Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To placement 1,15% των μετοχών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ...λόγω ΒΝ… και το μήνυμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς όλους και Fairfax

To placement 1,15% των μετοχών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ...λόγω ΒΝ… και το μήνυμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς όλους και Fairfax
Το 1,18 εκατ μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορούσε να πουληθεί στα 9,20 ή 9,30 ευρώ δηλαδή 10,85 εκατ ευρώ τα οποία θα λάβει ο Γιώργος Περιστέρης
Σχετικά Άρθρα

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προετοιμάζει placement έως τις 20 Μαρτίου 2022, στην πραγματικότητα θα γίνει νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο του 2022.
Ίσως είναι το πρώτο placement στην ιστορία που πραγματοποιείται λόγω… ενός οικονομικού site του bankingnews που αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Περιστέρης έχει υπερβεί το όριο του 33% και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να διερευνήσει το θέμα όπερ και εγένετο.
Μάλιστα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Γιώργος Περιστέρης αναγνώρισαν ότι όντως έχει υπάρξει υπέρβαση ποσοστού, από υπολογιστικό σφάλμα και ότι έως τις 20 Μαρτίου 2022 θα διαθέσει το 1,15% των μετοχών ή 1,18 εκατ μετοχές ώστε να εναρμονιστεί με την ελληνική νομοθεσία.
Το 1,18 εκατ μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορούσε να πουληθεί στα 9,20 ή 9,30 ευρώ δηλαδή 10,85 εκατ ευρώ τα οποία θα λάβει ο Γιώργος Περιστέρης.
Οπότε μάλλον θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος που μειώνει το ποσοστό του χωρίς να χάνει τα πραγματικά του δικαιώματα και υα πάρει και 10,85 εκατ ευρώ…
Οπότε δεν θα πρέπει να είναι και πολύ ενοχλημένος με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του bankingnews.

Λίγο ιστορία…

Εφόσον ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει 32,89 εκατ μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το επόμενο ερώτημα είναι οι ίδιες μετοχές εάν είναι να υποβληθεί δημόσια πρόταση περιλαμβάνονται ή όχι στην κατανομή των μετοχικών ποσοστών;
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, οι ίδιες μετοχές δεν περιλαμβάνονται.
Ο Περιστέρης λοιπόν δεν κατέχει το 31,8% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά το 34,15% των μετοχών της εταιρίας χωρίς τις ίδιες μετοχές.
Θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει ζητήσει από τον Γιώργο Περιστέρη να υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ναι ή όχι;
Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι μπορεί να ξεπεραστεί οριακά το όριο του 33% υπό τον όρο ότι ο βασικός μέτοχος σε ορισμένο χρόνο θα πουλήσει μετοχές ώστε να υποχωρήσει οριακά κάτω του 33%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει 5.813.714 ίδιες μετοχές ή 5,62% του συνόλου των μετοχών.
Όμως και μέσω των θυγατρικών ΤΕΡΝΑ και Ηλιοχώρα που κατέχουν επίσης μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο συνολικός αριθμός των ιδίων μετοχών ανέρχεται σε 7.118.754 μετοχές ή 6,88% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας.

Το θέμα αυτό επιλύθηκε με το σχεδιαζόμενο placement αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, η αποκάλυψη του bankingnews ενεργοποίησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία με την σειρά της ζήτησε άμεσα αλλαγές από την εισηγμένη εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον βασικό της μέτοχο Γιώργο Περιστέρη.
Να σημειωθεί δε.. ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βλέπουμε ότι βρίσκεται σε εγρήγορση… και μας ξαφνιάζει θετικά η στάση της θεσμικής αρχής…

Μήνυμα προς όλους για πιστή τήρηση των νόμων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την υπόθεση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στέλνει ένα μήνυμα προς όλους ότι πρέπει να εφαρμόζεται πιστά η τήρηση των νόμων και αυτό είναι το σωστό.
Να σημειωθεί ότι και το Fairfax βρίσκεται στο 33,47% στην Eurobank εδώ και καιρό έχει υπερβεί το όριο του 33% και επίσης και στην περίπτωση του Fairfax θα πρέπει να υπάρξει μείωση ποσοστού της τάξης του 0,47%.
Είναι εύλογο από εδώ και πέρα ότι όποιος περνάει το όριο του 33% έστω και για λίγο θα πρέπει εντός μήνα να προβαίνει αμέσως σε διορθωτικές κινήσεις.
Ο νόμος είναι σαφής και πρέπει να τηρείται από όλους οριζόντια χωρίς καμία απόκλιση.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης