Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μάχη στην Ελλάκτωρ κρίθηκε από τα παιχνίδια εκδίκησης – Option με Reggeborgh, μυστικές επαφές με Invesco

Η μάχη στην Ελλάκτωρ κρίθηκε από τα παιχνίδια εκδίκησης – Option με Reggeborgh, μυστικές επαφές με Invesco
Αυτή τη στιγμή ένα μπλοκ μετόχων με την Invesco να κατέχει το 25,58% της Ελλάκτωρ, καθώς και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης με ποσοστό 5%, έχουν ταχθεί κατά της Reggeborgh και έχουν διαφορετική στρατηγική από το ολλανδικό fund
Σχετικά Άρθρα

Στη μεγάλη μάχη ελέγχου του ομίλου Ελλάκτωρ και στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021 επικράτησε το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest, αφού η πρότασή του για αλλαγή της διοίκησης ψηφίστηκε από το 61,14% των παριστάμενων μετόχων.
Επί της ουσίας η Reggeborgh συγκέντρωσε το 46,9% των μετόχων εάν ληφθεί υπόψιν το σύνολο των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Καταψηφίστηκε επίσης και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε ποσοστό 89,55%, καθώς κατά ψήφισαν και η ολλανδική Reggeborgh και η Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου.

Ρυθμιστής ο Μπόμπολας στην Ελλάκτωρ

Η Reggeborgh η οποία κατέχει άμεσα το 14,5% της Ελλάκτωρ είχε υπογράψει option με τον Λεωνίδα Μπόμπολα ώστε να αποκτήσει τις μετοχές του που αντιστοιχούν στο 12,55%.
Μάλιστα είχαν δημιουργηθεί εντυπώσεις και εύλογα ερωτήματα δεδομένου ότι η option δεν είχε εξασκηθεί και υπήρχε προθεσμία εξάσκησης έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2021.
Και ενώ ο Μπόμπολας, ο οποίος είχε περιθωριοποιηθεί ως μέτοχος τόσο στο διοικητικό συμβούλιο όσο και ευρύτερα στην Ελλάκτωρ, εμφανίζεται να είναι ρυθμιστής με πολλαπλούς τρόπους.
Από τη μία είχε συμφωνία option με την Reggeborgh και από την άλλη πραγματοποιούσε μυστικές επαφές με την Invesco, το αντίπαλο δέος της Reggeborgh, που κατέχει το 25,58% της Ελλάκτωρ.

Οι επαφές

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ο Μπόμπολας βρισκόταν σε μυστικές επαφές με την Invesco έχοντας μάλιστα κατά κάποιον τρόπο συμφωνήσει και ένα πλαίσιο συμφωνίας ερήμην της Reggeborgh.
Το πλαίσιο συμφωνίας Μπόμπολα και Invesco περιελάμβανε την τοποθέτηση του Μπόμπολα ως προέδρου της Ελλάκτωρ καθώς και εξαγορά των μετοχών του σε προνομιακή τιμή.
Χθες 26 Ιανουαρίου 2021 η Invesco των Ελλήνων εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου κατέθεσαν αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μην πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ καθώς εγείρονται θέματα ανταγωνισμού, άπαξ και η Reggeborgh είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,3% στη ΓΕΚ Τέρνα και πλέον στρατηγικός επενδυτής στην Ελλάκτωρ.
Η Invesco έχοντας συμφωνήσει με τον Μπόμπολα ανακάλεσε τα ασφαλιστικά μέτρα πιστεύοντας ότι ελέγχει το 45% περίπου των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Ο Μπόμπολας, ενώ είχε συμφωνήσει, υπαναχώρησε από τη συμφωνία με την Invesco και επέστρεψε στο στρατόπεδο της Reggeborgh.
Έτσι φτάσαμε στα γεγονότα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ελλάκτωρ, όπου η Reggeborgh κατάφερε να επικρατήσει με ποσοστό 61,1% επί των παριστάμενων μετόχων, ήτοι το 76,8% του συνόλου των μετοχών.

Τι θα κάνει η Invesco

Αυτή τη στιγμή ένα μπλοκ μετόχων με την Invesco να κατέχει το 25,58% της Ελλάκτωρ, καθώς και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης με ποσοστό 5%, άρα συνολικά ένας πυρήνας 30% έχουν ταχθεί κατά της Reggeborgh και έχουν διαφορετική στρατηγική από το ολλανδικό fund.
Το ερώτημα εδώ είναι το τι θα κάνει η Invesco άπαξ και η Reggeborgh δεν θέλει να αγοράσει μετοχές, αφού θα ξεπεράσει το όριο του 33% και θα υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση, ενώ πρέπει να αποσαφηνιστεί και το θέμα της αύξησης κεφαλαίου που θα πρέπει να είναι μεταξύ 50-100 εκατ. ευρώ.
Τις προσεχείς ημέρες επίκεινται εξελίξεις ως προς την τακτική της Invesco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης