Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι θα συμβεί στον Ελλάκτωρ; - Νομοτελειακά Reggeborgh και Invesco θα τα βρουν… σύννεφα για Μπόμπολα και μετοχή

Τι θα συμβεί στον Ελλάκτωρ; - Νομοτελειακά Reggeborgh και Invesco θα τα βρουν… σύννεφα για Μπόμπολα και μετοχή
Η Ελλάκτωρ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος όμιλος, με συνεισφορά στην οικονομία, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και με θετικό πρόσημο στον ανταγωνισμό.
Σχετικά Άρθρα

Μετά την περιπετειώδη εξέλιξη της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ όπου κρίθηκε όχι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όπως πολλοί μπορεί να αναφέρουν αλλά την μανία εκδίκησης του Λεωνίδα Μπόμπολα (μέτοχος με 12,55%) κατά του Καλλιτσάντση (διοίκηση και πρώην μέτοχος με 25,5%)… ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh κατάφερε να επικρατήσει έχοντας επενδύσει μόλις 36 εκατ και κατέχοντας 14,5% των μετοχών του Ελλάκτωρ, έναντι της Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου που κατέχουν το 25,57% των μετοχών….

Σύντομη περιγραφή τι συνέβη στην Γενική Συνέλευση;

Από τα δεδομένα των ψηφοφοριών της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ελλάκτωρ στις 27 Ιανουαρίου 2021, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα

  • Ο μεγαλύτερος άμεσος μέτοχος στην Ελλάκτωρ είναι η Invesco με ποσοστό 25,57%.

Να σημειωθεί ότι στις 26 Ιανουαρίου 2021 η Invesco όπως έχει συμφωνήσει με την Farallon κατέβαλλε 25,6 εκατ στα 1,30 ευρώ δηλαδή 33,28 εκατ ευρώ ώστε να αποκτήσει και τυπικά επιπλέον 12% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Να σημειωθεί ότι η Invesco έχει υπογράψει την τελική συμφωνία μεταξύ αδερφών Καλλιτσάντση και Farallon.
Ουσιαστικά η Invesco κατέχει το 25,57% των μετοχών της Ελλάκτωρ, τυπικά ωστόσο θα έχει πληρώσει για το 17% καθώς έχει ανακοινώσει τμηματική καταβολή για τις υπόλοιπες μετοχές.
Στις 28 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί ότι η διαδικασία συναλλαγής πραγματοποιήθηκε με χειροκίνητη διαδικασία.

  • Η Reggeborgh με ποσοστό 14,5% είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος έχοντας επενδύσει 35-36 εκατ ευρώ ενώ υπάρχουν πολύ σοβαρές αμφιβολίες εάν θα εξασκήσουν και την option του Λεωνίδα Μπόμπολα που κατέχει το 12,55% έως τις αρχές Μαρτίου 2021.
  • Ο Λεωνίδας Μπόμπολας με ποσοστό 12,55% βρέθηκε να έχει option με την Reggeborgh και να συνομιλεί παρασκηνιακώς με την Invesco να συμφωνεί μαζί τους το πλαίσιο της συνεργασίας ερήμην των ολλανδών αλλά στο τέλος να αλλάζει άποψη.

Φημολογείται ότι η Reggeborgh προσέφερε στον Μπόμπολα τιμή για το 12,55% των μετοχών του Ελλάκτωρ 2,1 με 2,2 ευρώ ανά μετοχή και τις δραστηριότητες των σκουπιδιών - ανακύκλωσης τις οποίες θα αποσχίσουν από την Ελλάκτωρ…
Όλα αυτά φημολογούνται μέχρι να αποδειχθούν ή διαψευστούν…

  • Οι τράπεζες με ποσοστό 3,8% όλες τάχθηκαν κατά της διοίκησης Καλλιτσάντση και υπέρ της Reggeborgh.
  • Ο μέτοχος με ποσοστό 5% εφοπλιστής Διαμαντίδης τάχθηκε κατά της Reggeborgh.

Οι τελικοί συσχετισμοί ποσοστό 46% των μετόχων στο σύνολο τάχθηκαν υπέρ της Reggeborgh και περίπου 30%-31% υπέρ της Invesco αν και η σύγκριση αυτή δεν είναι ορθή καθώς πολλοί τάχθηκαν κατά της διοίκησης Καλλιτσάντση και όχι κατά ή υπέρ των μετόχων – διεκδικητών

Τι θα συμβεί στο μέλλον στον Ελλάκτωρ;

Το τι θα συμβεί στο μέλλον στον Ελλάκτωρ είναι ο καταλύτης για την πορεία του ομίλου και της μετοχής.
Είναι προφανές ότι η διατήρηση της Ελλάκτωρ ως ανεξάρτητου επιχειρηματικού ομίλου είναι μείζονος σημασίας διακύβευμα, καθώς οτιδήποτε άλλο, διαμελισμός ή τεμαχισμός θα είναι επιχειρηματική αυτοκτονία.

Τα δεδομένα

Α)Reggeborgh ως μέτοχος μειοψηφίας με 14,55% και ελέγχοντας την διοίκηση θα πρέπει να ανακοινώσει τι σχεδιάζει να κάνει στον Ελλάκτωρ.
Έως σήμερα, απλώς έχει καταγγείλει την διοίκηση Καλλιτσάντση αλλά δεν έχει αναφέρει τίποτε για το τι σχεδιάζει να πράξει.
Καταψήφισε την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ ευρώ ενώ είναι προφανές ότι χρειάζονται κεφάλαια στον Άκτωρ την θυγατρική κατασκευαστική.

Β)Η Reggeborgh ως μέτοχος με 14,55% δεν θα μπορέσει να αψηφήσει την Invesco με ποσοστό 25,57% στον Ελλάκτωρ η οποία θα αξιολογεί και θα παρακολουθεί την διοίκηση.

Μεγάλη αύξηση 100-150 εκατ

Γ)Ο Άκτωρ θα χρειαστεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου από 100 έως 150 εκατ ευρώ και προφανώς η Reggeborgh θα χρειαστεί συμμάχους καθώς υπάρχει το εμπόδιο του 33% της καταστατικής μειοψηφίας, οι ολλανδοί της Reggeborgh δεν θέλουν να υποβάλλουν δημόσια πρόταση και κυρίως γιατί δεν μπορούν διότι τότε τα θέματα ανταγωνισμού που θα τεθούν θα είναι αδιαμφισβήτητα.
Δεν θα είναι βασικός μέτοχος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 30,3% και βασικός μέτοχος στον Ελλάκτωρ τον βασικό ανταγωνιστή.
Με το 14,55% η Reggeborgh έχει καλή απόκρυψη στα θέματα του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δ)Με χρηματιστηριακούς όρους η μετοχή της Ελλάκτωρ δεν θα έχει καλή πορεία βραχυπρόθεσμα μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της αυξήσεως κεφαλαίου 100-150 εκατ στον Άκτωρ.
Η τρέχουσα τιμή της Ελλάκτωρ είναι 1,4780 ευρώ και συνολική αποτίμηση 316 εκατ ευρώ.

Θα εξασκηθεί η option του Μπόμπολα;

Ε)Το βασικό ερώτημα για την Reggeborgh είναι εάν θα εξασκήσει την option του Μπόμπολα ή δεν θα την εξασκήσει.
Το ερώτημα είναι συμφέρει να εξασκήσει μια option για το 12,55% στα 2,1 με 2,2 ευρώ ή συμφέρει να μην την εξασκήσει και να τον οδηγήσουν σε μείωση ποσοστού μέσω της αύξησης κεφαλαίου στην οποία δεν θα συμμετάσχει ο Μπόμπολας;

Στ)Η Invesco τηρεί όλες τις μετοχικές της δεσμεύσεις και πλέον είναι ο μεγαλύτερος άμεσος μέτοχος στην Ελλάκτωρ, οπότε η Reggeborgh νομοτελειακά θα έρθει σε συνεννόηση τόσο για την αύξηση κεφαλαίου όσο και για όλα τα επιχειρηματικά ζητήματα της Ελλάκτωρ.
Εάν υπάρξει κόντρα είναι προφανές ότι η Ελλάκτωρ θα μπει ξανά σε περιπέτειες άπαξ και η νέα διοίκηση θα βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο του μεγαλύτερου μετόχου που είναι η Invesco.

Η Invesco επιλύει τα θέματα ανταγωνισμού

Ζ)Για να ξεπεραστούν τα θέματα ανταγωνισμού, που νομοτελειακά υπάρχουν, η Reggeborgh έχει ανάγκη την παρουσία ενός ανεξάρτητου μετόχου και δη… μεγαλύτερου όπως η Invesco.
Επίσης άπαξ και η Invesco θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου αποκλείεται να μην εκπροσωπείται με τουλάχιστον δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ το οποίο θα αυξηθεί, τα 5 δεν επαρκούν.

Η)Η Reggeborgh και η Invesco δεν μπορούν να μην έρθουν σε συμφωνία για την εύρυθμη λειτουργία της Ελλάκτωρ.
Για τον Μπόμπολα, υπάρχουν σύννεφα και σκιές εάν δηλαδή οι ολλανδοί ασκήσουν την option ή θα επιχειρήσουν να τον αποδομήσουν μέσω της αύξησης κεφαλαίου και να τον διαγκωνίσουν και από το παρασκήνιο.

Θ)Ο Ελλάκτωρ δεν μπορεί να μην μείνει αυτόνομος, οτιδήποτε άλλο σχεδιαστεί στο παρασκήνιο θα είναι επικίνδυνη εξέλιξη και σίγουρα θα προκαλέσει την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των άλλων ανταγωνιστών.

Το διακύβευμα

Η Ελλάκτωρ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος όμιλος, με συνεισφορά στην οικονομία, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και με θετικό πρόσημο στον ανταγωνισμό.
Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα αποτελεί ενέργεια που θα λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και θα χρήζει μεγάλης προσοχής, προκαλώντας την αντίδραση του βασικού μετόχου που είναι η Invesco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης