφων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κι αντί αμέσως να προβεί σε πώληση του υπερβάλλοντος ποσοστού - το 1,15% - δηλώνει ότι θα το κάνει μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον Μάρτιο... συγκεκριμένα έως 20 Μαρτίου 2022

Ίσως είναι σύμπτωση αλλά πρόκειται για την επέτειο της πώλησης από τον Ολλανδό του ποσοστού που είχε στην ΤΕΡΝΑ στον Περιστέρη.
Γιατί;
Επειδή δεσμεύεται ο Γ. Περιστέρης να μην πωλήσει νωρίτερα μετοχές.
Ας υιοθετήσουμε λοιπόν το… παράλογο.
Όλα αυτά δεν αποτελούν σαφή απόδειξη του νέου καρτέλ στις κατασκευές.
Υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ του Holterman και του Γ. Περιστέρη με σκοπό να αλώσουν την Ελλάκτωρ προς όφελος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Επιμένουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί απόλυτη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελλάδα.
Προφανώς και όλα αυτά ισχύουν.
Είναι δυνατόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού να σιωπά και να μην ασχολείται με αυτό το τεράστιο σκάνδαλο ή μήπως απλά περιμένει να μαζέψει και τα τελευταία στοιχεία που χρειάζεται για να τινάξει στον αέρα όλη την κατασκευαστική αγορά;
Σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα καλύψει τις ζημιές της ελληνικής οικονομίας όταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα γίνει συστημικός κίνδυνος καθώς θα αδυνατεί να καλύψει τον τεράστιο δανεισμό της ενώ το καρτέλ θα συμπαρασύρει στην καταστροφή ολόκληρο τον κλάδο;
Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία δεν θα είναι αμελητέες και θα οφείλονται στην απληστία κάποιων να ελέγξουν πλήρως και παρασκηνιακά τα κεφάλαια των φορολογούμενων.

Μια μεγάλη αποκάλυψη έρχεται... και θα προκαλέσει σοκ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης